Landenweb.nl

KARPATHOS
Samenleving

To read about KARPATHOS in English - click here

Hotels Trivago

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Administratieve indeling

advertentie

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde"Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze"Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een"Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel"Dimos" (gemeente, stad) ofwel"Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Door de bestuurlijke herindeling van 2011 werd Karpathos een regionale eenheid van de bestuurlijke regio Zuid-Egeïsche Eilanden, die verder bestaat uit de eilanden Andros, Kalymnos, Kea-Kythnos, Kos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Rhodos, Santorini (Thira), Syros, en Tinos. De fusiegemeente Karpathos bestaat uit de deelgemeenten Karpathos-stad en Olympos of Olympos Karpathou.

Karpathos maakt geografisch gezien deel uit van de eilandengroep Dodekanesos, samen met onder andere de eilanden Kalymnos, Kos, Patmos en Rhodos. Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

Naast de hoofdstad Karpathos-stad of Pigadia, liggen er nog twaalf dorpen op Karpathos: Ammopi, Aperi, Arkassa, Diafani, Lefkos, Menetes, Mesohori, Olympos, Othos, Piles, Spoa en Volada.

advertentie

Onderwijs

He 16e eeuwse klooster Agios Georgios herbergde ooit de eerste school van Karpathos.

Karpathos telt uiteraard ook een aantal duikscholen.

Door de geïsoleerde ligging van Karpathos en de slechte economische toestand en vooruitzichten zijn in de loop der tijden veel bewoners van het eiland geëmigreerd naar de Verenigde Staten en later ook naar Australië. Een behoorlijk deel van deze emigranten is ondertussen weer teruggekeerd naar Karpathos, vaak met veel geld en een goede opleiding. De bevolking van Karpathos heeft op dit moment dan ook een van de hoogste percentages universitair opgeleiden in Europa.

advertentie

KARPATHOS LINKS

Advertenties
• Karpathos Tui Reizen
• Hotels Karpathos
• Naar Karpathos mrt Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Karpathos
• Boeken, ook tweedehands, over KARPATHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Karpathos (N)
Startnederland Karpathos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems