PELOPONNESOS
Godsdienst
Godsdienst
To read about PELOPONNESE in English - click here
Naar Peloponnesos met Sunweb |
Populaire bestemmingen GRIEKENLAND
Aegina | Alonissos | Andros |
Chios | Hydra | Kalymnos |
Karpathos | Kefalonia | Korfoe |
Kos | Kreta | Lefkas |
Lesbos | Mykonos | Naxos |
Paros | Patmos | Peloponnesos |
Poros | Rhodos | Samos |
Santorini | Skiathos | Skopelos |
Spetses | Thassos | Zakynthos |
Godsdienst
Religieuze gebouwen op de Peloponnesos
AKRATA
-Agia Triada: Byzantijns klooster uit 1715 met fraaie mozaïeken.
AREOPOLI
-Panagia en Agios Charlambos: dubbelkerk.
-Agii Taxiarchi (aartsengelen): kerk van de familie Mavromichalis, met mooie fresco's. Petros Mavromichalis bevrijdde op 17 maart 1821 Kalamata van de Turken.
-Ioannis O Prodromos: gerestaureerde Byzantijnse kerk.
EGIO
-Panagia Faneromeni: kathedraal ontworpen door de architect Ernst Ziller en met fresco's van Constaninos Fanelis.
-Panagia Tripiti: op de plaats in een rots waar een icoon gevonden werd, is eerst een kapel gebouwd en later door overheen de Tripiti. In de narthex van de kerk bevind zich een waterbron met, naar men zegt, geneeskrachtig water.
ITYLO
-Dekoula: klooster met fresco's uit de periode 1760-1765. In het nabijgelegen Dekoulou liggen een paar grotkerken.
KALAVRYTA
-Agia Lavra: hooggelegen monnikenklooster met fraaie iconen, fresco's en een grote bibliotheek met onder andere boeken uit de 12e en 13 eeuw. De bijbehorende kerk is uit 1600 en tegenover het complex staat een monument voor de helden van de onafhankelijkheidsstrijd van 1821.
KIATO
-Ekklisia Sotiros: nieuwe Kerk van de Verlosser uit 1973.
KORONI
-Agia Sophia: Byzantijnse kerk.
-Sint Charalambos: kerk.
-Panagia Eleistria: kerk
-Agios Ioannis Prodromos: nonnenklooster.
KORONIS
-Eilandje in de Argolische Golf in de buurt van Nauplion en Tolo waar alleen kerkje staat. Populair bij trouwstelletjes.
KOSMAS
-Eloni: tegen bergwand gebouwd nonnenklooster (sinds 1970). Vanaf eind 1600 bloeiend klooster, begin 1900 een van de rijkste kloosters van de Peloponnesos.
MYSTRAS
-Mystras telt vele kerken, waaronder Metropolis, Evangilistria, Agii Theodori en Afendiko. Tevens nog het Pantanassa-klooster.
NAUPLION
-Sint Spiridon: kerk gebouwd in 1702.
NOMITSA
-Metamorphosis Sotiras: kerk gebouwd in de 11e eeuw met fresco's en gravures.
PATRAS
-Agios Andreas: Grieks-orthodoxe kerk die op de plek staat waar de apostel Andreas vermoord werd. De heilige Andreas is de schutspatroon van Patras.
TSINTZINA
-Aghoi Anargiroi: klooster.
-Grotkerk van Johannes de Doper uit 1335.
VASSES
-Apollo Epicurius: tempel uit 420 v.Chr., op 1130 meter hoogte, gewijd aan Apollo Epicurius of Apollo de Helper. Bijzondere combinatie van Dorische, Ionische en Korinthische bouwstijlen. Ontworpen door de architect van het Parthenon in Athene, Iktinos. Staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
VRONTAMAS
-Paleomonasteri: rotsklooster uit de 13e eeuw.
ZAHLOROU
-Mega Spileo: klooster uit de 17e eeuw, maar zou al in het jaar 362 n.Chr. gesticht zijn, gebouwd in een rots en met museum, mozaïeken en een decoratieve bronzen deur. Was ooit een van de rijkste kloosters van Griekenland.
advertentie | |
Mythologie Peloponnesos
Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".
Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.
Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.
De naam Peloponnesos is afgeleid van de mythische figuur Pelops, de zoon van koning Tantalus, stichter van de Olympische Spelen en de koning van Pisa, een stadstaat in het westen van de Peloponnesos.
Pelops wilde trouwen met de dochter van koning Oenomous, Hippodamea. Er was echter voorspeld dat als Hippodamea zou trouwen, de koning zou sterven. Iedereen die met zijn dochter wilde trouwen moest een wedren met hem aangaan, die nooit gewonnen zou kunnen worden door de huwelijkskandidaten omdat de paarden van de koning onoverwinnelijk waren, want ze waren aan hem geschonken door de zeegod Poseidon. Pelops kocht echter de wagenmenner om, die saboteerde de wagen en Oenomous vond de dood. Pelops werd toen koning naast Hippodamea, de Peloponnesos kende een periode van voorspoed en welvaart en het schiereiland werd naar Pelops vernoemd.
Enkele Griekse goden en mythische figuren die populair zijn op de Peloponnesos.
-Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht en daardoor populair op de Peloponnesos.
-Pan was de god van de wildernis en van herders, populair in Arcadië.
-Heracles of Hercules, half mens (moeder Alcmene), half god (vader oppergod Zeus), was een van de belangrijkste mythische figuren van de Peloponnesos en bekend van de Twaalf Werken die hij moest verichten van zijn vijand Eurystheus omdat hij zijn vrouw en kinderen vermoord had. De eerste zes werken en het laatste werk werden uitgevoed op de Peloponnesos.
Werk 1: dood de leeuw van Nemea (gebied tussen Argos en Korinthe)
Werk 2: dood de Hydra van Lerna (leefde in een moeras bij Argos)
Werk 3: vang de aan de godin Artemis gewijde Hinde van Keryneia en breng het naar Mycene (hiervoor doorkruiste hij heel Arcadië om het dier te vangen)
Werk 4: vang het Erymanthische zwijn en breng het naar koning Eurystheus in Mycene (het zwijn maakte het gebied rondom de berg Erymanthos onveilig, die ligt ten zuiden van Achaea en ten noordoosten van de streek Elis)
Werk 5: maak de stallen van koning Augias schoon (koning in het gebied Elis)
Werk 6: verjaag de Stymphalische vogels (leefden bij het Stymphalos-meer in Arcadië)
Werk 12: ontvoer de driekoppige hellehond Cerberus uit de onderwereld (ingang van de onderwereld lag in het zuiden van de Peloponnesos, bij Kaap Matapan)
KORINTHE IN DE MYTHOLOGIE
-Jasson en zijn nieuwe vrouw, Medea, zouden zich in Korinthe gevestigd hebben na het stelen van het Gulden Vlies. Jason werd echter verliefd op de jongere Glauke, prinses van Korinthe. Medea, een machtige tovenares, maakte korte metten met Gauke, gaf haar een giftige cape die haar verbrandde.
-Een ander mythologisch verhaal gaat over Sisyphus, heerser over Korinthe en een man zo sluw dat hij de dood tot twee keer toe bedroog. Toen hij uiteindelijk overleed en de onderwereld bereikte, strafte Hades hem met een oneindige opdracht. Hij moest een zware steen een berg opduwen, en als hij bijna boven was, rolde de steen weer omlaag en kon hij opnieuw beginnen.
-De grootvader van Sisyphus was Bellorophon, wiens taak het was om de Chimaera te doden, een beest met de hoofd van een leeuw, het lichaam van een geit en de staart van een slang. Om dit te bereiken had hij echter de hulp nodig van Pegasus, het gevleugelde paard. Pegasus was gewend om te drinken van de bron op de berg Akrokórinthos, een 575 meter hoge rotsheuvel op de landengte van Korinthe, en Bellerophon nam het dier gevangen met behulp van een gouden hoofdstel, een geschenk van Pallas Athena, godin van de hemel. Vliegend boven de Chimaera trof Bellerophon het dier dodelijk met een in lood gedrenkte speer.
NAUPLION IN DE MYTHOLOGIE
-Nauplion werd gesticht door koning Nauplios, zoon van Poseidon, de zeegod. Nauplios' zoon Palamedes, een van de Griekse aanvoerders in de Trojaanse Oorlog, werd ten onrechte beschuldigd van verraad ten opzichte van Odysseus en vervolgens geëxecuteerd door de Grieken. Nauplios nam wraak op de Grieken door valse vuurbakens uit te zetten waardoor de Griekse schepen te pletter liepen op de rotsen van Kaap Caphareus op de zuidoostpunt van Euboea (Evia). De Grieken die wisten te ontkomen werden vervolgens afgeslacht door Nauplios zelf en bovendien zette hij de Griekse vrouwen aan om overspel te plegen.
LACONIA EN SPARTA IN DE MYTHOLOGIE
-De belangrijkste mythe uit deze regio speelde zich af rond het begin van de Trojaanse Oorlog en gaat tussen drie rivaliserende godinnen, Hera, koningin van alle goden en partner van Zeus; Athena, godin van de wijsheid; Aphrodite, godin van de liefde. Zij wilden weten wie van de drie de mooiste was en als jury moest Paris fungeren, een jonge prins van Troje, een stad in Klein-Azië. Geen van allen speelde het spel echter fair, maar Aphrodite won omdat zij hem de liefde beloofde van de mooiste vrouw ter wereld, Helena. Er was echter een 'klein' probleem, Helena was al getrouwd met koning Menelaus van Sparta. Paris vertrok echter gewoon naar Sparta en werd met veel egards ontvangen door Menelaus. Tijdens een feest ter ere van Paris zorgde Aphrodite ervoor dat hij in contact kwam met Helena, die meteen verliefd werd op de jongeman. Samen vluchtten ze uit Sparta en hun eerste nacht samen was in Gythio, een stad in de Mani. Deze gebeurtenis versnelde het tienjarig beleg in de Trojaanse Oorlog van de Grieken onder leiding van koning Agamemnon van Mycene.
BERG KILLINI IN DE MYTHOLOGIE
Hermes, bode van de goden en god van de handel, het verkeer, de wind, de list en de welsprekendheid, werd geboren op de berg Killini in het noorden van de Peloponnesos als zoon van Zeus en moeder Maia, een nimf. Zij was een van de Pleiaden, dochters van Atlas de Titan. Hermes was een vroegrijp kind want al op zijn eerste vond hij de lier uit, een muziekinstrument gemaakt van schildpaddenschilden. Op dezelfde dag speelde hij het klaar om de onsterfelijke veestapel van Apollo te stelen. Apollo beschuldigde Hermes hiervan, maar hij deed zich voor als, gesteund door zijn moeder, als een normale baby. Uiteindelijk bedaarde Apollo toen hij de net uitgevonden lier als geschenk kreeg.
advertentie | |
PELOPONNESOS LINKS
Advertenties
• Peloponnesos Rossholidays
• ANWB vakantie boeken Peloponnesos
• Naar Peloponnesos met Sunweb
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Peloponnesos
• Peloponnesos Reizen Tui
• Hotels Peloponnesos
• Autoverhuur Sunny Cars Peloponnesos
• Boeken, ook tweedehands, over PELOPONNESOS bij Bol.com
Nuttige links
Peloponnesos Reisverslag (N)Reisinformatie Peloponnesos (N)
Bronnen
Wikipedia
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt september 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems