Steden GRIEKENLAND

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

GRIEKENLAND   
To read about GREECE in English - click here

Cappadocische Griekse kinderen die traditionele kostuums dragen in Thessaloniki, GriekenlandFoto:Zorlusert Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Griekenland had in 2017 10.768.477 inwoners. Ca. 1,5 miljoen Grieken wonen op de eilanden waarbij de eilanden in de Ionische Zee dichter bevolkt zijn dan die in de Egeïsche zee. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 82 mensen per km2.

Van alle inwoners van Griekenland is ca. 93% daadwerkelijk van de Griekse nationaliteit. Belangrijke minderheden vormen Slavo-Macedoniërs, Turken in voornamelijk Thracië, en (illegale) Albanezen. Kleine minderheden als Aromoenen of Vlachen in Epirus, Armeniërs, Pomaken en Roma of zigeuners zijn als zodanig niet meer te herkennen doordat ze bijna volledig in de samenleving opgenomen zijn. In Thracië wonen ca. 130.000 moslims waarvan de meerderheid zich als Turks beschouwt en ze maken ongeveer 30% van de totale bevolking uit. Ze zijn zeer ongelijk over het gebied verdeeld; zo ligt het district Evros het dichtst bij Turkije en bestaat de bevolking maar voor 7% uit Turken. In het district Xanthi ligt dit percentage op 30% en in Rodopi op 55%. De rest van de bevolking zijn Griekse Pomaken, die ook over de grens met Bulgarije wonen.

De Aromoenen of Vlachen leven in het centrale gedeelte van Pindos. Hun dialect vertoont veel verwantschap met het Roemeens. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden er ca. 80.000 joden in Griekenland; op dit moment telt de sefardische gemeenschap in Thessaloniki nog zo'n 1000 leden en in Athene leven nog ca. 3000 Romaniotische joden.

Op de Cycladeneilanden Syros en Tinos wonen afstammelingen van Venetiaanse kolonisten die nog steeds een katholieke gemeenschap vormen van ca. 10.000 mensen. In Thracië leeft nog een gedeelte van de Roma geïsoleerd van de Griekse bevolking. Veel andere zigeuners zijn volledig geassimileerd in de bevolking en men schat dat er in totaal nog 150.00 zigeuners in Griekenland leven. De zogenaamde Slavo-Macedoniërs wonen in het noordwesten van de provincie Macedonië en hun aantal ligt rond de 40.000.

De trek naar de grote steden Thessaloniki en vooral de hoofdstad Athene is nog altijd groot en o.a. daardoor woont ca. 78% van de totale bevolking in de steden. Griekenland is ook een echt emigratieland. In de loop der jaren zijn ca. 3,5 miljoen Grieken in het buitenland gaan wonen. De meeste Grieken emigreerden naar West-Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en naar Australië. Deze emigratiegolf voltrok zich vooral in de jaren zestig en begin jaren zeventig. Eind jaren zeventig nam de emigratie sterk af.

De laatste jaren groeit het aantal in Griekenland verblijvende illegalen dramatisch.

Voornaamste steden en aantal inwoners:

Groot-Athene 3,5 miljoen
Thessaloniki 834.900
Patras e.o. 300.100
Lárissa e.o. 270.600
Iráklion e.o. 264.900

De bevolkingstoename bedroeg jaarlijks in de periode tussen 1990 en 1995 0,4% (2001: 0,21%). Het aantal oudere Grieken neemt toe; in 1971 was nog ruim 25% jonger dan 15 jaar, in 1990 21%, in 2001 nog maar 15%; het aandeel der 65-plussers steeg in dezelfde periode van 11% tot 17,%.

De actuele situatie (2017) is:
0-14 jaar 14%
15-64 jaar 65%
65+ 21%

Het geboortecijfer lag in 2017 op 8,4 geboortes per 1000 inwoners; het sterftecijfer lag in datzelfde jaar op 11,3 sterfgevallen per 1000 inwoners. Mannen worden in Griekenland gemiddeld 78 jaar, vrouwen gemiddeld 83,4 jaar.

To read about GREECE in English - click here

GRIEKENLAND LINKS

Advertenties
• D-Reizen Griekenland
• Griekenland Vliegtickets.nl
• Griekenland Tui Reizen
• Autohuur griekenland
• Unieke reizen Griekenland
• Naar Griekenland met Sunweb
• Griekenland Vliegtickets Tix.nl
• Djoser Rondreis Griekenland
• Griekenland Hotels
• Transport Griekenland - TTS Quality Logistics B.V
• Griekenland reizen met kinderen
• Autoverhuur Sunny Cars Griekenland
• Griekenland Campings

Nuttige links

Campersite Griekenland (N)
Dieren in Griekenland (N)
Griekenland Foto's
Griekenland Foto's (2)
Griekenland Reisstart (N)
Griekenland Start België (N)
Reisfotografie
Reisinformatie Griekenland (N)
Reizendoejezo – Griekenland (N)
Rondreis door Griekenland (N)
Rondreis Griekenland (N)
Startpagina Griekenland (N)
Artikelen en Reisverhalen over GRIEKENLAND
  Bezoek het prachtige Zakynthos  Korfoe Corfu West Griekenland
  Aghios Andreas Peleponessos  Met de Motor van Landgraaf naar ..

Bronnen

DuBois, J. / Greece
Times Books International

Europese Unie : vijftien landendocumentaties
Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Gerrard, M. / Griekenland
Kosmos-Z&K,

Koster, D. / Griekenland
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems