Steden MALLORCA

Populaire bestemmingen SPANJE

MALLORCA   
To read about MALLORCA in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadPalma de Mallorca
   Oppervlakte3.640 km²
   Inwoners894.897 (2017)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..es | ESP | +34

Geografie en Landschap

Geografie

Mallorca of Majorca is een eiland in het westelijke deel van de Middellandse Zee en het grootste eiland van de autonome Spaanse regio Balearen of Baleares (Spaans: Comunidad Autónoma de las Islas Baleares). De totale oppervlakte van het eiland is 3625 km2 met een lengte van ca. 100 kilometer en een grootste breedte van meer dan 70 kilometer. De kustlijn is ca. 550 lang. Barcelona, gelegen aan de oostkust van het Spaanse vasteland, ligt op 248 kilometer van Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca. Valencia in Spanje ligt op 260 kilometer, Algiers in Algerije op 318 kilometer, Marseille in Frankrijk op 530 kilometer en Genua in Italië op 812 kilometer.

Foto:Publiek domein

Op het einde van het Tertiair, ongeveer acht miljoen jaar geleden, ontstonden er bergketens als de Alpen en de Pyreneeën en ook de eilanden Mallorca en Ibiza werden toen boven de zeespiegel opgeheven. Op dat moment zaten de eilanden nog vast aan het Spaanse vasteland maar door het stijgen van de zeespiegel ontstonden ca 12.000 jaar geleden de eilanden van de Balearen, waaronder Mallorca.

Steile rotsachtige kustformaties zijn te vinden in het westen en aan de noordkaap (Cap de Formentor). De oost- en zuidkust worden gekenmerkt door de aanwezigheid van vele baaien en strandjes (calas). Rondom de baaien liggen lagunes en moerassen, de zogenaamde wetlands. Mallorca kent verschillende duingebieden die door de voortdurende wind en de constante aanvoer van zand steeds van vorm veranderen waardoor het lijkt alsof ze permanent aan de wandel zijn.

In het zuidoosten (Sierra de Levante) en het noordwesten (Sierra del Norte; Malloquin: Sierra de Tramontana) lopen aan de kust evenwijdige bergketens. In het Tramontana-gebergte bevindt zich ook het hoogste punt op Mallorca, de Puig Major, 1445 meter hoog. Andere hoge toppen zijn de Teix (1062 meter), de Galatzó (1026 m), de Massanella (1340 m) en de Tomir (1102 m).

Foto:Paucabot Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalno changes made

Vanuit de bergen lopen diepe ravijnen (torrents) naar de kust. Echte rivieren ontbreken op Mallorca, maar de beddingen van deze ravijnen kunnen na hevige regenval in woeste rivieren veranderen. Tussen de twee bergketens in ligt een vrij vlak, vruchtbaar gedeelte dat naar het noorden toe weer wat heuvelachtiger wordt en Es Pla heet. De heuvels die hier liggen worden niet hoger dan 350 meter. Kalksteen is een belangrijk gesteente op Mallorca en zorgt op verschillende plaatsen, maar met name langs de oostkust, voor karstverschijnselen zoals druipsteengrotten, kloven en inzinkingen. Bekende druipsteengrotten zijn de Cuevas del Drac en de Cuevas dels Harms bij Porto Cristo. Al deze verschijnselen ontstaan door water dat langs scheuren en breuken naar beneden sijpelt en dan de kalk oplost.

Het bekendste zandstrand van Mallorca ligt aan zuidkust in de Baai van Palma.

To read about MALLORCA in English - click here

MALLORCA LINKS

Advertenties
• Mallorca Tui Reizen
• Malorca Vliegtickets.nl
• Autohuur Mallorca
• Naar Mallorca met Sunweb
• Mallorca Hotels
• Wandelvakantie Mallorca
• Autoverhuur Sunny Cars Mallorca
• Mallorca Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Mallorca Startbelgië (N+E)
Reisinformatie Mallorca (N)
Startpagina Mallorca (N)
Vakantiebestemming.info Mallorca (N)
Artikelen en Reisverhalen over MALLORCA
  Het Tramuntana gebergte

Bronnen

Dominicus, J. / Mallorca
Gottmer

Lee, P. / The rough guide to Majorca
Rough Guides

Nahm, P. / Majorca, Minorca
Baedeker

Rokebrand, R. / Reishandboek Mallorca
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems