Landenweb.nl

KARPATHOS
Geschiedenis

To read about KARPATHOS in English - click here

Hotels Trivago

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Karpathos vóór Christus

De oudste archeologische vondsten op Karpathos dateren uit ongeveer 2500 v.Chr. De invloed van de Minoïsche beschaving begon duidelijk te worden rond 1600 v.Chr. In de 14e eeuw v.Chr. veroverden de Myceners Karpathos en bouwden de akropolis van Potidaio of Poseidio. Uit deze periode is zeer veel aardewerk gevonden op Karpathos. Opmerkelijk is dat Homerus (ca. 800 - ca. 750 v.Chr.) in de Ilias verwijst naar de deelname van Karpathos, hij noemde het eiland trouwens 'Krapathos', aan de Trojaanse Oorlog door het sturen van schepen.

Alles wijst er op dat Karpathos permanent bewoond werd tijdens het Neolithicum (vanaf 11.000 c.Chr.), hoewel dat enigszins conflicteert met de opvatting dat de Minoërs de eerste vaste bewoners van Karpathos waren.

In ieder geval is het zo dat Karpathos in de oudheid sterk beïnvloed werd door het nabijgelegen Kreta. Karpathos werd ook nog een tijd bewoond door Feniciërs (1500 - 400 v.Chr.), een scheepvaarders- en handelsvolk dat Karpathos tot ca. 1000 v.Chr. gebruikte om de Middellandse Zee over te steken met hun schepen.

Na de Myceners en Feniciërs namen de Doriërs Karpathos over en zorgden voor een periode van grote voorspoed. De Doriërs bouwden vier gefortificeerde steden op Karpathos: Potidao of Poseidio, Arkesia, Vrikous en Nisiros, het huidige eilandje Saria ten noorden van Karpathos. Naar aanleiding hiervan heette Karpathos in die tijd Tetrapolis.

Karpathos werd in de 5e eeuw v.Chr. lid van de Attische Zeebond en vocht met Athene mee tegen Sparta in de Peloponnesische Oorlogen (431-401 v.Chr.). Toen Athene de strijd echter verloor liep Karpathos in 404 v.Chr. over naar Sparta, om in 397 v.Chr. weer terug te keren naar de Attische Zeebond met als 'beloning' zelfstandigheid.

Gedurende de Hellenistische periode (323 - 31 v.Chr.) werd Karpathos bestuurd door het naburige Rhodos.

advertentie

Karpathos ná Christus

In de 1e eeuw na Christus werd Karpathos bezet door de Romeinen. In 330 legaliseerde Constantijn de Grote het christendom en in 395 verdeelde Theodosius I het Romeinse Rijk in een oostelijk, waartoe Karpathos zou gaan behoren, en een westelijk rijk. Rond deze tijd werd op Karpathos met de bouw van kerken als de Agia Fotini en de Agia Anastasia begonnen.

In de 5e eeuw na Christus werd Karpathos vele malen geplunderd door Arabieren, Syracusers, Mauritaniërs en vele andere indringers. De toenmalige bewoners van Karpathos restte niet anders dan te vluchten naar de bergen en daar wat dorpen te stichten. Onder het Byzantijnse Rijk was Karpathos en onderdeel van de Kibberaiotai, totdat het in 1224 veroverd werd door Leo Gabalas, Prins van de Cycladen.

Van 1282-1306 werd het bestuur van Karpathos overgenomen door de broers Luigi en Andrea Maresco van Genua en het eiland werd door de Italianen Scarpanto genoemd. Na de heersers uit Genua veroverde de Venetiaan Marco Cornaro het eiland, maar moest het in 1311 afstaan aan de de Ridders van Rhodos.

In 1315 werd Karpathos echter weer bestuurd door het Huis van Cornaro en dat duurde tot 1537. Tijdens dat bewind werden vele forten en kerken gebouwd. Tijdens de oorlog met Venetië (1537-1940) werd Karpathos geplunderd door Chaireddin Barbarossa, afkomstig van Lesbos maar onder het gezag van de Turkse sultan opererend, en overhandigd aan de Turken, die zich echter niets aan de ontwikkeling van het eiland gelegen lieten. Het enige waar de Turken in geïnteresseerd waren, was in het innen van belastingen. Er is dan ook geen enkel bewijs gevonden dat Karpathos in die tijd bewoond werd door Turken, dat in die tijd bovendien zeer te lijden had van piraterij.

Tijdens de Griekse Revolutie in 1821 rees ook Karpathos de Griekse vlag en werd een toevluchtsoord voor Griekse vluchtelingen en hielp de opstandelingen in de strijd tegen de Turken waar het maar kon, onder andere door het repareren van kapotte Griekse oorlogsschepen. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1823 sloot Karpathos zich aan bij Griekenland en behoorde tot de provincie Santorini. Het eiland Kassos, waar veel oorlogsschepen voor anker lagen, lag nog tot in 1824 onder vuur van de Turken. Op 7 juni 1824 resulteerde dit in een gruwelijk bloedbad, de Turken veroverden het eilandje en bijna alle mannen werden vervolgens vermoord en de meeste gebouwen verwoest door te hulp geroepen Egyptische troepen van kalief Mohammed Ali. Veel vrouwen en kinderen werden verscheept naar Alexandrië in Egypte om verkocht te worden als slaven. Na het Verdrag van Londen (1830) kwamen de eilanden van de Dodekanesos weer onder het bestuur van Turkije (Turken noemen Karpathos Kerpe), maar werden in 1912 overgenomen door Italië. In 1894 werd Aperi, op bevel van de Turkse gouverneur, als eilandhoofdstad afgelost door Karpathos-stad of Pigadia.

In 1943, tijdens de 2e Wereldoorlog, werden de aanwezige Italiaanse troepen aangevuld met Duitse soldaten. De Duitsers, op dat moment overal aan de verliezende hand, vertrokken op 4 oktober 1944 weer, en nog geen dag later begonnen vanuit het dorp Meletes aanvallen van Karpathiërs op de Italiaanse troepen. Andere dorpen volgden al snel, maar door het uitblijven van geallieerde hulp vanwege slechte weersomstandigheden, hielden de Italianen stand. Er heerste op dat moment een zware hongersnood op het eiland, en ten einde raad voeren zeven mannen in een kleine vissersboot van Karpathos naar Alexandrië in Egypte om hulp te vragen aan de daar naartoe gevluchte regering van Griekenland. Op 17 oktober 1944 keerden de mannen terug naar Karpathos met in hun kielzog twee geallieerde torpedobootjagers. Dit was het begin van de officiële bevrijding van Karpathos.

Op 7 maart 1948 werd Karpathos officieel een onderdeel van Griekenland.

Niet zozeer het roerige verleden, maar ontwikkelingen in de laatste vijftig jaar hebben gezorgd voor het karakter van het huidige Karpathos. Vanwege de door de oorlog verwoeste economie emigreerden veel Karpathiërs naar met name de steden aan de oostkust van de Verenigde Staten. Velen, rijk geworden intussen, keerden echter weer terug naar Karpathos en staken hun geld in de ontwikkeling van het eiland. Met name Karpathos-stad werd een moderne stad, hoewel nog steeds in een traditionele setting. Alleen de dorpen in het noorden hebben nog bijna alle oude (religieuze) tradities behouden.

In 2004 is er een verwoestende brand geweest bij het dorp Mesohori.

In mei 2006 botsten een Grieks en een Turks militair vliegtuig boven Zuid-Karpathos tegen elkaar en stortten vervolgens in de zee. De Griekse piloot overleefde de crash, de Turkse piloot werd gered door zijn schietstoel.

Zie verder ook de geschiedenispagina van Griekenland op landenweb.

advertentie

KARPATHOS LINKS

Advertenties
• Karpathos Tui Reizen
• Hotels Karpathos
• Naar Karpathos mrt Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Karpathos
• Boeken, ook tweedehands, over KARPATHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Karpathos (N)
Startnederland Karpathos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems