Landenweb.nl

NAXOS
Klimaat en Weer

To read about NAXOS in English - click here

Authentieke Reizen naar Naxos

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Klimaat en Weer

Het mediterrane klimaat van Naxos lijkt veel op het klimaat van de andere Cycladen. Kort samengevat is het klimaat van Naxos als volgt te karakteriseren: droge periodes in de maanden april tot en met september, augustus is gemiddeld de warmste maand, februari de koudste, januari is de natste maand, juli de droogste. Naxos is dan ook zeker geen winterzonbestemming, vanaf april/mei wordt het weer op Naxos pas aangenaam. Opvallend is dat de overgangsfase tussen herfst en winter en tussen lente en zomer maar kort is. Op de berg Zas (1003 meter) ligt in de winter regelmatig wat sneeuw.

De zomerperiode op Naxos duurt van mei tot september en is over het algemeen warm, zonnig en droog. In mei kondigt zich dat weertype al aan, want de gemiddelde neerslaghoeveelheid in die maand is nog maar 17 mm. De gemiddelde temperatuur bedraagt in mei ca. 22°C en de zon schijnt zo'n tien uur per dag, kortom voor toeristen een ideale periode om Naxos te bezoeken. In juni begint het al veel warmer te worden met een gemiddelde temperatuur van 25°C en overdag regelmatig temperaturen van rond de 30°C en dertien uur zonneschijn.

In juli en augustus loopt de gemiddelde temperatuur op naar ca. 27°C en op het heetst van de dag is het bijna altijd (ruim) boven de 30°C. 's Nachts daalt het kwik zelden beneden de 20°C. Ook het zeewater wordt steeds aangenamer, in juli nog 21°C, in augustus op zijn warmst met 23°C. In september koelt het weer al wat af naar gemiddelde temperaturen van 24°C. Het droge weer houdt echter nog aan met maar 12 mm neerslag.

De korte herfstperiode, oktober en november, wordt gekarakteriseerd door milde temperaturen en neerslaghoeveelheden die oplopen tot 51 mm in oktober en 66 mm in november. Nog steeds niet veel vergeleken met de hoeveelheden die dan vallen in West-Europa, maar toeristen moeten toch rekening houden met flinke regenbuien. De gemiddelde temperatuur bedraagt in oktober nog een fraaie 21°C en in november toch nog steeds 18°C. Wat wel sterk verminderd is het aantal uren zonneschijn per dag.

De winterperiode, die duurt van december tot en met februari, is nog geen koude periode met gemiddeld in januari en februari, de koudste maanden van het jaar, temperaturen van 13°C. De regenval is dan behoorlijk met 102 mm in december en 105 mm in januari. 's Nachts kan het behoorlijk fris aanvoelen door toenemende zeewind.

De korte lenteperiode, maart en april, verloopt al een stuk droger dan de wintermaanden, met 63 mm in maart en in april nog maar 28 mm. De temperatuur in april kan al redelijk aangenaam zijn met een gemiddelde van 18°C.

Net als op andere Cycladische eilanden heeft het weer van Naxos te maken met de 'meltemia', een sterke noordelijke wind die tijdens de zomer waait en dan met name van half juli tot en met half augustus. Omdat Naxos midden in de Cycladen ligt, heeft het extra veel 'last' van deze wind. Aan de andere kant zorgt de meltemi ook voor wat afkoeling in de hete zomers van Naxos en is natuurlijk ideaal voor wind- en kitesurfers, die dan ook vanuit de hele wereld naar Naxos afreizen om hun sport te beoefenen.

advertentie

NAXOS LINKS

Advertenties
• Naar Naxos met Sunweb
• Authentieke reizen naar Naxos
• Naxos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Cycladen
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Naxos
• Wandelreis Naxos, Santorini en Paros
• Autoverhuur Sunny Cars Naxos
• Boeken, ook tweedehands, over NAXOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Naxos (N)
Startnederland Naxos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems