Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

MYKONOS   

Religie en religieuze gebouwen op Mykonos

Naast een behoorlijk aantal kloosters, conventen, kerken en kathedralen telt Mykonos een overvloed aan familiekapellen. Origineel gebouwd om te bidden voor de veilige terugkeer van zeelui, zou het aantal kapelletjes 365 bedragen, één voor elke dag van het jaar. In werkelijkheid zal het aantal van deze kapellen dichter tegen de 500 aanliggen.
Niet alleen liggen hier vaak familieleden begraven, maar zijn ze ook vaak het toneel van religieuze feesten, de zogenaamde 'Panagiris'.

De meeste mensen van Mykonos hangen de Grieks-orthodoxe godsdienst aan, verder is er een klein aantal katholieken op het eiland.

MYKONOS-STAD

-Panagia Paraportiani (Onze Lieve Vrouw bij de Poort): bekendste en oudste kerk van Mykonos, gedeeltelijk daterend uit 1425, asymmetrisch gebouwd en met een aantal kapellen, waaronder de Agia Anastasia, de Agios Sozon, en de Agios Efstahios

-Panagia Pigadiotissa (Onze Lieve Vrouw van de Bronnen), orthodoxe kathedraal met post-Byzantijnse iconen.
-Panagia Rodariou: enige rooms-katholieke kerk (kathedraal) op Mykonos uit de Venetiaanse periode. De kerk werd gebouwd in 1668 en gerenoveerd in 1677 door bisschop Leandros Zanthakis. Een brand in 1991 verwoestte een gedeelte van de kerk, de restoratie werd in 1997 voltooid.
-Agia Kiriaki: met prachtige iconen, maar zelden geopend.
-Agia Eleni: een van de grootste kerken van Mykonos met Byzantijnse iconen
-Agia Anargíron.
-Agia Soteira tou Kástrou: herbergt het graf van Manolis Mermelechas, een van de beruchtste piraten van de Cycladen, die in 1854 op Mykonos aan cholera overleed.

AMBELOKIPOUS
-17e eeuws klooster Agios Georgios.

ANO MERA
-Moni Palaiokastrou: 17e eeuws klooster.
-Panagia i Tourliani: 16e eeuws monnikenklooster (in 1542 opgericht door monniken van het Katapoliani-klooster op Paros)), verbouwd in 1767, gewijd aan de beschermvrouwe van Mykonos, met 16e eeuwse iconen door leden van de Kretenzer School, een indrukwekkende barokken houten iconostase, borduurwerk en kleding.

MARATHI
Moni Agios Panteleïmona: klooster gesticht in 1665 door de monniken Kabourakis en Gerasimos. De unieke stenen vloer van de kerk werd in 1820 aangelegd.

Griekse mythologie

Het woord mythe is afgeleid van het woord "muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als "een gesproken of geschreven verhaal".
Mythologie (muthologia) is dus "vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.
Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.
Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.
Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.
Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.
Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

MYKONOS LINKS

Advertenties
• D-Reizen Mykonos
• Naar Mykonos met Sunweb
• Mykonos Vliegtickets WTC
• Hotels Mykonos
• Autoverhuur Sunny Cars Mykonos
• Cruises Mykonos Kras Reizen
• Mykonos Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Mykonos (N)
Startnederland Mykonos (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over MYKONOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems