Landenweb.nl

KARPATHOS
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Karpathos-stad (Pigadia)
  Oppervlakte  325 km²
  Inwoners  5,394
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about KARPATHOS in English - click here

Karpathos Kras Reizen

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Vakantie en Bezienswaardigheden

Veerboten varen op de belangrijkste haven en de sinds 1894 hoofdstad van het eiland Karpathos-stad of Pigadia, in het zuidoosten van Karpathos. Karpathos-stad is een moderne stad, een ontluikende toeristische badplaats aan het zuidelijke uiteinde van de schilderachtige Vrondi Baai. De baai is een drie kilometer grote strook in noordwestelijke richting langs de kust vanaf de haven. Arkassa is een van de belangrijkste vakantieplaatsen van Karpathos.

De mooiste stranden van Karpathos liggen aan de oostkust van het eiland: Ahata, Apélla (in 2003 uitgeroepen door een Duitse reisorganisatie tot het beste strand van de Middellandse Zee), het prachtige zandstrand Agios Nikolaos bij Arkassa, Kato Lako en Kira Panagia. Meer naar het noorden liggen de kreekstranden van Agios Minas en Forókli en in het westen liggen bij Diafani het strand van Vanada en bij Levkos het Gialou Horafi-strand. Amopí is de belangrijkste en drukste badplaats van Karpathos met het Pouliou Potami-strand en het meest heldere water van de Egeïsche Zee. Veel stranden op Karpathos zijn alleen per boot te bereiken.

Het mooiste strand van het eiland Kassos is dat van Helatros. Andere mooi, maar moeilijk bereikbare stranden zijn die van Avlaki en Chokhlakia.

Buiten de prachtige zandstranden en kristalheldere wateren in het zuidoosten van Karpathos ligt de andere belangrijke attractie van Karpathos in het noorden.

In het afgelegen, maar bijzondere dorp Olymbos (genoemd naar de beroemde godenberg op de Pelopponnesos) lijkt de tijd te hebben stilgestaan en men waant zich daar in een levend museum. Gelegen op een onherbergzame 600 meter hoge richel aan westkust van de noordelijke landtong, werd dit 15e eeuwse dorp lange tijd vrijwel afgesneden van de bewoonde wereld. De oudere vrouwen gaan nog steeds gekleed in uitgebreid geborduurde 19e eeuwse klederdrachten en met witte of zwarte hoofddoek en geitenhuid laarzen. Op religieuze feestdagen, vooral met pasen, worden nog extra mooie feestgewaden gedragen. Ze malen ook nog steeds graan in de oude windmolens en bakken brood in gemeenschappelijke ovens. Sommige inwoners spreken een eeuwenoud dialect met woorden die nog uit de van Dorische tijd afstammen. In sommige gevallen geldt nog het oude"matrilineaire" erfenissysteem, waarbij het bezit van de moeder wordt doorgegeven aan de oudste dochter. Olymbos staat ook bekend om de vele windmolens, die soms al honderden jaren oud zijn. Zo'n 75 windmolens of resten daarvan zijn nog te vinden in Olymbos, 30 zijn nog in redelijke conditie en vier malen nog steeds graan en produceren meel.

Ook het autovrije Mesochori en Spoa, twee van de oudste dorpen op Karpathos, doen niet veel onder voor het folkloristische, traditionele Olymbos.

In Othos, het hoogst gelegen dorp op Karpathos (450 m), bevindt zich het Karpathos Huismuseum, een volkenkundig museum met mooie voorbeelden van Karpathisch aardewerk, meubels, oude gereedschappen en borduurkunst. Een archeologisch museum, geopend sinds 2005, is gevestigd in Karpathos-stad, met oude munten, een zeer oud doopvont en aardewerk. De oudste vondsten zijn van ca. 4000 jaar v.Chr. Arkassa herbergt een klein museum met archeologische vondsten, Menetés heeft een museum voor volkskunst en Pylé een landbouwmuseum.

Karpathos is ook een duikersparadijs met veel duiklocaties. Die duiklocaties hebben prachtige namen als Kastelia Reef, the Labyrinth, Sea Bream Alley, Fokias Reef, Ahata Arch, Stingray Nest, Camel Reef, MS Dias Wreck, Falcon Reef, Alimounda Arch, Bullet Reef, Vronti Caves en St. Peter's Cathedral.

advertentie

KARPATHOS LINKS

Advertenties
• Karpathos Tui Reizen
• Naar Karpathos mrt Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Karpathos
• Hotels Karpathos
• Boeken, ook tweedehands, over KARPATHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Karpathos (N)
Startnederland Karpathos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2023
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems