Landenweb.nl

NAXOS
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Naxos-stad
  Oppervlakte  429 km²
  Inwoners  ca. 21,000
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about NAXOS in English - click here

Authentieke Reizen naar Naxos

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Vakantie en Bezienswaardigheden

Naxos werd begin 2014 door de bekend site Tripadvisor als enige Griekse eiland opgenomen in het rijtje 'beste eilanden ter wereld'. Zowel de accommodaties, de restaurants als de bezienswaardigheden kregen zeer goede beoordelingen en Naxos eindigde daardoor op een fraaie zesde plaats. In de top 10 'beste eilanden van Europa' eindigde Naxos als tweede, samen met de Griekse eilanden Milos (5e), Kefalonia (6e), Santorini (7e) en Paros (10e).

De soms kilometers lange, vaak brede zandstranden van Naxos vormen de belangrijkste toeristische attractie aan de zuidwestkant van Naxos. De mooiste landschappen liggen echter in het noorden. Rondom het eiland strekken de mooiste stranden van op zijn minst de Cycladen in Naxos zich uit over ongeveer 98 kilometer. De zee rond Naxos staat bekend om zijn sprankelend helder blauw en turkooize water dat glinstert wanneer de stralen van de mediterrane zon er op vallen. De stranden bieden ligbedden en parasols en mogelijkheden voor tal van watersporten. De wind vergemakkelijkt het windsurfen en kitesurfen. Sommige van de stranden zijn ideale locaties om te snorkelen. De meeste stranden liggen aan de zuidwestkust, hieronder een overzicht van de bekendste stranden verspreid over het eiland:

STRANDEN
zuidwestennoordwestennoordoostenzuidoosten
Agia AnnaAbramiApollonasKalantos
AgiassosAmitesLionasKlidos
Agios GeorgiosOrmos AbrámMoutsounaPachia Ammos
Agios Prokopios Panormos
Alyko Psili Ammos
Kastraki
Marangas
Mikri Vigla
Orkos
Parthenos
Plaka
Pyrgaki
Sachara

Dé toeristische attractie in Naxos-stad is de marmeren Portara-tempelpoort op het eilandje (vasteland is verbonden met een dam) Palátia, een overblijfsel van waarschijnlijk een nooit voltooide tempel ter ere van Apollo, die gericht is op Delos, het geboorte-eiland van Apollo. De tempelpoort, gebouwd in 522 v.Chr., is ongeveer 6 meter hoog en 3,6 meter breed.

Het Venetiaanse vijfhoekige 'kastro' werd in 1207 gebouwd door de Venetiaanse hertog van Naxos, Marco II Sanudo. Het fort heeft drie toegangspoorten en twaalf torens, waarvan de Glezos-toren nog in zeer goede staat is gebleven.

De pas in 1982 gevonden site van Yria, een religieuze plek sinds 1300 v.Chr., wordt nu algemeen beschouwd als de bakermat van de Ionische beschaving en van de monumentale Griekse architectuur. Het bijzondere van Yria zijn de restanten van vier bouwwerken die op dezelfde plaats opgebouwd en afgebroken zijn in een relatief korte periode van 800-570 v.Chr. Van de laatste tempel zijn nog wat overblijfselen te zien.

Een van meest bijzonderen en interessante bezienswaardigheden zijn de drie 'Kouroi' die op Naxos liggen, onvoltooide tot 10 meter hoge marmeren beeldhouwwerken van jongemannen uit de Archaïsche periode (7e-6e eeuw v.Chr.). Een van de kourosbeelden zou volgens wetenschappers een afbeelding van Dionysos of van Apollo kunnen zijn.

Naxos en Naxos-stad tellen een aantal bijzonder interessante musea. Het Archeologisch Museum van Naxos-stad omcat vele vondsten, van ca. 6000 jaar v.Chr. tot het Vroeg-Christelijke tijdperk. Zeer bijzonder zijn de marmeren Cycladische beeldjes uit de Vroeg-Cycladische periode (3200-2300 v.Chr.). Ook de Myceense, Geometrische (9e-8e eeuw v.Chr.), Archaïsche en Romeinse tijd zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Archeologisch Museum.

Het pas in 1999 geopende Mitropolis-museum vertoont overblijfselen van een Myceense stad uit de 13e tot 11e eeuw v.Chr. en overblijfselen uit de Geometrische periode. Het Venetiaanse Museum voor Volkskunst vertelt over het Venetiaanse Naxos en de geschiedenis van het Kastro. Een van de rijkste geologische musea van Griekenland is het Geologische Museum van Aperathos met een zeer grote verzaling stenen fossielen. Uiteraard wordt de geschiedenis van de steensoort amaril verteld, maar ook over gesteente van andere Cycladische eilanden, zoals vulkanische glas van Milos en vulkanische gesteente van Santorini.

Het oudere gedeelte van Naxos-stad is ook een must voor de toeristen, met veel oude winkels, taveernes en bakkerijen die nog gebak produceren in oude stijl. De kerk van Panagia, Mirtidiotsa is ook de moeite waard. In de sieradenwinkels zie je het oog van Naxos, de beroemde steen die is gevormd door het unieke gecombineerde effect van de Griekse zon, zee en het Griekse klimaat. Naxos kent niet zo'n druk uitgaansleven als bijvoorbeeld Mykonos.

Typisch voor Naxos zijn ook de vele torens, de zogenaamde 'pyrgi'. Er zijn er nog zo'n 30 op het eiland en het zijn overblijfselen van gefortificeerde herenhuizen, gebouwd tussen de 15e en 18e eeuw.

Culinaire specialiteiten van Naxos zijn rosé-wijnen, kazen (arseniko, xinomyzithra, xenotiri en graviera) en kitron, een citroenlikeur die gewonnen wordt uit de bladeren van de Naxos-citroenboom.

advertentie

NAXOS LINKS

Advertenties
• Naar Naxos met Sunweb
• Authentieke reizen naar Naxos
• Naxos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Cycladen
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Naxos
• Wandelreis Naxos, Santorini en Paros
• Autoverhuur Sunny Cars Naxos
• Boeken, ook tweedehands, over NAXOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Naxos (N)
Startnederland Naxos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems