Landenweb.nl

KARPATHOS
Godsdienst

To read about KARPATHOS in English - click here

Karpathos Kras Reizen

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Godsdienst

Religieuze gebouwen op Karpathos

KARPATHOS-STAD

De pas in 1975 gebouwde kerk Agii Apóstolí is interessant vanwege de muurschilderingen van Manólis Filippákis uit Olympos. Het kerkhof van Karpathos-stad ligt bij de Agios Nikolaos-kerk.

Aan het strand van Afoti liggen de overblijfselen, drie zuilen en een aantal koorhekken, van de vroegchristelijke basiliek Agia Fotini uit laat 4e, begin 5e eeuw.

MENETES

Mariakerk met acht vroegchistelijke zuilen uit 1845.

De kapel Agios Mamas heeft een koepel waarop een voorstelling van de Hemelvaart van Jezus. Op de muren hoofden van heiligen en de fresco's stammen uit de 14e of 15e eeuw.

ARKASSA

In 1923 opgegraven restanten van de Agia Sofia-kerk, een vroegchristelijke basiliek uit de 5e/6e eeuw met vroeg-Byzantijnse vloermozaïeken.

Panagia Marmarini-kerk.

Restanten van de Basiliek van Eucharistos, daterend uit einde 5e eeuw en vernoemd naar een bisschop.

APERI

Onbewoond klooster Moni Agiou Georgiou Vasson. Aperi herbergt de zetel van de aartsbisschop van Karpathos en Kassos. In 1886 werd bij de Maria-Hemelvaart-kapel de bisschopskerk gebouwd.

DIAFANI

Ca. 300 jaar oude Mariakerk, gebouwd op de fundamenten van een Byzantijnse kerk. Verder nog de Agios Nikalaos-kapel.

KYRA PANAGIA

Witte Mariakerk met een donkerrode koepel.

LEFKOS

Kapel Panagia Gialochorafitissa.

MESOHORI

Drie kapellen, Agia Triada, en twee 18e eeuwse kerken, Agios Nikolaos (1764) en Agios Stavros (ca. 1700). Tevens nog de Agios Ioannis (1781) met 18e eeuwse muurschilderingen die het leven van Christus laten zien en een fraaie iconostase.

Ten zuiden van Mesohori, gelegen in een smalle ravijn, ligt de 12e eeuwse kerk Agios Georgios tou Lefkou, architectonisch uniek voor Karpathos en met schilderingen van de heilige Dimitrios en een engel.

OLYMPOS

Olympos telt twee ruïnes van 12e eeuwse kerken, de kapel Agios Onouphrios en de Agia Triada. Verder is er nog de 18e eeuwse Agia Vervara-kerk. In een vallei ten oosten van Olympos staan twee kapellen, de Agia Saranda en de Agia Anna. De Agia Anna is zeer bijzonder vanwege de muurschilderingen met non-figuratieve, veelal geometrische decoraties in de kleuren rood, zwart en wit, een zeldzaam voorbeeld van aniconische kunst, dus zonder afbeeldingen van God of andere levende wezens. Verder nog de parochiekerk 'Kimissi tis Panagias'.

SPOA

Ruïnes van de vroegchristelijke basiliek Panagia Eftavatousa. Op hetzelfde terrein staat nu een moderne kapel met 5e/6e eeuwse fragmenten van gekleurde mozaïeken vloer.

VOLADA

Genesis tis Theotokou-kerk met een Maria-icoon uit 1791. In de buurt staat een kappeltje van Timios Stavros.

KASSOS

In de streek Chadies, in het zuidwesten van het eiland Kassos, ligt het toeristisch interessante witgekleurde Agios Georgios-klooster. De fundamenten zijn 17e eeuws, de muurschilderingen van het katholikon zijn eind 20e eeuws.

19e eeuwse Agios Spyridonas-kerk in de hoofdstad Fri, genoemd naar de beschermheilige van Kassos.

Net buiten het dorp staat de nieuwe grotkerk Panagia Potamitissa.

Bijzonder zijn de zes kapellen die in slagorde boven het dorp Emboreió uittorenen. De 18e eeuwse kerk van het dorpje Panaghia is de oudste parochiekerk op Kassos en heeft een opmerkelijk fraaie klokkentoren.

Net buiten het dorp Poli staat het Agios Mamas-klooster.

SARIA

Moderne Agia Sophia-kapel op het eiland Saria, gebouwd op de fundamenten van een 5e eeuwse basiliek. Boven de baai van Palatia staat een wit kapelletje, Agias Zacharias.

Karpathos en de mythologie

De god die de mensheid het vuur schonk, Prometheus, is volgens de mythologie op Karpathos geboren. Later werd Prometheus gestraft door de oppergod Zeus omdat hij het vuur gestolen had van de goden en daarna aan de mensen gegeven. Prometheus, zoon van de titaan Lapetus, zat vastgeklonken aan een rots, waar de adelaar Ethon stukjes uit zijn lever pikte, die daarna weer aangroeide.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

advertentie

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

advertentie

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

advertentie

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

KARPATHOS LINKS

Advertenties
• Karpathos Tui Reizen
• Naar Karpathos mrt Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Karpathos
• Hotels Karpathos
• Boeken, ook tweedehands, over KARPATHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Karpathos (N)
Startnederland Karpathos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2023
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems