Landenweb.nl

GRAN CANARIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Las Palmas de Gran Canaria
  Oppervlakte  1.560 km²
  Inwoners  873,368
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about GRAN CANARIA in English - click here

Naar Gran Canaria met Sunweb

Steden GRAN CANARIA

Maspalomas Playa de taurito Playa del ingles

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. De archipel bestaat uit zeven bewoonde hoofdeilanden en zes kleinere eilanden. De hoofdeilanden zijn Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, en El Hierro. Vier kleine rotsachtige eilandjes zijn: La Graciosa, Montaña Clara, Alegranza en Los Lobos. De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien een deel van Afrika, maar politiek gezien behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje. De eilandengroep bestaat uit twee provincies, onder de naam: Autonome Regio van de Canarische Eilanden.

In totaal wonen er 1,6 miljoen mensen op de Canarische Eilanden. Op Gran Canaria wonen ca. 700.000 mensen, op Tenerife 625.000, op La Palma 83.000, op Lanzarote 60.000, op Fuerteventura 30.000, op La Gomera 25.000 en op El Hierro 8.000 mensen.

advertentie

Gran Canaria SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Gran Canaria is van vulkanische oorsprong, ongeveer 14 miljoen jaar oud, en is ontstaan als gevolg van erupties op de oceaanbodem. Vele lagen lava zorgden er op een gegeven moment voor dat het eiland boven water kwam te liggen, en tevens dat er diepe troggen tussen de verschillende eilanden liggen (tot 3500 meter diep). De vulkanen op Gran Canaria werken hoogstwaarschijnlijk niet meer. De laatste uitbarsting dateert van ca. 1000 jaar v.Chr. Kenmerkend voor Gran Canaria zijn de ‘caldera’s’, vulkanen met een trechtervormige, ingestorte krater en een diameter van meer dan twee kilometer.

Gran Canaria is na Tenerife en Fuerteventura het derde grootste eiland van de Canarische Eilanden. De totale oppervlakte van het cirkelvormige eiland is 1532 km2, en het eiland is daarmee ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht. Het eiland meet van noord naar zuid ca. 55 kilometer en de maximale breedte bedraagt ca. 49 kilometer.

In het noordoosten ligt het schiereiland La Isleta, dat met het hoofdeiland verbonden wordt door de landengte van Guanarteme. Het schiereiland was oorspronkelijk vulkanisch en ooit een echt eiland dat door een smal kanaal, dat later is gedempt, was gescheiden van de landtong waarop de hoofdstad Las Palmas ligt. Marokko ligt op ca. 200 kilometer afstand en Cádiz, Spanje op 1250 kilometer.

advertentie

Landschap

advertentie

Pozo de las nievas Gran CanariaPhoto: Victo R Ruiz CC 2.0 Generic no changes made

Gran Canaria kent een grote verscheidenheid aan landschappen, zoals vlaktes met woestijnzand, woeste bergen, rotsplateaus, hoge grillige zwarte kliffen in het westen, groene akkers, vulkanen, zandstranden, beboste valleien en lavavelden. Het noorden is veel groener en vruchtbaarder dan het droge en kale zuiden. Het opmerkelijke verschil is gemakkelijk te verklaren. Tussen het noorden en het zuiden ligt in het centrum een berglandschap, waardoor er in het noorden veel meer regen valt dan in het zuiden.

Gran Canaria is dus met name in het binnenland zeer bergachtig met toppen tot bijna 2000 meter hoogte. De hoogste top is de Pozo de las Nievas (1949 meter), gelegen in het centrale Cumbre-bergmassief. In de buurt van deze berg liggen ook andere hoge toppen, zoals de Roque Nublo (1813 meter) en de Roque Bentaiga (1412 meter). Vanaf het midden van het eiland lopen 25 ravijnen (‘barrancos’) naar de kust, onder andere de Barranco Aldea, Barranco de Fataga, Barranco de Agaete en de Barranco de Mogán.

Ten zuidwesten van deze bergen ligt het berglandschap van Tirajana, waar enkele stuwmeren of ‘embalses’ liggen. In het noordwesten ligt de hoogvlakte van Tamadaba (tot 1444 meter hoog), dat bedekt is met een pijnbomenwoud. In het oosten en zuiden liggen zandstranden die kilometers lang kunnen zijn (totaal 50 kilometer), terwijl in het westen en noorden de kusten over het algemeen erg rotsachtig zijn. De meeste stranden bestaan uit fijnkorrelig geel zand, maar er zijn ook enkele zwartgekleurde zandstranden (vulkanisch zand) en enkele kiezelstranden.

advertentie

Dunas Maspalomas, Gran CanariaPhoto: Javier Branas CC 3.0 Unportedno changes made

Bij Maspalomas, in het zuiden, ligt een bijzonder duinlandschap, ‘Dunas de Maspalomas’. Door de wind en de voortdurende aanvoer van nieuw zand veranderen de duinen voortdurend van vorm en plaats, en worden daarom ook wel de ‘wandelende duinen’ genoemd. De duinen ‘wandelen’ in een tempo van 1 meter per jaar in westelijke richting. De duinen vormen een 418 hectare grote zandvlakte, die op de breedste plek 1,5 kilometer ver doordringt in het binnenland.

De duinen zijn tot twaalf meter hoog, hebben een geheel eigen flora en bestaan vrijwel uitsluitend uit aangespoelde koraal- en schelpenkalk, en dus niet uit aangewaaid zand uit de Afrikaanse Sahara. In 1987 besloot de Spaanse regering om de ‘dunas’ te beschermen als ‘natuurgebied van nationaal belang’.

In het westen grenzen de ‘dunas’ aan de ‘Chargo de Maspalomas’, een plas met brak en zoet water, waar onder meer reigers, eenden en plevieren overwinteren.

advertentie

Herbebossing met Canarische Pijnbomen, Gran CanariaPhoto: Tamara k CC 4.0 International no changes made

De rivieren op het eiland zijn kort, grotendeels onbevaarbaar en staan het grootste deel van het jaar droog.

Tot en met de 14e eeuw was Gran Canaria volledig bedekt met bossen. Na de introductie van de suikerrietteelt werden er veel bossen gekapt, en sinds het begin van het massatoerisme in de jaren zestig van de 20e eeuw is er veel bos gekapt voor de vele hotels en andere toeristische voorzieningen. Door het gebrek aan bomen verdwijnt er zeer veel vruchtbaar bodemmateriaal door erosie. Door de cultivering van de grond was en is er nog steeds sprake van versnelde erosie. Op sommige plaatsen is een kale rotsbodem het enige wat nog rest. Om nog te redden wat er te redden valt is herbebossing de enige remedie, en daar wordt nu de nadruk op gelegd. Het herbebossen gebeurt met de snelgroeiende Canarische pijnbomen.

Door het toerisme stijgt het waterverbruik nog steeds, en dat geeft ook de nodige problemen. De grondwaterspiegel is de laatste twintig jaar ongeveer 100 meter gezakt waardoor meer dan helft van de aanwezige waterbronnen droog is komen te staan. Een echte oplossing is nog niet voorhanden, hoewel de zeer kostbare winning van drinkwater uit zeewater enig soelaas biedt. Ook het hergebruiken van water ten behoeve van irrigatie is een mogelijkheid.

advertentie

GRAN CANARIA LINKS

Advertenties
• Gran Canaria Tui Reizen
• Vliegtickets Las Palmas Gran Canaria
• Naar Gran Canaria met Sunweb
• Authentieke reizen naar Drab Canaria
• Autohuur Gran Canaria
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Auto huren in Gran Canaria
• Gran Canaria Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over GRAN CANARIA bij Bol.com

Nuttige links

Gran Canaria (N)
Las Palmas Startpagina (N)
Reisinformatie Gran Canaria (N)
Wandelen Gran Canaria (N)

Bronnen

Anderson, B. / Gran Canaria

Deltas

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer/Becht

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden

Het Spectrum

MacPhedran, G. / Gran Canaria

Kosmos-Z&K

Rokebrand, R. / Reishandboek Gran Canaria

Elmar

Weniger, S. / Gran Canaria

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems