Landenweb.nl

NAXOS
Samenleving

To read about NAXOS in English - click here

Authentieke Reizen naar Naxos

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.

Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde"periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).

De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Door de bestuurlijke herindeling van 2011 werd Naxos een regionale eenheid van de bestuurlijke regio Zuid-Egeïsche Eilanden, die verder bestaat uit de eilanden Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea-Kythnos, Kos, Milos, Mykonos, Paros, Rhodos, Syros, Santorini (Thira) en Tinos.

Naxos behoort geografisch gezien tot de Centrale en Oostelijke Cycladen, waar onder andere ook Paros en Antiparos toe behoren. Naast de Centrale en Oostelijke Cycladen zijn er ook nog de Westelijke Cycladen (met o.a. Kythnos, Melos en Serifos), de Noordelijke Cycladen (met o.a. Andros, Mykonos, Tinos en Syros), de Kleine Cycladen (met o.a. Iraklia, Keros en Donousa) en de Zuidelijke Cycladen (met o.a. Folegandros, Ios en Santorini). Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

-Tijdens de Turkse bezetting was in het huidige Archeologisch Museum, toen het paleis van Sanudo, een Franse handelsschool van de Jezuïeten gevestigd. De school werd gesticht in 1670 en bleef tot 1970 in gebruik als onderwijsinstelling. Bekendste leerling van deze school was de schrijver van de beroemde roman 'Zorba de Griek', de Kretenzer Nikos Kazantzákis. Hij ging hier naar school in 1896.

-In de dorpsschool van Aperanthos is een Geologisch Museum gevestigd.

advertentie

Het marmer van Naxos

Het is moeilijk te geloven dat er slechts één gebied op Naxos is waar al sinds de prehistorie marmer gewonnen wordt. En toch is het maar een groep van vijf bergen in de buurt van Kynidaros, 15 km ten oosten van Naxos-stad, die al sinds het Neolithicum marmer levert aan ambachtslieden en kunstenaars. Dus ook vandaag de dag nog staat Naxos bekend om zijn verfijnde, glanzende marmer, commercieel bekend als Naxos Crystalline. Het bewijs van de al eeuwenlange productie van marmer is te zien in de haven van Naxos-stad, waar de marmeren Portara-poort uit de 6e eeuw v.Chr. in de buurt staat van een 21e eeuws beeld van Ariadne, beiden gemaakt van Naxos-marmer. En overal op Naxos en op andere eilanden in de Egeïsche Zee en daarbuiten staan en stonden gebouwen, monumenten en sculpturen gemaakt van Naxos-marmer.

Er zijn verschillende factoren die het marmer van Naxos zo uniek maken, maar de fantastische schittering maakt het een van de populairste marmersoorten. Die schittering wordt veroorzaakt door de samenstelling van het marmer, dat bestaat uit 2% kwarts en voor 98% uit het mineraal calciet. Bovendien is het minder poreus dan andere marmersoorten, en daardoor duurzamer en minder gevoelig als er op geknoeid wordt. Het marmer wordt gebruikt voor tegels, gevels, vloeren, trappen en uiteraard voor kunstwerken.

Er zijn drie kwaliteiten Naxos-marmer: wit is de meest exclusieve van de drie en maakt 20% uit van de productie; semi-wit, de meest commerciële van de drie zorgt voor 50% van de productie en de grijze variant, die zorgt voor 30% van de productie.

Bijzonder is nog dat het marmer in de steengroeven rusten op een verticale helling in plaats van een horizontale helling, zoals bijna altijd het geval is. De beperkte hoeveelheden marmer die er nog te winnen zijn maken het Naxos-marmer zeer bijzonder en duur.

De steengroeves in de omgeving van Kynidaros staan bekend als: Sanidas (de oudste en nog steeds in gebruik); Zas (drie steengroeven); Bolimbas (de grootste groeve; Diracha; en Amelathiou en Skaretzou (die inactief zijn op dit moment.)

advertentie

NAXOS LINKS

Advertenties
• Naar Naxos met Sunweb
• Authentieke reizen naar Naxos
• Naxos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Cycladen
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Naxos
• Wandelreis Naxos, Santorini en Paros
• Autoverhuur Sunny Cars Naxos
• Boeken, ook tweedehands, over NAXOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Naxos (N)
Startnederland Naxos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems