Steden MALLORCA

Populaire bestemmingen SPANJE

MALLORCA   

Planten

Veel voorkomende bomen op Mallorca zijn steeneiken, laurieren, kroondennen en wilde olijfbomen die meer dan duizend jaar oud kunnen zijn. Op de hellingen van de heuvels worden olijven, vijgen, groenten, amandelen, tarwe en vlas geteeld.
Op de vruchtbare vlakte in het binnenland vinden we citroen-, moerbei- en sinaasappelbomen. Dwergpalmen komen voor in de lager gelegen gebieden en wat hoger vinden we mirte, dopheide, rozemarijn en brem. In parken en tuinen komen prachtig bloeiende planten voor als geranium, hibiscus, oleander, lantana en bougainvillea. En verder dadelpalmen, ficussen en cactussoorten. Met name de schijfcactus is overal te vinden. Bijzonder is de aloë, een cactussoort die langs de kust voorkomt, net als de tamarinde, een boomsoort met bruinrode bloemen.
Op de steile kliffen en rotsen langs de kust houden alleen kleine plantjes die bestand zijn tegen de wind en het zout het uit. Voorbeelden hiervan zijn klaprozen, dwergheesters, bergkamille en zeekraal. De duinen trekken planten aan die diep kunnen wortelen om aan water te komen, zoals narcissen, rupsklaver en distels.

Vroeger werd Mallorca bedekt door uitgestrekte steeneikbossen. Er zijn nu alleen van dergelijke bossen te vinden in het Levante-gebrgte en het Tramontana-gebrgte.//In de buurt van deze bomen groeien ook kamperfoelies, varens, brem en wilde cyclamen.
Op de plaatsen waar de steeneik was verdwenen ontstond een soort vegetatie die "garigue" genoemd wordt. Planten die hier groeien hebben weinig water nodig en kunnen goed tegen de warmte. Naast Italiaanse aronskelken, brem, rozemarijn, rotsrozen, asters, dwergpalmen, johannesbroodbomen komen hier ook ca. 30 soorten orchideeën voor.

Dieren

De dierenwereld van Mallorca is altijd maar zeer beperkt geweest. Herten, berggeiten en wilde schapen zijn praktisch uitgestorven. Kleinere dieren komen nog wel voor, o.a. vier ongevaarlijke slangensoorten, gekko's en hagedissen. Bekend is het groene "draakje" of de Lagarija balear, die voorkomt op kleinere eilandjes in de buurt van Mallorca zoals Sa Dragonera, Cabrera, Malgrat en El Toro.
Belangrijke vogels zijn adelaars, patrijzen, uilen, haviken, fazanten en valken. Veel voorkomende watervogels zijn reigers, lepelaars en ibissen. Kleinere vogels zijn torenvalken, gekuifde aalscholvers, nachtegalen, zanglijsters, meerkoeten, oeverlopers, grutto's, boekvinken, groenvinken, bijeneters, raven, hoppen, klauwieren en steltkluiten. In de omgeving van hoogste berg op Mallorca, de Puig Mayor, komt de zeldzame zwarte gier nog voor.
Tot de zoogdiersoorten behoren konijnen, hazen, wezels, relmuizen, vleermuizen en genetkatten.
De zee rond Mallorca wordt o.a. bevolkt door makrelen, sardines en vele andere soorten. Rond het eilandje Cabrera komen drie soorten dolfijnen voor waaronder de gestreepte dolfijn.

De Ca de Bestiar is de grote zwarte herdershond van Mallorca en wordt ook wel Perro de Pastor Mallorquin genoemd. Het ras behoort tot een van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld.

MALLORCA LINKS

Advertenties
• D-Reizen Mallorca
• Malorca Vliegtickets.nl
• Mallorca Tui Reizen
• Mallorca Kras Reizen
• Naar Mallorca met Sunweb
• Wandelvakantie Mallorca
• Autohuur Mallorca
• Mallorca Vliegvakanties WTC
• Mallorca Hotels
• Ferry overtochten van en naar Mallorca
• Mallorca Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Mallorca

Nuttige links

Mallorca Startbelgië (N+E)
Reisinformatie Mallorca (N)
Startpagina Mallorca (N)
Vakantiebestemming.info Mallorca (N)
Artikelen en Reisverhalen over MALLORCA
  Het Tramuntana gebergte

Bronnen

Dominicus, J. / Mallorca
Gottmer

Lee, P. / The rough guide to Majorca
Rough Guides

Nahm, P. / Majorca, Minorca
Baedeker

Rokebrand, R. / Reishandboek Mallorca
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems