Landenweb.nl

PELOPONNESOS
Planten en Dieren

To read about PELOPONNESE in English - click here

Naar Peloponnesos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Planten en Dieren

Planten

De beste tijd om wilde bloemen en planten te bewonderen op de Peloponnesos is de lente, maar de bloeitijd begint in feite al in januari en verloopt verder in golven, met april als meest uitbundige maand. Maar ook in de droge, hete zomer zijn er nog wel botanische bijzonderheden te vinden, en de herfst is nog een periode met een mini-revival wat bloeiende flora betreft.

advertentie
Iris, PeloponnesosPhoto: Peganum CC 2.0 no changes made

Hieronder per maand een kenmerkende bloem of plant op de Peloponnesos:

MaandNaamKleur bloem
januari(dwerg)irispaars
februariblauw druifje of druifhyacinthdonkerblauw
maartblauwe lupinelichtblauw
aprilsaliewit/paars
meivenkelgeel
junistekelacanthuswit/lila/roze/geel
julizeeui of zeeajuinwit
augustuszeewolfsmelkgroen
septemberdoornappelwit
oktoberhertshoornweegbreegroen
novemberBougainvillea glabraviolet
decemberbosrank of bosdruifwit

Orchideeën, 80 soorten en allemaal beschermd, vallen in Griekenland in drie soorten uiteen: orchissen, waaronder de sniporchis en de zeldzame Ophrys tenthredinifera; spiegelorchissen, waaronder de aapjesorchis en de wantsenorchis; tongorchissen, waaronder de brede tongorchis en de gewone tongorchis.

Bijzonder is de reuzenorchis, die tot 80 cm hoog boven gras of struiken kan uitsteken en in de zon bijzonder lekker ruikt.

advertentie
Olijfboom, PeloponnesosPhoto: Belesis Apostolos CC 4.0 no changes made

De olijfboom heeft al sinds de oudheid een economische waarde en is dan ook overal op de Peloponnesos te vinden samen met de solitaire of in kleine bosjes voorkomende cypres. Elk dorpsplein wordt wel gedomineerd door een (enorme) plataan, de uitheemse eucalyptus is vaak te zien langs de weg, de taaie tamarisk groeit aan de kust in de buurt van de stranden. De Judasboom met zijn opvallende roze vlinderbloemen en zijn bladeren die door de seizoenen van bruin naar groen naar rood veranderen, kan 8-10 meter hoog worden.

Fruitbomen zijn er ook te kust en te keur, met grote bossen citroen-, sinaasappel- en granaatappelbomen, vijgenbomen in de buurt van Kalamata en de moerbei, vroeger gebruikt voor het voeden van zijdewormen. Bijzonder is de Johannesbroodboom.

advertentie

Dieren

Het moerasland van de Peloponnesos is een belangrijke habitat voor trekvogels als reigers en flamingo's die willen uitrusten. De beste plaats om deze en vele andere soorten te zien is de Gialova- of Divari-lagune in de streek Messenië: de lagune telt 265 vogelsoorten (waarvan 79 beschermd), 26 soorten reptielen, 16 vissoorten en 28 zoogdiersoorten. Bijzonder om te vermelden is dat de lagune de enige plaats in Europa is waar de Afrikaanse kameleon, zeer sporadisch, voorkomt.

advertentie
Buizerd, PeloponnesosPhoto: Derek Keats CC 2.0 no changes made

In de bergen zweven veel roofvogels rond, vaak buizerds, maar ook diverse arendsoorten. In de bergachtige gebieden wordt veel gejaagd op hazen en wilde zwijnen en in lager geleden gebieden komen vossen, dassen en steenmarters voor. In ruïnes en op zolders komen veel kleine uilensoorten voor.

Hagedissen komen over de hele Peloponnesos in minder of meerdere mate voor, kleine bruinkleurige en grote (ca. 50 cm) groene. Schildpadden en slangen kun je ook overal tegenkomen, hoewel er van de laatste maar één giftige soort is, een hoornadder-soort.

advertentie
Dolfijnen PeloponessosPhoto: Punbliek domein

In de wateren rondom de Peloponnesos zijn dolfijnen geen ongewone gasten, de onechte karetschilpad daarentegen wordt steeds zeldzamer maar broedt nog steeds op de beschermde stranden van de West-Peloponnesos, vooral bij de dorpjes Kakovatos en Neochori, haar eieren uit.

Op de berg Helmos in de buurt van Diakofto is een vlindertuin waar de zeldzame Chalmos blue of Agrodiaetus iphigenia voorkomt.

advertentie

PELOPONNESOS LINKS

Advertenties
• Peloponnesos Rossholidays
• ANWB vakantie boeken Peloponnesos
• Transavia vluchten naar de Pelopponnessos
• Naar Peloponnesos met Sunweb
• Hotels Trivago
• Peloponnesos Reizen Tui
• Hotels Peloponnesos
• Autoverhuur Sunny Cars Peloponnesos
• Authentieke reizen naar Peloponnesos
• Boeken, ook tweedehands, over PELOPONNESOS bij Bol.com

Nuttige links

Peloponnesos Reisverslag (N)
Reisinformatie Peloponnesos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems