Landenweb.nl

MALLORCA
Planten en Dieren

To read about MALLORCA in English - click here

Vakantie Mallorca tips | Waarschijntdezonwel.nl

Steden MALLORCA

Ca'n pastilla Ca'n picafort Cala d’or
Cala millor El arenal Magaluf
Palma de mallorca Palma nova Playa de muro
Playa de palma Puerto de alcudia Sa coma
Santa ponsa

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Olijfbomen MallorcaFoto: David Brühlmeier CC 3.0 Unported no changes made

Veel voorkomende bomen op Mallorca zijn steeneiken, laurieren, kroondennen en wilde olijfbomen die meer dan duizend jaar oud kunnen zijn. Op de hellingen van de heuvels worden olijven, vijgen, groenten, amandelen, tarwe en vlas geteeld.

Op de vruchtbare vlakte in het binnenland vinden we citroen-, moerbei- en sinaasappelbomen. Dwergpalmen komen voor in de lager gelegen gebieden en wat hoger vinden we mirte, dopheide, rozemarijn en brem. In parken en tuinen komen prachtig bloeiende planten voor als geranium, hibiscus, oleander, lantana en bougainvillea. En verder dadelpalmen, ficussen en cactussoorten. Met name de schijfcactus is overal te vinden. Bijzonder is de aloë, een cactussoort die langs de kust voorkomt, net als de tamarinde, een boomsoort met bruinrode bloemen.

Op de steile kliffen en rotsen langs de kust houden alleen kleine plantjes die bestand zijn tegen de wind en het zout het uit. Voorbeelden hiervan zijn klaprozen, dwergheesters, bergkamille en zeekraal. De duinen trekken planten aan die diep kunnen wortelen om aan water te komen, zoals narcissen, rupsklaver en distels.

advertentie

Tramontana mallorcaFoto: H.Zell CC 3.0 Unported no changes made

Vroeger werd Mallorca bedekt door uitgestrekte steeneikbossen. Er zijn nu alleen van dergelijke bossen te vinden in het Levante-gebergte en het Tramontana-gebergte. In de buurt van deze bomen groeien ook kamperfoelies, varens, brem en wilde cyclamen.

Op de plaatsen waar de steeneik was verdwenen ontstond een soort vegetatie die"garigue" genoemd wordt. Planten die hier groeien hebben weinig water nodig en kunnen goed tegen de warmte. Naast Italiaanse aronskelken, brem, rozemarijn, rotsrozen, asters, dwergpalmen, johannesbroodbomen komen hier ook ca. 30 soorten orchideeën voor.

advertentie

Dieren

De dierenwereld van Mallorca is altijd maar zeer beperkt geweest. Herten, berggeiten en wilde schapen zijn praktisch uitgestorven. Kleinere dieren komen nog wel voor, o.a. vier ongevaarlijke slangensoorten, gekko's en hagedissen. Bekend is het groene"draakje" of de Lagarija balear, die voorkomt op kleinere eilandjes in de buurt van Mallorca zoals Sa Dragonera, Cabrera, Malgrat en El Toro.

advertentie

Aalscholver MallorcaFoto: Danbi CC 4.0 International no changes made

Belangrijke vogels zijn adelaars, patrijzen, uilen, haviken, fazanten en valken. Veel voorkomende watervogels zijn reigers, lepelaars en ibissen. Kleinere vogels zijn torenvalken, gekuifde aalscholvers, nachtegalen, zanglijsters, meerkoeten, oeverlopers, grutto's, boekvinken, groenvinken, bijeneters, raven, hoppen, klauwieren en steltkluiten. In de omgeving van hoogste berg op Mallorca, de Puig Mayor, komt de zeldzame zwarte gier nog voor.

Tot de zoogdiersoorten behoren konijnen, hazen, wezels, relmuizen, vleermuizen en genetkatten.

De zee rond Mallorca wordt o.a. bevolkt door makrelen, sardines en vele andere soorten. Rond het eilandje Cabrera komen drie soorten dolfijnen voor waaronder de gestreepte dolfijn.

advertentie

Ca de bestiar MallorcaFoto: Deformatorek CC 3.0 Unported no changes made

De Ca de Bestiar is de grote zwarte herdershond van Mallorca en wordt ook wel Perro de Pastor Mallorquin genoemd. Het ras behoort tot een van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld.

advertentie

MALLORCA LINKS

Advertenties
• Mallorca Tui Reizen
• Goedkope vliegtickets Mallorca? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Autohuur Mallorca
• Naar Mallorca met Sunweb
• Mallorca Hotels
• ANWB vakantie boeken Mallorca
• Wandelvakantie Mallorca
• Authentieke reizen naar Mallorca
• Autoverhuur Sunny Cars Mallorca
• Boeken, ook tweedehands, over MALLORCA bij Bol.com

Nuttige links

Mallorca Startbelgië (N+E)
Reisinformatie Mallorca (N)
Startpagina Mallorca (N)
Vakantiebestemming.info Mallorca (N)

Bronnen

Dominicus, J. / Mallorca

Gottmer

Lee, P. / The rough guide to Majorca

Rough Guides

Nahm, P. / Majorca, Minorca

Baedeker

Rokebrand, R. / Reishandboek Mallorca

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems