Landenweb.nl

MALLORCA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Palma de Mallorca
  Oppervlakte  3.640 km²
  Inwoners  894.897
  (2017)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about MALLORCA in English - click here

Steden MALLORCA

Ca'n pastilla Ca'n picafort Cala d’or
Cala millor El arenal Magaluf
Palma de mallorca Palma nova Playa de muro
Playa de palma Puerto de alcudia Sa coma
Santa ponsa

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

Mallorca of Majorca is een eiland in het westelijke deel van de Middellandse Zee en het grootste eiland van de autonome Spaanse regio Balearen of Baleares (Spaans: Comunidad Autónoma de las Islas Baleares). De totale oppervlakte van het eiland is 3625 km2 met een lengte van ca. 100 kilometer en een grootste breedte van meer dan 70 kilometer. De kustlijn is ca. 550 lang. Barcelona, gelegen aan de oostkust van het Spaanse vasteland, ligt op 248 kilometer van Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca. Valencia in Spanje ligt op 260 kilometer, Algiers in Algerije op 318 kilometer, Marseille in Frankrijk op 530 kilometer en Genua in Italië op 812 kilometer.

advertentie

Mallorca SatellietfotoFoto: Publiek domein

Landschap

Op het einde van het Tertiair, ongeveer acht miljoen jaar geleden, ontstonden er bergketens als de Alpen en de Pyreneeën en ook de eilanden Mallorca en Ibiza werden toen boven de zeespiegel opgeheven. Op dat moment zaten de eilanden nog vast aan het Spaanse vasteland maar door het stijgen van de zeespiegel ontstonden ca 12.000 jaar geleden de eilanden van de Balearen, waaronder Mallorca.

Steile rotsachtige kustformaties zijn te vinden in het westen en aan de noordkaap (Cap de Formentor). De oost- en zuidkust worden gekenmerkt door de aanwezigheid van vele baaien en strandjes (calas). Rondom de baaien liggen lagunes en moerassen, de zogenaamde wetlands. Mallorca kent verschillende duingebieden die door de voortdurende wind en de constante aanvoer van zand steeds van vorm veranderen waardoor het lijkt alsof ze permanent aan de wandel zijn.

In het zuidoosten (Sierra de Levante) en het noordwesten (Sierra del Norte; Malloquin: Sierra de Tramontana) lopen aan de kust evenwijdige bergketens. In het Tramontana-gebergte bevindt zich ook het hoogste punt op Mallorca, de Puig Major, 1445 meter hoog. Andere hoge toppen zijn de Teix (1062 meter), de Galatzó (1026 m), de Massanella (1340 m) en de Tomir (1102 m).

advertentie

Puig Major, hoogste berg van MallorcaFoto: Paucabot CC 3.0 International no changes made

Vanuit de bergen lopen diepe ravijnen (torrents) naar de kust. Echte rivieren ontbreken op Mallorca, maar de beddingen van deze ravijnen kunnen na hevige regenval in woeste rivieren veranderen. Tussen de twee bergketens in ligt een vrij vlak, vruchtbaar gedeelte dat naar het noorden toe weer wat heuvelachtiger wordt en Es Pla heet. De heuvels die hier liggen worden niet hoger dan 350 meter. Kalksteen is een belangrijk gesteente op Mallorca en zorgt op verschillende plaatsen, maar met name langs de oostkust, voor karstverschijnselen zoals druipsteengrotten, kloven en inzinkingen. Bekende druipsteengrotten zijn de Cuevas del Drac en de Cuevas dels Harms bij Porto Cristo. Al deze verschijnselen ontstaan door water dat langs scheuren en breuken naar beneden sijpelt en dan de kalk oplost.

Het bekendste zandstrand van Mallorca ligt aan zuidkust in de Baai van Palma.

Klimaat en Weer

advertentie

Zonsondergang MallorcaFoto: Wind CC Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Mallorca heeft een subtropisch Middellandse-Zeeklimaat. Een echte winter kent Mallorca niet en de olijfbomen staan dan ook al in januari/februari in bloei. Januari is vrij koud en er staat geregeld veel wind. Februari is de koudste maand. In het Tramontana-gebergte valt af en toe sneeuw. In maart en april kan het weer nog erg wisselvallig zijn met veel regen en zon.

Tot in maart kan het 's nachts nog licht vriezen, maar de temperaturen kunnen overdag al oplopen tot meer dan 20°C. De maand mei is zonnig met dagtemperaturen ruim boven de 20°C. Door de hoge luchtvochtigheid kan het vanaf juni en in de echte zomermaanden juli en augustus drukkend weer zijn.

In de zomermaanden regent het nauwelijks en kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 35°C, met name in het binnenland. Aan de kust is het altijd wat koeler door de zeewind. September en oktober zijn ideale vakantiemaanden met aangename temperaturen, weinig regen en veel zon. Vanaf half oktober tot en met december valt de meeste regen en wordt het in december gemiddeld niet meer dan 17°C.

In Palma de Mallorca valt gemiddeld 480 mm neerslag per jaar; in de heuvels rond het klooster van Lluc valt jaarlijks rond de 1500 mm neerslag.

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Olijfbomen MallorcaFoto: David Brühlmeier CC 3.0 Unported no changes made

Veel voorkomende bomen op Mallorca zijn steeneiken, laurieren, kroondennen en wilde olijfbomen die meer dan duizend jaar oud kunnen zijn. Op de hellingen van de heuvels worden olijven, vijgen, groenten, amandelen, tarwe en vlas geteeld.

Op de vruchtbare vlakte in het binnenland vinden we citroen-, moerbei- en sinaasappelbomen. Dwergpalmen komen voor in de lager gelegen gebieden en wat hoger vinden we mirte, dopheide, rozemarijn en brem. In parken en tuinen komen prachtig bloeiende planten voor als geranium, hibiscus, oleander, lantana en bougainvillea. En verder dadelpalmen, ficussen en cactussoorten. Met name de schijfcactus is overal te vinden. Bijzonder is de aloë, een cactussoort die langs de kust voorkomt, net als de tamarinde, een boomsoort met bruinrode bloemen.

Op de steile kliffen en rotsen langs de kust houden alleen kleine plantjes die bestand zijn tegen de wind en het zout het uit. Voorbeelden hiervan zijn klaprozen, dwergheesters, bergkamille en zeekraal. De duinen trekken planten aan die diep kunnen wortelen om aan water te komen, zoals narcissen, rupsklaver en distels.

advertentie

Tramontana mallorcaFoto: H.Zell CC 3.0 Unported no changes made

Vroeger werd Mallorca bedekt door uitgestrekte steeneikbossen. Er zijn nu alleen van dergelijke bossen te vinden in het Levante-gebergte en het Tramontana-gebergte. In de buurt van deze bomen groeien ook kamperfoelies, varens, brem en wilde cyclamen.

Op de plaatsen waar de steeneik was verdwenen ontstond een soort vegetatie die"garigue" genoemd wordt. Planten die hier groeien hebben weinig water nodig en kunnen goed tegen de warmte. Naast Italiaanse aronskelken, brem, rozemarijn, rotsrozen, asters, dwergpalmen, johannesbroodbomen komen hier ook ca. 30 soorten orchideeën voor.

Dieren

De dierenwereld van Mallorca is altijd maar zeer beperkt geweest. Herten, berggeiten en wilde schapen zijn praktisch uitgestorven. Kleinere dieren komen nog wel voor, o.a. vier ongevaarlijke slangensoorten, gekko's en hagedissen. Bekend is het groene"draakje" of de Lagarija balear, die voorkomt op kleinere eilandjes in de buurt van Mallorca zoals Sa Dragonera, Cabrera, Malgrat en El Toro.

advertentie

Aalscholver MallorcaFoto: Danbi CC 4.0 International no changes made

Belangrijke vogels zijn adelaars, patrijzen, uilen, haviken, fazanten en valken. Veel voorkomende watervogels zijn reigers, lepelaars en ibissen. Kleinere vogels zijn torenvalken, gekuifde aalscholvers, nachtegalen, zanglijsters, meerkoeten, oeverlopers, grutto's, boekvinken, groenvinken, bijeneters, raven, hoppen, klauwieren en steltkluiten. In de omgeving van hoogste berg op Mallorca, de Puig Mayor, komt de zeldzame zwarte gier nog voor.

Tot de zoogdiersoorten behoren konijnen, hazen, wezels, relmuizen, vleermuizen en genetkatten.

De zee rond Mallorca wordt o.a. bevolkt door makrelen, sardines en vele andere soorten. Rond het eilandje Cabrera komen drie soorten dolfijnen voor waaronder de gestreepte dolfijn.

advertentie

Ca de bestiar MallorcaFoto: Deformatorek CC 3.0 Unported no changes made

De Ca de Bestiar is de grote zwarte herdershond van Mallorca en wordt ook wel Perro de Pastor Mallorquin genoemd. Het ras behoort tot een van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld.

Geschiedenis

Oudste bewoners

Talayot MallorcaFoto: Olaf Tausch CC 3.0 Unported no changes made

Al in het derde en vierde millennium v.Chr. werd Mallorca bewoond door een Iberisch herdersvolk dat in holen woonde. Bijzonder is dat deze mensen de Myotragus, een antilopensoort, als huisdier hadden. Vele andere archeologische vondsten dateren van een latere periode, 1500 tot 100 v.Chr, de zogenaamde Talayot-cultuur. Het woord talayot stamt af van het Arabische"talaya", dat wachttoren betekent. Talayot is ook de benaming voor de veelal ronde torens die werden gebruikt als verdedigingstoren of uitkijkpost. Deze op elkaar gestapelde stenen horen dan ook thuis in het megalithische tijdperk en hoorden vaak bij een nederzetting. Andere bouwwerken die typisch zijn voor deze culturen zijn de naveta's, een op de kop liggende boot van grote stenen die gebruikt werd als graftombe.

Carthagers en Romeinen

Romeinse brug in de buurt van Pollensa, MallorcaFoto: Barry Lewis CC 2.0 Generic no changes made

De eerste bewoners van de Balearen waren vanaf 645 v.Cr. de Carthagers. Ten tijde van de Punische oorlogen die tussen Rome en Carthago gevoerd werden van 264 tot 146 v.Chr. speelde Mallorca samen met de andere eilanden van de Balearen een belangrijke rol. Beide partijen rekruteerden soldaten van het eiland die bekend stonden als uitstekende slingeraars.

In 123 v.Chr. werden de Balearen veroverd door de Romeinen die alle eilanden in de vierde eeuw opnamen in de provincie Hispania Citerior. Voor het eerst hoorden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera bij elkaar. De Balearen waren voor de Romeinen een belangrijke leverancier van hout en de al eerder genoemde soldaten. De inwoners van de eilanden leerden op hun beurt druiven, olijven en koren te verbouwen. Ook bouwden de Romeinen nieuwe steden als Palma, Pollentia en Manacor en legden wegen en bruggen aan. De stad Pollentia (nu: Alcúdia) was destijds de machtigste stad op Mallorca.

In de 4e en 5e eeuw verspreidde het christendom zich over de eilanden en werden de eerste basilieken opgericht. Nadat het Romeinse Rijk ineengestort was werd het vasteland van Spanje veroverd door de Westgoten. De Balearen werden geplunderd en veroverd door de Vandalen die in de 6e eeuw weer werden verdreven door de Byzantijnen onder leiding van Belisarius.

Moorse overheersing

Verovering van Mallorca door Jaume IFoto: Luis Garcia CC 3.0 Unported no changes made

In de 7e en 8e eeuw werden de eilanden voortdurend bestookt door Barbaren en Noormannen en begin 8e eeuw werden de Balearen al aangevallen door de Moren. Deze aanval werd afgeslagen met behulp van Karel de Grote. Enige tijd later lukte het de Moren wel om de Balearen te veroveren en deze bezetting zou zo'n drie eeuwen duren. Palma werd als hoofdstad aangewezen en kreeg de naam Medina Mayurka.

Gedurende de Moorse overheersing bloeide economie en cultuur en hadden de eilandbewoners niet veel last van de Moren. Zij konden bijvoorbeeld hun godsdienst blijven uitoefenen en joden en Genuese kooplieden mochten zich vrij vestigen op de eilanden. Ook werden er irrigatiekanalen aangelegd die nu nog steeds gebruikt worden. Mallorca werd ook gebruikt als uitvalsbasis van kapers die handelsschepen aanvielen en dit leverde voor het eiland veel geld op. In 1229 werd Mallorca veroverd door de koning van Aragon en Catalonië, Jaume I, en de Moren werden verjaagd evenals tot de islam bekeerde christenen. In 1276 gaf hij het koninkrijk Mallorca, dat in die tijd ook Ibiza, Sardinië, Roussillon en Montpellier omvatte, aan zijn zonen Jaume II en Pedro II.

Pedro II kreeg Valencia, Aragon en Catalonië maar wilde meer en voerde voortdurend oorlog met Jaume II. Deze strijd duurde generaties en uiteindelijk werden de Balearen in 1343 veroverd door Pedro IV van Aragon. Op dat moment werden de Balearen bestuurd door Jaume III, de zoon van de Sancho I, die Jaume II was opgevolgd. Aan het zelfstandige koninkrijk kwam hiermee een einde en vanaf die tijd behoorden de Balearen tot het koninkrijk van Aragon. De Balearen werden in 1479 een provincie van het grote Spaanse rijk dat ontstond na de trouwerij van Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië. In de 16e eeuw ging de handel en de scheepvaart onderuit door de Turkse expansiedrift en de Noord-Afrikaanse zeerovers. Ook door de ontdekking van Amerika ging de economie sterk achteruit doordat een deel van de handel zich verplaatste van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan.

Bourbon en Habsburg

Fernando VI , koning an Spanje van het huis BourbonFoto: Publiek domein

Begin 18e eeuw (1700-1713) streden het Franse Huis van Bourbon en het Oostenrijkse Huis van Habsburg in de Spaanse Successieoorlog om de Spaanse troon. De Balearen kozen voor de Habsburgers, die de strijd echter verloren van de Bourbons. In 1833 werd de Balearische provincie opgericht en het bestuur de Balearen werd op Mallorca gevestigd. Op Menorca en Ibiza zat een delegatie van dit bestuur. Vanaf die tijd bleef het vrij rustig op de eilanden en naar de welvaart als gevolg van het sterk toenemende toerisme geleidelijk toe. In 1983 kregen de Balearen de autonome status toegekend met een eigen regering en parlement.

Zie verder ook de geschiedenis van Spanje op Landenweb.

Bevolking

Folkoristische optocht met Reuzen in Manacor, MallorcaFoto: Joan Miquel CC 3.0 Unported no changes made

Mallorca heeft in 2017 ca. 870.000 inwoners, van wie ongeveer de helft in de hoofdstad Palma de Mallorca woont. De andere helft is verdeeld over 53 andere gemeentes. Andere grote steden zijn Manacor en Inca. Langs de noordelijke baaien wonen ongeveer 40.000 mensen in gemeenten als Pollença, Muro en Sa Pobla.

De vruchtbare Es Pla-vlakte in het binnenland telt ongeveer 27.000 inwoners en telt veel agrarische gemeenten. In de El Raiguer streek wonen ca. 52.000 mensen in gemeenten als Inca, Campanet, Lloseta en de snelgroeiende forensenstad Marratxí.

Aan de oostkust wonen ca. 70.000 mensen in gemeenten zoals Manacor, Son Servera en Sant Llorenç. De regio's Calviá en Andratx ten westen van Palma de Mallorca groeien het snelst. In het zuidelijke kustgebied wonen ca. 35.000 mensen in de gemeenten Santanyí, Ses Salines, Campos en Llucmajor.

In de berggebieden vergrijst de bevolking in snel tempo, behalve in de gemeenten die vlak bij Palma de Mallorca liggen. Het betreft o.a. de gemeenten Sóller, Esporles, Fornalutx, Banyalbufar en Escorca.

Jaarlijks wordt Mallorca overspoeld door miljoenen toeristen en tienduizenden seizoensarbeiders van het Spaanse vasteland, met name uit de regio Andalusië. Verder leven er enkele tienduizenden Europeanen op Mallorca, meestal vanwege het mooie weer. Zij leven hier permanent of bezitten er een tweede huis.

Taal

Spaanse dialectenFoto: Stephen Shaw at the English Wikipedia CC 3.0 no changes made

Op Mallorca worden twee talen gesproken en geschreven, het Mallorquin, een Catalaans dialect, en het Castiliaans Spaans (Castellano). Het Catalaans (Català) verdrong in de dertiende eeuw het Arabisch van de Moren. Na de eenwording van Spanje werd de hoftaal, het Castiliaans, steeds belangrijker en in 1715 tot officiële taal van geheel Spanje, inclusief de Balearen, verklaard.

Pas in de negentiende eeuw kwam er weer meer aandacht voor het Catalaans en door de autonome status sinds 1983 is het Catalaans weer een officiële taal op de Balearen.

Het Mallorquin is een dialect van het Catalaans en zelfs voor Spanjaarden van het vasteland moeilijk te verstaan, en verschilt zowel in uitspraak als in woordenschat.

Nederlands Castiliaans Mallorquin

Godsdienst

Kathedraal MallorcaFoto: Dietmar Rabich CC 4.0 International no changes made

Bijna alle Mallorcanen zijn rooms-katholiek, ook al neemt ook hier de ontkerkelijking hand over hand toe. Tijdens feesten en festivals komen oude gebruiken en tradities weer tot leven. Veel feesten hebben een religieuze oorsprong waarbij Maria vaak speciaal vereerd wordt.

Over het gehele eiland worden tijdens de goede week en ten tijde van Corpus Christi vele processies gehouden. Elke gemeenschap viert het festival van de patroonheilige met pelgrimages (romeriás), parades en volksfeesten (ferias).

Samenleving

Staatsinrichting

Spaans parlementsgebouwFoto: Feramassa55 CC 4.0 International no changes made

Het staatshoofd van Spanje, de"Rey de España", is de koning van Spanje. De koning is onschendbaar en de verantwoordelijkheden liggen bij de minister-president en zijn kabinet. Toch kan de koning door zijn bevoegdheden grote invloed uitoefenen. Hij bekrachtigd wetten en vaardigt ze uit; hij roept de Kamers van de volksvertegenwoordiging bij elkaar, ontbindt ze en schrijft verkiezingen en referenda uit. Verder is hij o.a. opperbevelhebber van de strijdkrachten en benoemt en ontslaat ministers.

De regering bestaat uit de minister-president of Presidente del Gobierno, eventueel vice-presidentes en ministers. De minister-president is veel machtiger dan in Nederland, en te vergelijken met de Britse premier en de Duitse bondskanselier.

De volksvertegenwoordiging bestaat uit twee kamers: de Tweede Kamer of Congreso de los Diputados met 350 leden en de Senaat of Senado met 254 leden. Elke provincie mag twee leden in het Congreso afvaardigen, behalve Ceuta en Melilla. De andere leden worden per provincie gekozen en de bevolkingsgrootte is dan doorslaggevend wat betreft het aantal leden dat afgevaardigd wordt. Voor de Senado kiezen de 47 op het vasteland gelegen provincies elk vier senatoren. Mallorca mag er drie kiezen. De Senaat vertegenwoordigt de bevolking van de provincies als geheel, ongeacht hun omvang. Dit systeem staat op de nominatie om afgeschaft te worden.

Parlementsgebouw MallorcaFoto: Maria Rosa Ferre CC 2.0 Generic no changes made

Mallorca is een autonoom gewest, een van de Comunidades Autónomas, met een eigen regering en parlement. Elke Autónomia heeft een wisselend pakket aan bevoegdheden dat vastgelegd is in een Estatuto de Autonomía. Elke Autonomía heeft en regionaal parlement (Asamblea Legislativa), een regionale regering (Consejo de Gobierno), een regionale president (Presidente del Consejo) en een regionaak hooggerechtshof (Tribunal Superior de Justicia). Het regionale parlement bestaat uit één kamer waaruit de regionale minister-president gekozen wordt.

Spanje is verdeeld in 50 provincies met als belangrijkste provinciale orgaan de Diputacíon Provincial, de Provinciale Staten. Hierin zitten tussen de 25 en 51 leden of diputados. Deze worden door gemeenteraadsleden gekozen. De diputados kiezen weer een dagelijks bestuur, de Comisíon de Gobierno.

In 1998 waren er in Spanje 8097 gemeenten of municipios. Bij gemeenten tussen de 250 en 100.000 inwoners telt het gemeentebestuur of Ayuntamiento tussen de 5 en 25 leden. Een Ayuntamiento bestaat uit een burgemeester of Alcalde, één of meer loco-burgemeesters of Tenientes de Alcalde en raadsleden of Consejales.

Er bestaan nog veel gemeenten die minder dan 100 inwoners hebben. Van alle gemeenten heeft 86% minder dan 500 inwoners. Voor de actuele politieke situatie in Spanje zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Universiteit MallorcaFoto: Chixoy CC 3.0 Unported no changes made

Het onderwijssysteem in Spanje is sinds 1990 aan sterke verandering onderhevig. Het basisonderwijs werkt al met het nieuwe systeem. Het peuter- en kleuteronderwijs (Jardin de Infancia en Escuela de Párvulos) bestaat uit een driejarig en een zesjarig systeem dat niet verplicht is.

Her basisonderwijs van 6 tot 12 jaar ( Educación Primaria) is verplicht en gratis. Deze fase in het onderwijs bestaat uit drie cycli van elk twee jaar. Hierna volgt het verplichte voortgezet onderwijs (Educación Secundaria Obligatoria) van 12 tot 16 jaar. Hierna stopt de leerplicht. De ESO kent twee cycli van twee jaar waarna men een certificaat krijgt waarmee men o.a. naar beroepsopleidingen kan.

Na het verplichte onderwijs kan men verder studeren voor het Bachillerato dat toegang geeft tot de universiteit.

Het middelbaar beroepsonderwijs (Formación Profesional Grado Medio) wordt in Spanje niet erg gewaardeerd. Het zal gemiddeld ongeveer twee jaar duren en direct opleiden voor beroepen.

Het hoger beroepsonderwijs (Formación Profesional Grado Superior) en de universiteit (Universidad) vormen het sluitstuk van het onderwijssysteem. Spanje telt op dit moment 62 staatsuniversiteiten en een stuk of twintig particuliere universiteiten. De universiteit van Salamanca dateert van 1218 en is daarmee een van de oudste universiteiten ter wereld.

Ook Mallorca heeft een universiteit, de Universitat de les Illes Balears.

Economie

Door de sterke opkomst van het massatoerisme is het belang van de landbouw evenredig afgenomen. Minder dan 10% van de beroepsbevolking is nog werkzaam in de landbouwsector. De boerenbevolking is voor een groot deel werkzaam in het toerisme. Ook de inkomsten uit de landbouw zijn dramatisch teruggelopen, ook al doordat veel landbouwgrond is ingenomen door de toeristenindustrie.

Zwarte olijven MallorcaFoto: Rotget CC 4.0 International no changes made

Tot 1840 was de landbouw zelfvoorzienend en richtte men zich o.a. op de teelt van druiven een olijven. Daarna werd de landbouw commerciëler aangepakt en verbeterde de kwaliteit door nieuwe technieken. In de droge en kalkrijke bodem kan niet veel groeien. Door elk jaar iets anders te verbouwen probeert men de grond zo vruchtbaar mogelijk te houden. In deze gebieden groeien voornamelijk olijf- en amandelbomen en worden diverse granen verbouwd. De opbrengsten zijn over het algemeen niet hoog, maar jaarlijks worden er ca. 70 miljoen kilogram amandelen geoogst.

Op geïrrigeerde akkers worden groenten, fruit (citrusvruchten) en tegenwoordig ook steeds meer bloemen geteeld. Ook vindt er wat wijnbouw plaats voor de lokale markt. De lekkerste wijnen worden geproduceerd rond Binisalem, Santa Margarita en Felanitx.

Vissersboten MallorcaFoto: Schnobby CC 3.0 Unported no changes made

Ook visserij en veehouderij zijn van enig belang (varkens, schapen) en langs de oostkust wordt zeezout gewonnen. Door de natuurlijke begroeiing is er nauwelijks veeteelt mogelijk. Alleen rond Campos del Puerto wordt melk en kaas geproduceerd. De visserij heeft ernstig geleden onder de overbevissing waardoor er in de wateren rond Mallorca praktisch geen vis meer zit, in ieder geval te weinig om rendabel te exploiteren. De meeste vis wordt vanaf het Spaanse vasteland geïmporteerd.

De traditionele ambachten zoals de schoenenindustrie, de meubelindustrie en de textielindustrie vormen nog steeds de basis van de industriële activiteiten op Mallorca.

Zoutwinning MallorcaFoto: Kufoleto CC 3.0 Unported no changes made

Het zout op Mallorca wordt gewonnen met behulp van methodes die al gebruikt werden door de Foeniciërs. Het zout wordt o.a. geëxporteerd naar Scandinavië en Azië als tafelzout.

Wereldfaam genieten de kunstparels Majorica die in Manacor gefabriceerd worden. In Inca staan ca. 25 leerfabrieken. Andere producten zijn Mallorcaans glas, Mallorcaanse meubelen en aardewerk. Kleuren die vaak voor het glas gebruikt worden zijn groen, geel, topaas en kobaltblauw.

De overzeese handel vindt plaats vanuit de hoofdstad Palma de Mallorca. Van hieruit varen de schepen naar het Spaanse vasteland en naar een aantal Europese en Afrikaanse steden.

Palma de Mallorca kent verder nog enkele metaalverwerkende en chemische bedrijven en er zijn steengroeven (marmer) en er vindt winning van fosfaat plaats.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Gran Hotel MallorcaFoto: Pérez CC 4.0 International no changes made

Eind 19e eeuw kwamen er al toeristen naar Mallorca. Het eerste hotel, Gran Hotel in Palma de Mallorca, werd in 1903 geopend. In 1935 kwamen er al ca. 40.000 toeristen naar Mallorca. Voor, tijdens en na de oorlogsjaren liep het toerisme sterk terug. Pas in de jaren vijftig werd Mallorca weer wat populairder.

Begin jaren zestig kwam het aantal toeristen boven de miljoen uit, o.a. door de opening van een vliegveld op Palma de Mallorca. Door de oliecrisis in de jaren zeventig en de economische recessie in de jaren tachtig zakte het toerisme weer in.

Op dit moment komen er elk jaar miljoenen toeristen naar Mallorca die ervoor zorgen dat Mallorca bijna volledig afhankelijk is van het toerisme. Het toerisme is verantwoordelijk voor 80% van de inkomsten van het eiland en zorgt voor werk in de bouw, de horeca en het hotelwezen. Dat de economie van het eiland door conjuncturele schommelingen zeer kwetsbaar is, is al verschillende keren pijnlijk duidelijk geworden.

Ook de nadelen van het massatoerisme, o.a. vervuiling en waterschaarste, worden steeds duidelijker.

Palma de MallorcaFoto: Wolfgang Moroder CC 3.0 Unported no changes made

Palma de Mallorca is dé trots van de Mallorcanen, een stad met het grootste nog intacte centrum van Europa en alle architectonische stijlen voorhanden, zoals Gotische kathedralen, Catalaanse jugendstil en avant-gardistische moderne gebouwen. Een van de hoogtepunten is de kathedraal La Seu, die tot de mooiste godshuizen en belangrijkste gotische bouwwerken van Spanje behoort en waar de bisschop zetelt. In het schitterende stadspaleis Can Marqués kan men het stadse leven van de adel in de 18e en 19e eeuw bekijken. Het befaamde Museu Es Baluard, een modern uitziend museum gevestigd in de oude stadsmuur en met ondergrondse kamers, laat de toerist genieten van ca. 300 werken van de Spaanse en Europese kunst van de 20e eeuw. Het Museau de Mallorca herbergt ca. 3000 stukken vanaf de prehistorie tot en met de Jugendstil die met de geschiedenis van Mallorca te maken hebben. Er is een eigen afdeling islamitische kunst en cultuur. Lees meer op de Palma de Mallorca pagina van Landenweb.

Strand van Magaluf, MallorcaFoto: Hullernuc CC 3.0 Unported no changes made

De meeste toeristen komen echter niet voor de cultuur naar Mallorca, maar vanwege de geweldige stranden. Landenweb heeft een groot aantal badplaatsen op aparte pagina's opgenomen. Het gaat om: Ca'n Pastila, Cala d'Or, Cala Millor, El Arenal, Magaluf, Palma Nova Playa de Muro, Playa de Palma, Puerto de Alcudia, Sa Coma, Santa Ponsa

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MALLORCA LINKS

Advertenties
• Mallorca Tui Reizen
• Malorca Vliegtickets.nl
• ANWB vakantie boeken Mallorca
• Autohuur Mallorca
• Naar Mallorca met Sunweb
• Wandelvakantie Mallorca
• Mallorca Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Mallorca
• Boeken, ook tweedehands, over MALLORCA bij Bol.com

Nuttige links

Mallorca Startbelgië (N+E)
Reisinformatie Mallorca (N)
Startpagina Mallorca (N)
Vakantiebestemming.info Mallorca (N)