Landenweb.nl

NAXOS
Economie

To read about NAXOS in English - click here

Authentieke Reizen naar Naxos

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Economie

-Landbouw is nog steeds belangrijk voor de economie van Naxos, maar de inkomsten uit het toerisme worden steeds belangrijker. De dalen van het vruchtbare Naxos leveren vooral veel fruit (o.a. voor de productie van de befaamde kitronlikeur), maar ook wat groente op; de bergachtige gebieden zijn belangrijk voor de veeteelt, en dan met name geiten en schapen. Aardappelen worden vooral geteeld in het zuiden van Naxos en worden vooral naar Athene geëxporteerd. Andere landbouwproducten zijn olijven, druiven, vijgen, citrusfruit en maïs. De meeste boomgaarden, met onder andere het grootste olijfbomenbos van Naxos, staan in hét landbouwgebied bij uitstek van Naxos, de Tragea-vallei. Naxos is een van de weinige Griekse eilanden, misschien naast Kreta, dat nog geheel zelfvoorzienend is.

-Amaril, een fijnkorrelig gesteente, bestaande uit korund, magnetiet, hematiet en kwarts, dat onder andere gebruikt wordt voor het fabriceren van schuurpapier en onderdeel is van polijst- en slijpschijven was ooit een belangrijk product voor de economie van Naxos. Er is zelfs een amaril-museum aanwezig in het dorpje Lionas. Vanuit de haven van het vissersdorpje Moutsouna werden de schepen geladen met amaril. De mijnen bevonden zich hoog in de bergen van Apiranthos en Koronos.

-Nog steeds ontgint men op Naxos marmer. In het Flerio-gebied liggen in de buurt van het dorpje Kynidaros marmergroeven. Onder andere de marmeren sfinx van Delphi op de Peloponnesos en kunstwerken op het eiland Delos zijn gemaakt van Naxos-marmer.

-De belangrijkste haven van Naxos is die van Naxos-stad, waar elke dag veerboten en vissersboten aan- en afmeren. Naxos-stad is ook een belangrijk commercieel centrum voor alle Cycladische eilanden.

-Sinds het begin van de 21e eeuw ontwikkelt Naxos zich steeds meer als een toeristisch eiland, met vooral veel bezoekers uit Duitsland en de Scandinavische landen. Rond het strand van Agios Georgios ligt het belangrijkste toeristische gebied van Naxos.

-Naxos is per vliegtuig te bereiken via de luchthaven van Athene met Olympic Airlines. Veerboten varen van en naar Piraeus op het vasteland ook naar een groot aantal eilanden, onder andere Paros, Ios, Santorini, Folegandros, Amorgos, Mykonos, Tinos, Kreta, Samos, Astipalea en Siros.

advertentie

NAXOS LINKS

Advertenties
• Naar Naxos met Sunweb
• Authentieke reizen naar Naxos
• Naxos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Cycladen
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Naxos
• Wandelreis Naxos, Santorini en Paros
• Autoverhuur Sunny Cars Naxos
• Boeken, ook tweedehands, over NAXOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Naxos (N)
Startnederland Naxos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems