Landenweb.nl

ANDALUSIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Sevilla
  Oppervlakte  87.268 km²
  Inwoners  8,427,000
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about ANDALUSIA in English - click here

Naar Andalusie met Sunweb

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

De autonome regio Andalusië (Spaans: Comunidad Autónoma Andalucía) ligt in het zuiden van Spanje. De totale oppervlakte van Andalusië is 87.268 km2 en de regio is daarmee een van de grootste van Spanje en iets meer dan twee keer zo groot als Nederland. De toeristisch belangrijke kust is 861 km lang, waarvan de kustprovincie Almería 200 km voor haar rekening neemt, Cádiz 260 km, Granada 121 km, Huelva 120 km en Málaga 160 km. De provincies Córdoba, Jaén en Sevilla liggen in het binnenland en moeten het zonder kuststreek doen.

Andalusië grenst in het noorden aan de provincies Castilla La Mancha en Extremadura, in het zuid-oosten aan de Middellandse Zee, in het zuid-westen aan de Atlantische Oceaan (o.a. Golf van Cadiz) en in het westen aan Portugal. Andalusië wordt van Afrika en Marokko gescheiden door de Straat van Gibraltar, vanaf de meest zuidelijke punt van het vasteland van Europa, Tarifa, is het maar 13 km van de Noord-Afrikaanse kust. Op heldere dagen is vanaf het Balcón de Europa, een 23 meter hoge klif in het plaatsje Nerja, de Noord-Afrikaanse kust te zien.

advertentie

Andalusie SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Sierra Morena in het Parque Natural de DespeñaperrosPhoto: Josesanchez CC 3.0 Unported no changes made

Het landschap van Andalusië wordt grotendeels bepaald door twee machtige bergketens, de Sierra Morena in het noorden en de Cordilleras Béticas in het zuiden, met daartussen de enorme laagvlakte van de rivier Guadalquivir, het zogenaamde Andalusisch bekken, die ca. 65% van de hele regio Andalusië beslaat. Zo ligt de hoofdstad Sevilla maar negen meter boven zeeniveau. De rest van Andalusië is dus over algemeen bergachtig, waarvan ca. 50% hoger ligt dan 600 meter boven zeeniveau.

De Sierra Morena is feitelijk een zuidelijke uitloper van de Castilliaanse hoogvlakte en scheidt de provincies Extremadura en Andalusië van elkaar. Het is een van de grootste systemen van bergketens in Spanje en loopt over een langte van ca. 450 km van oost naar west over het zuiden van het Iberisch Schiereiland, tot in Portugal toe. De gemiddelde hoogte van de Sierra Morena is niet spectaculair, want ligt tussen ca. 600 en 1300 meter. De hoogste top van de Sierra Morena is de 1332 meter hoge Buñuela, ander hoge toppen zijn de Corral de Borros (1312 m) en de Cerro de la Estrella (1298 m). Enkele van de ca. 25 bergketens die tot de Sierra Morena behoren zijn Sierra Madrona, Sierra Norte de Sevilla, Sierra de Aracena, Sierra de Andujar, Sierra Grande de Hornachos en Sierra de Peñaladrones.

Ten zuiden van de Sierra Morena en ten noorden van de Cordilleras Béticas ligt de laagvlakte van de Guadalquivir, een vruchtbaar, agrarisch en daardoor dicht bevolkt gebied met steden als Córdoba en Sevilla. De zwarte bodem wordt bevloeid door de zijrivieren van de Guadalquivir. De grotendeels onbevaarbare Guadalquivir ontspringt in de Sierra de Cazorla op 1600 meter hoogte, is 670 km lang en loopt in zijn geheel door Andalusië. De (korte) zijrivieren zijn de Viar, Bembézar en Guadiato uit de Sierra Morena en de Guadania Menor en de Genil uit de Cordilleras Béticas. Voordat de Guadalquivir via het moerasgebied Doñana in de Atlantische Oceaan stroomt is de rivier bevaarbaar. Vlak bij de bron van de Río Guadalquivir in het noordoosten van Andalusië ligt de tot 2000 meter hoge Sierra de Cazorla met het mooie Parque Natural de Cazorla y Segura (2000 km2), een UNESCO-biosfeerreservaat met moerassen, kloven, watervallen, naaldbossen. Gescheiden door rivierdalen en kloven liggen hier ook nog de bergruggen Sierra de Pozo, Sierra de la Cabrilla en de Sierra de Segura. De hoogste berg in dit gebied is de Empenada (2107 m).

advertentie

Guadalquivir, langste rivier van AndalusiëPhoto: Rafael Jiménez CC 2.0 Generic no changes made

De Cordilleras Béticas ligt in Oost-Andalusië tussen de laagvlakte van de Guadalquivir en de kust. Dit gebergte bestaat uit twee bergketens, de Cordillera Subbética in het noorden en de Cordillera Penibética in het zuiden van de autonome regio. Tussen deze twee bergketens ligt het Depresión Penibética-dal, uitmondend in de laagvlakte van Granada.

Bij Granada ligt ook de Sierra Nevada, een bergketen van ca. 90 km lengte met veertien toppen van hoger dan 3000 meter, waaronder de Monte Veleta (3392 m) en de hoogste berg van het Iberische schiereiland, de Mulhacén (3481 m). Samen met de Alcázaba (3371 m) vormen ze de zogenaamde 'Los Tresmiles'. De Sierra Nevada heeft een oppervlakte va ca. 170.000 ha, waarvan ongeveer de helft sinds 1999 dienst doet als nationaal park.

De Sierra Nevada is na de Alpen de hoogste bergketen van Europa en herbergt op een hoogte van 2100 meter ook het meest zuidelijke skigebied van Europa, Solynieve. Ten zuiden van de Sierra Nevada en net ten noorden van de kust, zich uitstrekkend over de provincies Granada en Almería, liggen Las Alpujarras, een 70 km lang complex van rivierdalen, steile berghellingen en bosrijke valleien, maar ook met het hoogste dorp van Spanje, Trevélez, op 1476 meter hoogte.

advertentie

Mulhacén, de hoogste berg van het Iberische schiereiland Photo: Otto CC 3.0 Unported no changes made

Toeristen en pensionado's bezoeken in groten getale de ca. 900 km lange kust van Andalusië. De kustvlakte van Andalusië varieert qua breedte van ca. 50 km in het westen tot praktisch nul in sommige delen van de provincies Granada en Almería.

De Costa de la Luz ligt aan de Atlantische Oceaan en de zandstranden strekken zich uit van Portugese grens tot aan de Straat van Gibraltar. Veel populairder, want het klimaat is hier beter, zijn de stranden van Marbella aan de Costa del Sol. In de buurt van Granada ligt de rotsachtige Costa Tropical en in het zuidoosten van Andalusië liggen de rustige stranden van de Costa de Almería.

In de zuidoostelijke provincie Almería ligt de enige (semi-)woestijn van Europa, de Desierto de Tabernas, in feite een door bergketens omsloten steppeachtig, bijna boomloos gebied van geërodeerde heuvels, ravijnen en rivierbeddingen en met een geheel eigen planten- en dierenwereld. In deze streek, dat doet denken aan een vreemd soort maanlandschap, ligt ook een karstgebied met duizenden grotten, die in de kalksteen zijn ontstaan door watererosie. In de wijk Santiago van het stadje Guadix zijn meer dan duizend compleet ingerichte grotwoningen en zelfs hotels in het zachte zandsteen gebouwd.

advertentie

Semi-woestijn Desierto de TabernasPhoto: Emilio del Prado CC 2.0 Generic no changes made

Naast de al genoemde rivieren telt Andalusië nog vele andere rivieren, waarvan de zogenaamde 'ramblas', beddingen van drooggevallen rivieren, pas na zware regenval volstromen. In de Atlantische Oceaan monden de Río Guadalete (157 km), Río Guadania (744 km), Río Odiel (150 km) en Río Tinto (100 km) uit, in de Middellandse Zee de Río Adra (49 km), Río Almanzora (90 km), Río Almería (67 km), Río Guadalfeo (71 km), Río Guadalhorce (166 km) en Río Guadiaro (183 km).

De Laguna de Fuente de Piedra (ca. 13 km2) is, na het Laguna de Gallocanta (ca. 14,6 km2) in de provincie Aragón ten zuiden van de stad Zaragoza, de grootste binnenlandse lagune van Spanje en het grootste meer van Andalusië.

Landschap Costa's

De Costa de Luz, de 'kust van het licht' wordt over het algemeen gekenmerkt door een landschap van duinen, baaien, kliffen, lange, brede maar rustige zandstranden, wijngaarden en naaldbossen. De Costa de la Luz, waarvan het zuidelijke deel in de provincie Cádiz ligt, en het noordelijke deel in de provincie Huelva (Huelva de Luz), strekt zich uit van Tarifa, het meest zuidelijke punt van Spanje, tot aan de grens met Portugal in het westen van Andalusië. De Guadalquivir, die door het laagland Campiña Baetica stroomt, mondt uit in de Atlantische Oceaan en voedt het grootste beschermde moerasgebied van Europa, het Parque Nacional Coto de Doñana. Langs de rivier vindt men moerassen, lagunes en zoutpannen, in het nationale park kliffen, stranden en duinen langs de kust en pijnboombossen meer naar het noorden. Aan de noordelijke Costa de la Luz liggen over een lengte van meer dan 100 km prachtige witte zandstranden, die bovendien erg rustig zijn. Bekendste beschermde natuurgebied is hier Marismas de Odiel.

Het achterland van de Costa de la Luz wordt mede gedomineerd door enorme landerijen waar de beste stieren voor het stierenvechten vandaan komen en het Andalusische paard gefokt wordt. In de provincie Cádiz, tussen Tarifa en Arcos de la Frontera in het bergachtige gebied Los Alcornocales, liggen veel kurkeikplantages of 'montadas'. La Gruta de las Maravillas in de provincie Huelva bij de plaats Aracena, is een van de grootste grotsystemen van Europa (1,2 km aan grotzalen en -gangen) met onder andere twaalf grotten, zes ondergrondse meren en kalkformaties in prachtige kleuren.

advertentie

La Gruta de las Maravillas bij Aracena, AndalusiëPhoto: El Pantera CC 4.0 International no changes made

De Costa del Sol staat vooral bekend om haar massatoerisme en steden als Málaga, Marbella, Fuengirola, Torremolinos, Almería, Ronda, Antequera en Nerja. El Torcal is een natuurgebied en karststeengebergte van 1000-1200 meter hoog waar vele duizenden jaren wind en regen vrij spel hebben gehad en voor de meest fantastische vormen gezorgd hebben.

Vanaf Nerja loopt het kustgebergte bijna in de zee en grote brede stranden maken plaats voor baaitjes met kleine zandstranden. Dit rotsachtige ca. 100 kilometer lange kustgebied, lopend van La Herradura en La Rabitá, wordt ook wel de Costa Tropical genoemd en de rotsen en klippen zijn uitstekend geschikt voor duikactiviteiten, in het bijzonder bij het plaatsje La Herradura. De pas in 1959 ontdekte karstgrot Cueva de Nerja herbergt de dikste stalactiet ter wereld, een 32 m hoge zuil in de Sala del Cataclismo. In deze grot zijn ook veel archeologische vondsten gedaan.

De Costa de Almería, lopend van Adra naar Mojácar en Almería, is de meest (zuid)oostelijke costa van Andalusië en is door haar beschermde ligging van de uitlopers van de Sierra Nevada het droogste, warmste en zonnigste plekje van heel Andalusië. Het dorre landschap van deze halfwoestijn is niet erg fraai, maar wel uitermate geschikt voor zonvakanties en voor het plaatsen van plastic tuinbouwkassen, wat dan ook op grote schaal is gebeurd. Het natuurgebied Cabo de Gata-Níjar wordt gedomineerd door de 500 meter hoge Sierra de Cabo de Gata. De kust, gevormd door vulkaansuitbarstingen en gestolde lava, is een bonte verzameling van stranden, baaien, grillige rotsformaties, duinen, kliffen en zoutpannen.

advertentie

ANDALUSIE LINKS

Advertenties
• Andalusie Tui Reizen
• Naar Andalusie met Sunweb
• Meer dan 100 bijzondere vakantiehuizen met privé zwembad in Andalusië
• ANWB vakantie boeken Andalusie
• Bouw je eigen Andalusie Rondreis
• Hotels Trivago
• Spanje met de Trein
• Authentieke reizen naar Andalusie
• Rondreis Andalusie
• Andalusie Hotels
• Auto huren in Andalusie
• Boeken, ook tweedehands, over ANDALUSIE bij Bol.com

Nuttige links

Andalusië Foto's Kees Hulsen
Sevilla-Nu online gids voor Sevilla (N)
Startpagina Sevilla (N)

Bronnen

Andalucía

Lonely Planet

Andalusië

Lannoo

 

Baird, David / Sevilla & Andalusië

Van Reemst

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Dahms, Martin / Andalusië

Van Reemst

Hannigan, Des / Andalusië

Kosmos

Kennedy, Jeffrey / Andalusië & Costa del Sol

Van Reemst

O'Bryan, Linda / Andalusië

Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV

 

Wikipedia

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems