Landenweb.nl

KARPATHOS
Economie

To read about KARPATHOS in English - click here

Hotels Trivago

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Economie

Veel van de naar de Verenigde Staten en Australië geëmigreerde en vaak rijke Karpathiërs zijn na hun pensioen teruggekeerd naar Karpathos en zorgen daar voor economische impulsen door onder andere het bouwen van mooie en grote huizen, vooral in Karpathos-stad maar ook in dorpen als Aperi. Zij die nog in de Verenigde Staten of Australië wonen, vieren hun vakantie vaak op Karpathos. De in Australië opgerichte Karpathian Progressive Association of Australia bestaat al sinds 1959.

Vruchtbare landbouwgronden zijn te vinden in de regio's Avlona, Achortea, Pei en Koilios rond Olymbos, en Pyla, Ammoe en Nappa op het eilandje Saria. Boeren produceren daar olijven, olijfolie, granen, fruit, groenten en druiven, die gebruikt wordt om lokale wijn te maken.

Karpathos-stad is het toeristische centrum van Karpathos en vanuit deze plaats zijn er tal van (boot)verbindingen met naburige eilanden. Karpathos staat pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw steeds meer in de belangstelling van toeristen.

Jaarlijks boeken enkele duizenden Nederlandse toeristen een vakantiereis naar Karpathos,

Diafani, gelegen op de noordelijke landtong aan de oostkust, is een belangrijke havenplaats waar veerboten met veel toeristen vanaf Piraeus, Kreta, Santorini, Milos en Rhodos, maar ook vanaf Karpathos-stad, aanleggen.

De meeste hotels op Karpathos zijn uiteraard te vinden in de hoofdstad Karpathos-stad, maar ook in het nabijgelegen Amopi is veel onderdak te vinden. Ook Arkassa is een belangrijke vakantieplaats.

Karpathos, en dan met name de Afiartisbaai in de buurt van Amopi, is door de constante aanwezigheid van een behoorlijk sterke wind een waar paradijs voor surfers en kitesurfers.

In het uiterste zuiden van Karpathos, op de vlakte van Afiartis, ligt sinds 1970 Karpathos Airport, het enige vliegveld op het eiland. Normaal gesproken alleen te bereiken via een binnenlandse vlucht, maar in de zomer landen er ook chartervluchten vanuit andere landen, waaronder vanaf Schiphol, direct op Karpathos. In 2008 is het vliegveld nog uitgebreid.

Ook het eilandje Kassos heeft een vliegveld, Kassos Municipal Airport, echter alleen te bereiken vanaf Rhodos na een tussenstop op Karpathos. Volgens de overlevering ligt hier de kortste vliegroute van Europa, die tussen Karpathos en Kassos duurt maar vijf minuten.

Het eiland Kassos heeft een rijke scheepvaarttraditie en veel eilandbewoners verdienen hun geld nog steeds in deze economische sector. De mooiste huizen op Kassos zijn dan ook van rijke reders. Ander bronnen van inkomsten zijn de visserij en landbouw, met name de verschillende soorten geitenkaas zijn geliefd.

advertentie

KARPATHOS LINKS

Advertenties
• Karpathos Tui Reizen
• Hotels Karpathos
• Naar Karpathos mrt Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Karpathos
• Boeken, ook tweedehands, over KARPATHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Karpathos (N)
Startnederland Karpathos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems