Landenweb.nl

MYKONOS
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Mykonos-stad
  Oppervlakte  105 km²
  Inwoners  ca. 11.000
  (2018)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Vakantie en Bezienswaardigheden

Mykonos-stad of Chora is een goed voorbeeld van de unieke architectuur van de Cycladen. Het vissersdorp ligt rond een pittoreske baai. Volledig witgekalkte organische kubusachtige huizen met rode of blauwe deuren en koepels en houten balkons vormen een toevallig doolhof van smalle steegjes en straatjes en zijn practige voorbeelden van de typische Cycladische architectuur. Mykonos-stad ziet er uit zoals je op postkaarten ziet.

Mykonos-stad herbergt een aantal interessante musea: het Archeologisch Museum met sieraden en grafstenen, veel Romeinse en hellenistische reliëfs en keramiek uit de 6e en 7e eeuw en als hoogtepunt een grote 'pithos', een ongeglazuurde pot uit de 7e eeuw v.Chr. met daarop de vroegst bekende afbeelding van het paard van Troje; Het Streekmuseum met keramiek, borduurwerk en modern textiel; het Scheepvaartmuseum van de Egeïsche Zee met scheepsmodellen uit de oudheid tot en met de 19e eeuw, nautische instrumenten, schilderijen en zeer oude munten; Gemeentemuseum met met schilderijen van lokale, binnenlandse en buitenlandse schilders.

Windmolens zijn er al sinds de 16e eeuw. Ze zijn kenmerkend voor Mykonos. Mykonos ligt aan de grote handelsroute overzee van Venetië, de toegangspoort tot Europa, naar met Azië. De molens waren nodig om meel te malen. Een gemakkelijke toegang tot de haven was nodig zodat de meeste molens van het eiland in of rond de belangrijkste haven werden geplaatst. De hoogste concentratie staat in het westelijke gedeelte van de stad. Door de komst van de industrialisatie daalde het aantal molens. Vandaag de dag is slechts een fractie over van wat er ooit stond. Het belang van de molens is nu vooral toeristisch. Een van de nog werkende molens is de Bonis windmolen, waarop men een mooi uitzicht heeft op Mykonos-stad en de haven.

Petros de pelikaan is al sinds jaren de officiële mascotte van Mykonos. de oorspronkelijke Petros werd gevonden na een storm in 1954. De pelikaan gaf het migreren op en besloot een lokale bewoner te worden. Na meer dan dertig jaar stierf Petros door een aanrijding met een auto in 1985. Het verlies van dezen persoonlijkheid werd diep betreurd door zowel de lokale bewoners als de toeristen. Men vond snel een vervanger. Via de verzorging en bescherming door de eilandbewoners leeft de geest van Petros voort in zijn opvolger, die nog steeds zijn huis heeft aan de waterkant van het eiland.

Het buureiland Delos is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen in Griekenland. Delos staat onder de jurisdictie van Mykonos en ligt op slechts 2 kilometer afstand. Het hele eiland is uitgeroepen tot een nationaal museum. Toegang tot het eiland krijg je via excursies die dagelijks vertrekken van de belangrijkste haven van Mykonos en van enkele van de meer populaire stranden.

Last but not least zijn er de stranden van het zeer homovriendelijke Mykonos, het 'Saint-Tropez van de Egeïsche Zee'. Ze zijn er in alle maten en soorten en voor vogels van diverse pluimage. Er zijn gezins-, gay-, hetero- en nudistenstranden, zowel zand- als kiezelstranden. Een aantal van de bekendste zijn: Paradise Beach (naakt, hippiesfeer), Super Paradise Beach (gay), het zeer drukke Plati Yialos Beach en Ornos Beach (familie), Kalafatis Beach (windsurfers), Ayios Stefanos, Psarou, Paranga, Little Agrari, Long Elia, Kalo Livadhi en Platis Gialos.

De mooiste stranden van Mykonos liggen aan de zuidkant van het eiland.Hieronder een overzicht van de stranden van Mykonos, hoe meer sterren, hoe luxer en populairder

Naam strandLuxePopulariteit
Agia Anna (Kalafatis)* ** * *
Agia Anna (Paranga)* * ** *
Agios Ioannis* * * ** *
Agios Sostis* * ** *
Agios Stefanos* ** *
Agrari* ** *
Choulakia* ** *
Divounia* ** *
Elia* * * ** * *
Fokos* * ** *
Frangia**
Ftelia** * ** * *
Glyfadi* * **
Kalafatis* * ** * * *
Kalo Livadi* * * ** * * * *
Kapari* **
Korfos** *
Lia* * ** * *
Megali Ammos* ** *
Merichia* **
Mersini* * **
Old Port* ** * * *
Ornos* * ** * * *
Pano Tigani**
Panormos* * * ** * * *
Paradise* ** * * * *
Paranga* * * ** * * *
Plaka Tou Patera* **
Platis Gialos* * ** * * * *
Psarou* * * * ** * * * *
Super Paradise* * ** * * * *
Tourlos**
Tsagari**
Vathia Lagada**

De 19 meter hoge Armenistis-vuurtoren, gelegen op de noordwestpunt van Mykonos, is gebouwd in 1891 en kijkt uit over de zeestraat tussen het eiland Tinos en Mykonos.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MYKONOS LINKS

Advertenties
• Hotels Mykonos
• Naar Mykonos met Sunweb
• Mykonos Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Mykonos

Nuttige links

Reisinformatie Mykonos (N)
Startnederland Mykonos (N)
Telefoongids Griekenland

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems