Populaire bestemmingen SPANJE

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadBarcelona (grootste stad)
   Oppervlakte32.113 km² (heel Catalonie)
   Inwoners7.522.596 (2010 heel Catalonie)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..es | ESP | +34

Geografie en Landschap

Geografie

De Costa Brava is een officiële geografische benaming voor de ruige 200 km lange kuststrook aan de noordoostelijke kust van Spanje, in de autonome regio Catalonië.

De Costa Brava begint in het noorden, aan de Frans–Spaanse grens bij de Spaanse plaats Llanca en strekt zich uit in zuidelijke richting tot voorbij de badplaats Blanes. Belangrijkste plaatsen aan de Costa Brava zijn: Llanca, Cadaques, Begur, Aiguablava, Platja d’Aro, Sant Felliu de Guixois, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Calella, Arensys de Mar en Barcelona. De Costa Brava grenst in het zuiden aan de Costa Dorada en in het noorden aan de grens met Frankrijk.

Landschap

De Costa Brava is de meest noordelijke kust van het Catalonische deel van Spanje (gelegen in het oosten van Spanje). De gehele kuststrook is erg bergachtig met verschillende bergmassieven die tot in de zee lopen.

Baai en strand van Lloret de Mar, Costa BravaPhoto:Paatrykk CC BY-SA 3.0 no changes made

Klimaat en Weer

De Costa Brava heeft een evenwichtig klimaat. De zomers zijn warm, de temperatuur in juli en augustus kan oplopen tot 30 graden Celsius en soms ver daarboven en de winters zijn mild.
In de zomermaanden brengen de valwinden vanuit de Pyreneeën enige verkoeling maar het kan daardoor ook tijdelijk regenen.
Ook in Barcelona kan het in de zomer flink warm worden met temperaturen ver boven de 25 graden. In de wintermaanden ligt de temperatuur in het hele gebied rond de 15 graden Celsius.
De meeste neerslag valt in de herfst en in de winter.

Planten

De oorspronkelijke vegetatie van de Costa Brava bestond uit steeneikenbossen. Door houtkap en ander ingrijpen van de mens is dit natuurlijke bos grotendeels verdwenen. Hier voor in de plaats is er de maquis, een bijna ondoordringbare vegetatie met struiken en lage bomen en wilde kruiden zoals lavendel, tijm en rozemarijn.

Dieren

In de Costa Brava komen otters, konijnen, hazen, eekhoorns, muizen, vleermuizen en een aantal kleine roofdieren zoals vossen, marters en wezels voor.

COSTA BRAVA LINKS

Advertenties
• Costa Brava Tui Reizen
• Naar de Costa Brava met Sunweb
• Costa Brava Hotels
• Costa Brava Vliegtickets.nl
• Barcelona Campings
• Barcelona Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Costa Brava Startnederland (N+E)
Reisverhaal duiken in Spanje L'Estartit, vele foto's en informatie (N)
Telefoongids Spanje
Artikelen en Reisverhalen over COSTA BRAVA
  costa brava  Het achterland

Bronnen

Wikipedia

www.landenweb.nl/spanje

Hendriksen, Bartho / Barcelona en Catalonië

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems