Landenweb.nl

LA GOMERA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  San Sebastián de la Gomera
  Oppervlakte  378 km²
  Inwoners  23,076
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about LA GOMERA in English - click here

Naar La Gomera met Sunweb

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. De archipel bestaat uit zeven bewoonde hoofdeilanden en zes kleinere eilanden. De hoofdeilanden zijn Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, en El Hierro.

advertentie

La Gomera en Tenerife Satellietfoto NASAFoto: Publiek domein

Tot de Canarische Eilanden behoren ook nog de vier kleine eilandjes La Graciosa, Montaña Clara, Alegranza en Los Lobos; verder zijn er nog twee rotseilandjes, Roque del Oeste en Roque del Este.

De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien een deel van Afrika, maar politiek gezien behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje. De eilandengroep bestaat uit twee provincies, onder de naam: Autonome Regio van de Canarische Eilanden.

La Gomera is na El Hierro het kleinste eiland van de Canarische archipel. Het eiland is zo goed als rond (‘Isla Redonda’) met een diameter van 25 km en de oppervlakte bedraagt ongeveer 376 km2. In wezen is het eiland de sterk hellende top van een vulkaan die op de bodem van de oceaan rust.

La Gomera ligt 32 kilometer van Tenerife en maar 100 kilometer van Kaap Juby in de huidige West-Sahara.

advertentie

Landschap

La Gomera is een ruig bergeiland met een door indrukwekkende kliffen overheerste kustlijn. La Gomera telt maar weinig stranden en het binnenland is bedekt met diepe en vaak groene valleien en ravijnen. Het authentieke landschap wordt met name in het noorden en westen van het eiland gedomineerd door een terrassenlandschap, waar onder andere aardappelen, maïs, bananen, tomaten, druiven en dadels wordt verbouwd. Sinds het quartair heeft La Gomera geen vulkanische uitbarstingen meer gekend en kraters en vulkaankegels zoals op El Hierro zijn er dan ook niet te vinden.

Midden op het eiland en rondom de berg El Alto Garajonay ligt het gelijknamige Parque Nacional de Garajonay, dat ongeveer 10% (3974 ha) van de oppervlakte van het eiland beslaat. Het park is door de Unesco in 1986 op de Werelderfgoedlijst gezet en is een van de vier nationale parken van de Canarische Eilanden.

advertentie

Berglandschap in het Parque Nacional de Garajonay, La GomeraPhoto: Diego Delso CC BY-SA 3.0 no changes made

De Garajonay is de hoogste berg van het eiland met een hoogte van 1487 meter. Net buiten het park ligt de vulkanische rotsformatie Los Roques, met de steile rotsen Zarcita (1236 meter), Carmen (1140 meter), Ojila (1169 meter) en Agando (1250 meter).

Vanuit het hooggelegen centrum van het eiland banen in totaal ca. vijftig diep ingesneden, uit elkaar lopende kloven of ‘barrancos’ zich een weg naar de kust. Deze inkepingen in het landschap kunnen tot 800 meter diep zijn en aan het uiteinde liggen soms kleine baaien, maar ze monden ook uit in groene dalen zoals de beroemde Valle Gran Rey.

In het noorden ligt de zeshoekige Los Órganos ( de ‘orgelpijpen’), steile basalten kolommen, 80 meter hoog en 200 meter breed. Langs de hoge rotswanden aan de noordkust stromen, vooral in de wintertijd, verschillende grote watervallen of ‘cascadas’, zoals de Boca del Chorro.

De ‘roques’, gigantische rotsen, zijn kenmerkend voor La Gomera. Ze bestaan uit trachiet of fonoliet, basaltachtige gesteenten die ontstaan zijn door afkoeling van magma met een hoge zuurgraad. ‘Diques’, verticale gesteentegangen, zijn op een vergelijkbare manier ontstaan. Verder ligt er op La Gomera een enorme tafelberg, de Fortaleza.

advertentie

LA GOMERA LINKS

Advertenties
• Vluchten naar La Gomera
• Naar La Gomera met Sunweb
• Authentieke Canaren Rondreizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• La Gomera Hotels
• Djoser Wandel - wandelreis Tenerife & La Gomera
• Autoverhuur Sunny Cars La Gomera
• Bouw je eigen Rondreis Canarische Eilanden
• Boeken, ook tweedehands, over LA GOMERA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie La Gomera (N)
Startpagina La Gomera (N+E)

Bronnen

Canarische Eilanden

Van Reemst

Evers, K. / Canarische eilanden : Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer,

Leibl, M. / Gomera & Hierro

Van Reemst

Lipps, S. / La Gomera

ANWB

Lipps, S. / Wandelgids La Gomera en El Hierro

ANWB

Murphy, P. / Canarische eilanden

Kosmos-Z&K

Renouf, N. / Canarische eilanden

Kosmos-Z&K

Rokebrand, R. / Reishandboek Tenerife

Elmar

Schulze, D. / La Gomera

Deltas

Simonis, D. / Tenerife & La Gomera

Kosmos-Z&K

Williams, C. / Tenerife, including La Gomera

Rough Guides

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems