Landenweb.nl

PELOPONNESOS
Economie

To read about PELOPONNESE in English - click here

Naar Peloponnesos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Economie

Griekenland en dus ook de Peloponnesos, van oudsher een landbouwgebied met veel wijn- en olijfgaarden, gaan door zeer moeilijke economische tijden. De problemen begonnen in 2009, toen de PASOK-partij van George Papandreou de verkiezingen won en de wereld kenbaar maakte dat de echte schulden van Griekenland veel te laag waren ingeschat of voorgesteld. De solvabiliteit van griekenland werd meteen ter discussie gesteld en men vroeg zich af of Griekenland wel in de eurozone kon blijven of weer terug moest naar de drachme. De problemen van Griekenland straalden sterk af op de rest van de landen van de Europese Unie (EU) en de levensvatbaarheid van de euro en van de Unie in zijn geheel waren in gevaar. Griekenland werd echter geholpen met gigatische leningen door de EU en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), op voorwaarde dat er draconische bezuinigingen uitgevoerd moeten worden en er sprake is van structurele hervormingen.

De op het zuiden gelegen hellingen van Nemea in de streek Korinthe leveren de beste wijnen van Griekenland op, ander andere de rode Nemea, de witte Mantineia, de witte en de rode Tselepos uit Arcadië en de Roditis uit Patra. Naast traditionele druivenrassen als Chardonnay, Viognier en Merlot wordt ook de inheemse druivensoort Agiorgitiko of St. George veel gebruikt. De wijngaarden van de bekende wijnboer Achaia Clauss, in de buurt van Patras, leveren sinds 1861 een aantal van de beste wijnen van Griekenland op.

Messenië heeft de meest vruchtbare grond van de Peloponnesos en de meerderheid van de bevolking werkt in de landbouw of is daar afhankelijk van. Landbouwproducten zijn onder meer aardappelen, Griekse uien, komkommers, tomaten en suiker- en watermeloenen. Kalamata staat internationaal bekend om de productie van de grote purper-zwarte Kalamata-olijf, die wereldwijd in allerlei delicatesses verwerkt wordt, en als centrum van de Griekse wijnhandel.

Leonidio is beroemd vanwege de teelt van aubergines, in de zomer is er zelfs een heus aubergine-festival. Rond Varda in de regio Achaea worden veel aardbeien geteeld. Zacharo staat bekend om zijn suikerzoete tomaten, en de hier ook gekweekte amandelen en pistachenoten worden geëxporteerd. Iria, gelegen aan de voet van de berg Mavrovouni, staat bekend om zijn artisjokken.

Economisch gezien is Patras de belangrijkste stad van de Peloponnesos. Patras, tevens een studentenstad, is onder meer een transportknooppunt, met name voor passagiersveerboten en goederen uit Italië. Veerboten vertrekken naar Brindisi en de Ionische Eilanden. In 2012 is er een nieuwe ferry-haven in gebruik genomen en een spoorlijn tussen Athene en Korinthe zit er aan te komen.

Gythio is een havenstad, waar ferries vertrekken naar Kythira en Kreta en cruiseschepen kunnen aanleggen.

Kalavryta, gelegen in het bergachtige noorden van de Peloponnesos, is in korte tijd uitgegroeid tot een trendy ski-resort. Andere skibestemmingen zijn Vytina in het Menalo-gebergte, Levidi

In augustus 2004 werd de Rio-Antirrio-brug (officieel: Charilaos Trikoupis-brug) geopend, een 2,25 km lange en 28 m brede tuibrug, volgens de Grieken de langste tuibrug ter wereld, over de Golf van Patras. Na de Korinthe-brug was dit het tweede verbindingspunt van de Peloponnesos met het vasteland van Griekenland.

advertentie

PELOPONNESOS LINKS

Advertenties
• Peloponnesos Rossholidays
• ANWB vakantie boeken Peloponnesos
• Naar Peloponnesos met Sunweb
• Hotels Trivago
• Peloponnesos Reizen Tui
• Hotels Peloponnesos
• Autoverhuur Sunny Cars Peloponnesos
• Authentieke reizen naar Peloponnesos
• Boeken, ook tweedehands, over PELOPONNESOS bij Bol.com

Nuttige links

Peloponnesos Reisverslag (N)
Reisinformatie Peloponnesos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems