Landenweb.nl

MYKONOS
Klimaat en Weer

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Klimaat en Weer

ZOMER

Het prachtige zomerweer is een van de redenen waarom Mykonos zo'n geliefde vakantiebestemming is. Juli en augustus zijn uiteraard de zomermaanden bij uitstek en in deze maanden is het gemiddeld zo'n 25 tot 26°C met overdag vaak temperaturen net boven de 30°C. Tijdens hittegolven stijgt de temperatuur tot ca. 35°C of zelfs daarboven. Gelukkig worden de temperaturen in het kustgebied, waar de meeste toeristen verblijven, getemperd door een verkoelende zeebries, de 'meltemi'. De hoeveelheid neerslag in de zomer is vrijwel te verwaarlozen en erg infrequent. Zonneschijn bepaalt de zomer op Mykonos, een zon die trouwens op ca. 300 dagen van het jaar volop schijnt, ook in de winterperiode.

HERFST

Herfst is een uitstekende tijd om Mykonos te bezoeken. Met name in september is het vaak fantastisch (zomer)weer met nog steeds temperaturen overdag tegen de 30°C aan en 's nachts tussen de 15 en 20°C. De zon schijnt in deze maand nog altijd zo'n elf uur per dag. Ook in oktober is het vaak nog behoorlijk warm met temperaturen overdag tussen 20 en 25°C. De neerslagkans neemt in oktober echter wel toe, het is dan ook de start van het regenseizoen op Mykonos met gemiddeld ca. 170 mm neerslag die gelukkig vaak in korte, felle buien valt. Daardoor is er toch nog veel ruimte voor de zon, ca. acht uur per dag. In november wordt het overdag al een stuk koeler met temperaturen tussen de 15 en 20°C. 's Nachts liggen de temperaturen over het algemeen nog net boven de 10°C. Net als in oktober valt er ook in november behoorlijk wat regen.

WINTER

De winter op Mykonos kan het beste omschreven worden als mild maar nat. Harde winden zorgen soms voor stormachtig weer en vaak voor onweer. De temperatuur in de winter kan overdag afkoelen tot ongeveer 5-6°. Het wordt zelden veel kouder, en dat is te danken aan het zeewater, dat nooit een lagere temperatuur dan 16°C heeft. De herfst/winter is de natste periode van het jaar, de meeste regen valt in de periode oktober tot en met februari. Door de voortdurende aanwezigheid van wind blijft het ook 's winters nooit lang regenen en zal de zon ook dan nog zeer regelmatig te zien zijn en loopt de temperatuur nog op tot 10-13°C. Op winterdagen schijnt de zon gemiddeld 4-5 uur per dag.

LENTE

Net als de herfst is ook de lente een uitstekende tijd om Mykonos te bezoeken, omdat zowel de lucht- als de zeetemperatuur al flink beginnen te stijgen zonder dat het meteen bloedheet wordt. De zon schijnt volop en de stranden zijn veel minder druk dan in de zomer.'s Nachts kan het echter nog behoorlijk fris zijn, voor het nachtleven kan men toch beter de zomer afwachten. in het vroege voorjaar stijgt de temperatuur overdag tot zo'n 15°C. Neerslag valt er steeds minder vanaf maart, hoewel forse buiten niet uitgesloten zijn. Naarmate het seizoen vordert stijgen de temperaturen en neemt de regenval steeds verder af. In mei kan men praktisch elke dag genieten van veel zonneschijn, temperaturen van 20-25°C en ca. 35 mm neerslag.

Van de winden die Mykonos aandoen komen er twee het meeste voor. Tijdens de wintermaanden waait er vaak een harde wind uit het zuiden, een van de bekendste is de 'Sirocco', die elke lente woestijnzand uit de Sahara meebrengt in de vorm van 'rode' regen. Naarmate de zomer nadert steekt steeds vaker een verkoelende noordenwind op, de 'Meltemi', die vrijwel elke dag waait in de maanden juli en augustus en alleen 's nachts in kracht afneemt. Winden met stormkracht zijn in de zomerperiode niet ongewoon.

KLIMAATTABELgem. max. temp.gem. min. temp.uren zon p/ddagen neerslag p/mmm neerslag p/mgem. zeetemperatuur
januari13 °C8 °C41213516 °C
februari14 °C8 °C51014915 °C
maart15 °C9 °C799415 °C
april18 °C12 °C975816 °c
mei22 °C15 °C1133318 °C
juni26 °C19 °C1311521 °C
juli28 °C21 °C1411823 °C
augustus29 °C21 °C1312323 °C
september25 °C19 °C1139723 °C
oktober21 °C16 °C7616721 °C
november18 °C12 °C6817018 °C
december15 °C10 °C51216517 °C
advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MYKONOS LINKS

Advertenties
• Hotels Mykonos
• Naar Mykonos met Sunweb
• Mykonos Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Mykonos

Nuttige links

Reisinformatie Mykonos (N)
Startnederland Mykonos (N)
Telefoongids Griekenland

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems