Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

PELOPONNESOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadPatras (grootste stad)
   Oppervlakte21.379 kmĀ²
   Inwonersca. 1.155.019 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

De Peloponnesos heeft veel attracties die te maken hebben met de Griekse Oudheid en geschiedenis. Hieronder een beschrijving van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Het oude Olympia is te vinden in het westen van de Peloponnesos tussen de rivieren van Alfeios en Kladeos. Het was een heiligdom van het oude Griekenland en de geboorteplaats van de Olympische Spelen in de oudheid. De eerste Olympiade vond plaats in 776 voor Christus. Het heiligdom bestaat uit verschillende gebouwen die gebouwd zijn in verschillende tijdperken. De tempel van Hera werd gebouwd in de 7e eeuw v. Chr. De tempel van Zeus en de hippodroom werden gebouwd tijdens de Klassieke periode. Het Prytaneion werd gebouwd in 470B voor Christus. Tijdens de hellenistische periode, werden de Palaestra en het Gymnasion opgericht. Tijdens de Romeinse periode werd het Nympheumen gebouwd en werden reparaties gedaan aan oudere gebouwen. Een van de zeven wonderen van de oude wereld, het gigantische gouden en ivoren beeld van Zeus gebeeldhouwd door Pheidias, stond vroeger op deze plaats.

Epidaurus was een kleine stad in het oude Griekenland. Het was een spiritueel centrum in de oudheid. Grieken gingen er naar toe om hulde te brengen aan Asklipios de god van de genezing en om de goden te vragen om hun ziekte te genezen. Epidaurus werd gebouwd in de 3e eeuw voor Christus en de meest bekende structuur is het oude theater van Epidaurus. Het Theater is ontworpen door Polykleitos de jongere. De Romeinen veranderden soms de oude Griekse theaters maar gelukkig niet het theater van Epidaurus. Ze verlengden alleen de rijen van 21 tot 34. Het uitzicht en de akoestiek van het theater zijn opmerkelijk voor alle 15.000 toeschouwers, ongeacht hun zitplaatsen. Het theater is vandaag de dag in gebruik voor oude tragedies, festivals en concerten.

Mycene, grotendeels opgegraven door de bekende Duitse archeoloog Heinrich Schliemann (1822-1880), is een archeologische site in Argolida in het noordoostelijke deel van de Peloponnesos, ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van Athene en op 48 kilometer van Korinthe.
Mycene was het centrum van de macht in het oude Griekenland gedurende de periode tussen 1600 en 1100 voor Christus. De Myceense cultuur domineerde de Bronstijd met haar kunst, legenden en ideeën, zoals de werken van Hercules, de dynastie van Atreids, de Trojaanse oorlog en Agamemnon.
Bij de ruïnes van de Myceense Akropolis is de Leeuwenpoort de ingang tot die Akropolis via een pad naar een aantal oude gebouwen tot het paleis waar Agamemnon werd vermoord. De grafcirkel net binnen de Leeuwenpoort bevat zes Koninklijke graven. Dodenmaskers uit deze graven worden nu tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Athene.
Tegenover het paleis op een andere heuvel is de Schatkamer van Atreus. Het is een grote Tombe ook wel bekend als het graf van Agamemnon, dat werd gebouwd rond 1250 voor Christus.

Mystras is een verzameling ruïnes van een middeleeuws fort gebouwd op de oostelijke hellingen van de berg Taygetos ongeveer acht kilometer van de stad Sparta. De ruïnes omvatten paleizen, kerken en kloosters. De stad dateert uit de 13e eeuw en had in de 15e eeuw meer an 40.000 inwoners. Het is één van de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden van de wereld en sinds 1989 opgenomen als Unesco Werelderfgoed.

Er zijn natuurlijk ook toeristen die de Peloponessos niet vanwege de klassieke Oudheid. Voor hen zijn er talloze mooie wandelingen te maken in een prachtig en afwisselend landschap. Er zijn ook vele grote en kleinere stranden, vooral aan de westkust, de zuidkust en in het noorden. Het langste zandstrand van de Peloponnesos (65 km) ligt tussen de plaatsjes Agianakis en Gianitsochori. Dit maakt de Peloponessos tot een vakantiebestemming die veel mensen aan zal spreken, zelfs in de winter, want bijvoorbeeld het dorp Kastania in Korinthe is een zeer populaire wintersportbestemming. Een gedeelte van de Peloponessos is ook populair bij de jetset. Onder andere Willem-Alexander en Maxima hebben hier een vakantiehuis.

Een ritje met de Diakofto-spoorliijn, gebouwd in 1893 door een Italiaans bedrijf, van Diakofto naar het hoog in de bergen gelegen Kalavryta is een must voor eke bezoeker aan de Peloponnesos. Via een prachtige route van ca. 22 km door de Voraikos-kloof trekt het dieseltreintje zich omhoog naar Kalavryta. Het hoogteverschil dat men overwint is 750 meter en de echt steile delen, met steigingspercentages tot 28%, gaan met behulp van een tandradbaan.

PELOPONNESOS LINKS

Advertenties
• Peloponnesos Rossholidays
• Peloponnesos Vliegtickets.nl
• Hotels Peloponnesos
• Naar Peloponnesos met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Peloponnesos
• D-Reizen Peloponnesos
• Kalamata Vliegtickets WTC
• Peloponnesos Campings

Nuttige links

Peloponnesos Reisverslag (N)
Reisinformatie Peloponnesos (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over PELOPONNESOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems