Landenweb.nl

MENORCA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Mahón
  Oppervlakte  701 km²
  Inwoners  95,641
  (2020)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about MENORCA in English - click here

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

Menorca of Minorca (Latijns: Balearis Minor), is een Spaans eiland in de Middellandse Zee, dat behoort tot de Balearen. Menorca is het meest oostelijke en noordelijke eiland van de Balearen. De Spanjaarden van het vasteland noemen het eiland ook wel ‘isla verde y azul’, het groene en blauwe eiland.

advertentie

Menorca SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Menorca is ca. 50 kilometer lang en maximaal 22 kilometer breed. De uiterste punten van Menorca zijn Cap Cavalleria in het noorden, Illa de l’Aire in het zuiden, Cap de Sa Mola in het oosten en Cap de Bajolí in het westen. De totale kustlijn bedraagt meer dan 200 kilometer. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 683 km2, en daarmee is Menorca het op één na grootste eiland van de Balearen.

De hoofdstad Mahón ligt 160 kilometer van Palma de Mallorca, 210 km van Barcelona, 315 km van het Noord-Afrikaanse Algiers, 350 km van Marseille, 360 km van Valencia en 370 km van Alguer, een stad op Sardinië.Ten noorden van Menorca ligt kaap La Mola, het oostelijkste punt van Spanje. De hoogst gelegen stad van Menorca is Ferreries, 150 meter boven de zeespiegel.

Landschap

Menorca is overwegend sterk geaccidenteerd en vrij rotsachtig. Met name het centrum wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap. De hoogste verheffing op Menorca is de Monte Toro (Arabisch voor ‘hoogste berg’) met 357 meter.

advertentie

Monte Tora, MenorcaPhoto: Publiek domein

Op heldere dagen kan men vanaf de Monte Toro zowel de noord- als de zuidkust zien. Opmerkelijk is het grote Christusbeeld dat boven op de heuvel staat. Andere ‘hoge’ toppen zijn de S’Enclusa (274 meter) en de Santa Àgueda (264 meter). Menorca kent ca. 70 baaien met zand- en rotsstranden, en verder vele ravijnen en grotten.

Op Menorca is grofweg gesproken een landschappelijke tweedeling te maken: in het centrum en het noorden is het licht heuvelachtig en de bodem is leikleurig en soms roodachtig. Het zuiden wordt gekenmerkt door karstplateaus waar enkele tientallen kloofdalen door waterlopen ingeslepen zijn.

In oktober 1993 heeft de UNESCO het hele eiland uitgeroepen tot een biosfeer-reservaat (Reserva de la Biosfera). Officieel staat nu meer dan 40% van het eiland onder natuurbescherming en zijn er 19 beschermde natuurgebieden.

advertentie

Cala'n Porter, MenorcaPhoto: Maria carmen CC 3.0 Spain no changes made

De kusten van Menorca zijn rotsachtig, maar de rotsen worden onderbroken door baaien met uitgestrekte zandstranden en kleine inhammen of cala’s.

Menorca heeft meer stranden dan alle andere eilanden van de Balearen bij elkaar opgeteld. De beste en mooiste stranden liggen in het zuiden en zijn: Playa de Son Bou, Porta de Ciutadella, Son Xoriguer, Cala’n Bosch, Santandriá, Cala’n Blanes, Cala Tirant, Son Saura, Arenal d’ Castell, Es Grau, Cala'n Porter en Cala Santa Galdana. De noordkust van Menorca is zeer grillig, het lijken bijna Noorse fjorden. De bijzondere rotsformaties zijn door stormen en de zee in een tijdsbestek van duizenden jaren uitgesleten. Veel stille en ongerepte stranden liggen hier: Cala Tirant, Port d’Addaia, Cala Pregonda en Na Macaret.

advertentie

Cova d’es Coloms, MenorcaPhoto: Andrómeda7 CC 3.0 Unported no changes made

De zes kilometer lange en tot 1,2 kilometer brede, beschutte havenbaai van Mahón, geldt als de best beschutte natuurlijke haven van de Middellandse Zee en de op een na grootste natuurlijke haven ter wereld. De kustlijn binnen dit fjord bedraagt ca. 20 kilometer. In de baai liggen ook nog drie eilanden: Illa del Rei, Illa Quarantena en Illa d’es Llazaret.

De beek door het ravijn van Algendar stroomt het hele jaar door en mondt bij Cala Santa Galdena uit in een brede rivier naast het strand.

De Cova Polida is een grot die alleen toegankelijk is via het water en vertoont een zeer groot aantal druipsteenformaties. De Cova d’es Coloms is met een hoogte van 24 meter, een breedte van 16 meter en een diepte van 11 meter, één van de indrukwekkendste ondergrondse monumenten van Menorca.

Opvallend zijn de geisers, die aan de westkant van de Cala en Forcat kleine fonteinen zeewater de lucht in spuiten. Deze zogenaamde ‘bufadors’ zijn niet terug te voeren op een vulkanische activiteit, maar op een ingenieus stelsel van grotten en gangen dat op de waterdruk reageert.

Klimaat en Weer

Menorca heeft een typisch mediterraan klimaat met zachte, regenrijke winters en warme, droge zomers. Vanaf eind oktober kan de koude noordelijke Tramuntana- wind gaan waaien. De koudste maanden zijn januari en februari; augustus is normaal gesproken de warmste maand.

advertentie

Klimaattabel mahon, menorcaPhoto: Hedwig in Washington CC 3.0 Unported no changes made

De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur is 20,3°C, in juli en augustus oplopend naar 28°C en dalend naar 14°C in januari. Menorca heeft gemiddeld 315 zonnedagen per jaar, maar is wel het natste eiland van de Balearen; het regenseizoen duurt dan ook van oktober tot april.

Januari maart mei juli september

Dagtemperatuur 13,5 15,6 21,3 28,3 26,2

Nachttemperatuur 7,3 8,6 13,4 20,0 18,8

Uren zon per dag 4,5 6,0 9,9 11,9 7,8

Regendagen 9 8 5 1 6

Watertemperatuur 14,0 14,0 17,0 23,0 23,0

Planten en Dieren

Planten

Menorca kent ca. 200 soorten bloemen, waaronder verschillende soorten orchideeën. Ca. 25 soorten bloemen en planten komen alleen op Menorca voor.

Witte Orchidee, MenorcaPhoto: Mike Murphy CC 3.0 Unported no changes made

Braamstruiken, dennen- en steeneikenbossen, olijfbomen, distels, haag- en sleedoorns domineren het landschap.

Op een lager niveau vinden we mastiekstruiken, altijdgroene weegdoorn, aardbeiboompjes, boekweit, mirte, heidebrem, jeneverbesstruiken, oleanders, wilde asperges, aronskelkachtigen.

Oleander MenorcaPhoto: Alvesgaspar CC 2.5 Generic no changes made

In de duinen groeien strandlelies, witte en zwarte rotsrozen en in de vochtige gebieden komt riet voor.

Rotsen zijn bedekt met korstmossen en doornstruiken of ‘socarells’ trotseren de vaak harde wind aan de kust.

Dieren

Het feit dat er verschillende roofvogelsoorten voorkomen wijst erop dat de voedselketen nog intact is, en dat is in deze tijd een gelukkige constatering.

De dierenwereld op Menorca bestaat uit kleine zoogdieren, reptielen, insecten en heel veel vogels. Onder de zoogdieren vallen marters, fretten, wezels, konijnen, vleermuizen, enkele soorten veldmuizen, en de schuwe egel.

Reptielen zijn onder andere de Middellandse-Zeeschildpad, hagedissen en wat kleine ongevaarlijke slangensoorten.

Meeuw in de haven van Mahon, MenorcaPhoto: Donkey shot CC 3.0 Unported no changes made

Alle biotopen die op Menorca te onderscheiden zijn, hebben hun eigen vogelwereld. In de ravijnen of ‘barrancs’ leven hout- en tortelduiven en merels. Op de klippen en in de haventjes meeuwen, stormvogels, pijlstormvogels en aalscholvers. In de bossen en op de akkers woudsnippen, goudhaantjes, nachtzwaluwen, vliegenvangers, patrijzen en kwartels. Verder zijn nog te zien veldleeuweriken, kuifleeuweriken, gorzen en raven.

Venusmossel, MenorcaPhoto: Publiek domein

De toeristen zijn dol op langoesten, zeeduivels, zwaardvissen, zaagbaarzen, stokvissen, poon, tandbrasems en zeebrasems, en verder inktvis, garnalen, mosselen, hommer, zeespinnen en zeedadels. Bijzonder is de escopinya of venusmossel.

Wilde eend , menorcaPhoto: Vera Buhl CC 3.0 Unported no changes made

Tussen Playa de Son Bou en het vakantieoord Sant Jaume strekt zich het natte gebied Marisma de Son Bou uit, een belangrijke habitat voor wilde eenden, allerlei trek- en watervogels en reptielen. In de lente en de herfst is Menorca een tussenstation voor duizenden trekvogels, o.a aalscholvers, reigers, lepelaars, oeverzwaluwen, bijeneters, meerkoeten, waterrallen, karekieten, steltlopers, futen, strandlopers, tafeleenden, grielen en sternen. De beste plaats om veel van deze soorten te bekijken zijn de S’Albufera des Grau-moerassen (70 ha), de kustgebieden en de zuidelijke ravijnen.

Buizerd, MenorcaPhoto: Oliver Wolters CC 3.0 Germany no changes made

Daarnaast komen er verschillende roofvogels en aaseters op het eiland voor, zoals visarenden, dwergarenden, rode wouwen, valken, buizerds, sperwers, aasgieren, kiekendieven en steenuilen. Vele soorten kleine insecteneters sluiten deze rij.

De S’Albufera lagune wordt van de zee gescheiden door een zandbarrière, die zorgt voor zoutwatermoerassen naast een zoetwatermeer. In de zoutwatermoerassen leven o.a. alen en waterschildpadden. 400 meter uit de kust ligt het eiland Ille d’en Colom, waar een beschermde hagedissensoort voorkomt, Lacerta lilfordi.

Menorcaans zwart paardPhoto: Laura perez cezar CC 4.0 International no changes made

Bijzonder zijn de zwarte paarden van het Menorcaanse ras.

Geschiedenis

Prehistorie

Waarschijnlijk woonden er ca. 6500 jaar geleden al mensen op Menorca. De oudste sporen van menselijke bewoning zij in ieder geval 4000 à 5000 jaar oud. De Talayotische periode is de meest opmerkelijke in de Menorcaanse prehistorie en wordt gekarakteriseerd door de kolossale megalithische monumenten. Deze periode valt in de late-Bronstijd en duurde tot ca. 200 v.Chr.

Uit deze prehistorische periode stammen bijvoorbeeld de bijna 20 begraaf- en woongrotten in de buurt van Cala Morell, die tussen 2000 en 3000 jaar geleden gebruikt werden.

Naveta d’es Tudóns, MenorcaPhoto: Publiek domein

Een van de beroemdste prehistorische monumenten is de Naveta d’es Tudóns, een kalkstenen naveta ten oosten van Ciutadella, en één van de oudste bouwwerken van Europa. Het grafmonument, in de vorm van een omgekeerde boot, wordt geschat op 3000 tot 4000 jaar oud. De naveta omvat twee boven elkaar liggende ruimtes, die door een plafond van stenen platen gescheiden zijn (afmetingen: 14 m lang, 6 m breed en 4 m hoog). De stoffelijke resten werden in de bovenste ruimte gelegd.

Ook ten oosten van Ciutadella staat een schitterende, volledig intacte prehistorische taula (Catalaans voor tafel), 2.70 meter hoog en 1.90 meter breed. Ook de taula bij de overblijfselen van Torralba d’en Salort is schitterend om te zien. Taula’s, enorme t-vormige ‘tafels’ tot wel vier meter hoog, hadden waarschijnlijk een religieuze, rituele functie.

Torre d’en Gaumés. MenorcaPhoto: Daniel lobo CC 2.0 Generic no changes made

De grootste en megalithische nederzetting, Torre d’en Gaumés, ligt ten zuiden van Alaior, met drie talayots, een tempelcomplex, een zuilenzaal en een waterplaats met vergaarbekken en filterinstallatie. Talayots zijn grote, ronde bouwsels die zowel als woning en als wachttoren werden gebruikt.

Gedurende het hoogtepunt van de Talayotische periode werd het eiland al bezocht door diverse andere volkeren, die op zoek waren naar handelspartners of nieuwe gebieden wilden veroveren.

De verhouding met Feniciërs en Griekse zeevaarders (zij noemden het eiland Meloussa) waren vreedzaam en puur gericht op de handel. De Carthagers hadden echter andere plannen met het eiland en halverwege de 5e eeuw v.Chr. werd Menorca veroverd. Onder leiding van Magos, de broer van Hannibal, bezetten ze de havens en werden de Menorcanen gedwongen dienst te nemen in het Carthaagse leger. Hun kunde als steenslingeraars zou van grote invloed zijn tijdens de Punische oorlogen.

Romeinse weg, MenorcaPhoto: Publiek domein

In 123 v.Chr. werd Menorca door de Romeinen onder leiding van Quintus Caecilius Metullus veroverd. De Romeinen noemden het eiland Minorica of Balearis Minor en er volgde een periode van voorspoed. Verschillende vestingen werden gesticht zoals Iammona (nu: Ciudadella), Mago (nu: Mahón) en Sanisera (nu: Sa Nitja) die allen tot de nieuwe provincie Insulae Balearis gingen behoren. Belangrijk voor het eiland waren de wegen die de Romeinen tussen de verschillende dorpen en steden aanlegden.

Middeleeuwen

Taifa van DeniaPhoto: Tyk CC 3.0 Unported no changes made

In 427 n.Chr. viel Menorca in handen van de Vandalen, die aanhangers van het katholieke geloof fanatiek achtervolgden. In 534 namen de Byzantijnen het eiland over van de Vandalen en werd het een onderdeel van het Byzantijnse rijk. Toen werd ook de katholieke kerk op Menorca in ere hersteld.

Tegen het einde van de 7e eeuw veroverden de Moren Noord-Afrika op de Byzantijnen en de Balearen bleven onbeschermd achter. Het duurde dan ook niet lang of de Balearen worden ingenomen door de Moren. Menorca werd nu Minurka genoemd en in 913 bij het kalifaat Córdoba ingelijfd. In 1015 werd Menorca opgenomen in het deelrijk Denia van de Almohaden, een islamitische sekte. Zij deelden het eiland in vier districten op en legden irrigatiesystemen en fruitplantages aan. In deze periode nam de bevolking toe en leefden verschillende religies vreedzaam naast elkaar.

Jaume I van Aragon, IbizaPhoto: Publiek domein

In de 13e eeuw voltrok zich een radicale verandering in de heerschappij over het westelijke Middellandse-Zeegebied door de opmars van de Catalaans-Aragonese troepen. Mallorca werd door de legers van Jaume I op de Moren veroverd, en de Arabische heersers krijgen in 1232 toestemming om op Menorca zijn leenmannen te worden. Het eiland behield deze status tot 1287, toen Menorca werd veroverd door Alfons III met een leger bestaande uit Sicilianen, Mallorcanen, Catalanen en Aragonese soldaten en huurlingen. De Moren werden als slaven opgepakt of na betaling van losgeld verbannen. Velen werden ook simpelweg op volle zee overboord gegooid. Alleen de rijke Arabieren konden blijven en vermengden zich uiteindelijk met de Menorcaanse bevolking. Het christendom werd weer in ere hersteld en Alfonso verdeelde Menorca onder zijn aanhangers. In 1291 sterft Jaume I en Menorca wordt vanaf die tijd geregeerd door de koningen van Mallorca en het Catalaans wordt de voertaal.

In 1349 kwam het koninkrijk van Mallorca aan zijn einde en werd Menorca ingelijfd bij Aragón, dat zich in 1492 verenigd met Castilië en Granada waardoor het Spanje van nu vorm begint te krijgen.

Turkse, Engelse en Franse overheersing

Barbarossa, MenorcaPhoto: Publiek domein

In 1535 werd Mahón aangevallen door het leger van de Turkse zeerover Barbarossa. Verzet was zinloos, de stad werd geplunderd en gebrandschat, de helft van de bewoners werd vermoord of tot slaaf gemaakt.

In 1558 vond eenzelfde incident plaats in Ciutadella door de Turk Mustafa Piali en ook deze stad werd grotendeels verwoest. Ook de 17e eeuw verliep weinig voorspoedig door zeerovers en ziektes die de bevolking decimeerde. Begin zeventiende eeuw verwierven de Engelsen zich het recht op het gebruik van de haven van Mahón. De jaren hierna groeide de invloed van de Engelsen op Menorca en Mahón werd de belangrijkste stad op het eiland. Uiteindelijk werd Menorca door de Engelse en Hollandse troepen bezet in naam van aartshertog Karel van Oostenrijk. Deze situatie werd in 1713 bevestigd door het Verdrag van Utrecht toen de Engelsen definitief de heerschappij over het eiland kregen. Mahón werd toen ook de nieuwe hoofdstad van Menorca, ten koste van Ciutadella. Wel werd er een weg over het eiland naar de twee grote steden gelegd door de Engelse gouverneur Richard Kane. Onder zijn regime werd de landbouw en veeteelt beschermd en het bestuur, de industrie en de handel gereguleerd.

Kardinaal Richelieu, MenorcaPhoto: Publiek domein

De Britse tijd eindigde in 1756 met het binnenvallen van de troepen van de Franse kardinaal Richelieu, die zonder slag of stoot het eiland van de Engelsen overnam. Dit was niet zo moeilijk omdat het eiland maar door 300 Engelse soldaten werd verdedigd.

Tot 1763 bleven de Fransen en ook zij konden goed opschieten met de plaatselijke bevolking. In 1763 kregen de Engelsen het eiland bij de Vrede van Parijs weer terug. Deze periode zou veel minder voorspoedig verlopen voor de bevolking. Honger en ellende leidden ertoe dat veel bewoners emigreerden naar Florida in de Verenigde Staten. Deze periode duurde tot 1782. Menorca werd nu veroverd door een Frans-Spaans leger onder leiding van de hertog van Crillon en de Spaanse soevereiniteit werd weer hersteld. De Engelse admiraal Byng werd geëxecuteerd.

Nog één keer bezetten de Britten het eiland, van 1798 tot 1802. Op 15 november 1798 gaf generaal Quesada zich over aan de Engelse troepen en begon de derde Engelse periode. In 1802 wees het Verdrag van Amiens Menorca definitief aan Spanje toe. Hierna kwam de geschiedenis van Menorca in een rustiger vaarwater en het eiland ‘verdeen’ als het ware van het wereldlijke politieke toneel. In 1854 werd er een permanente stoombootdienst tussen Mahón en Barcelona gerealiseerd. Economisch ging het de eerste helft van de 19e eeuw slecht op het eiland, waardoor veel eilandbewoners emigreerden naar Algiers in Noord-Afrika.

Twintigste eeuw

Ook eind 19e eeuw en begin 20e eeuw emigreerden veel Menorcanen, dit keer met name naar Cuba, Argentinië en Uruguay. Belangrijk voor Menorca was de opening van de eerste schoenfabriek in 1853, toen de basis werd gelegd voor de verdere economische ontwikkeling van het eiland.

In de Spaanse Burgeroorlog blijft Menorca republikeins en is het laatste deel van Spanje dat zich overgeeft aan dictator generaal Franco. Onder diens dictatuur (1939-1975) werd het Catalaans verboden.

Vliegveld MenorcaPhoto: Jf1234 CC 2.0 Generic no changes made

In 1953 landde de eerste chartervlucht op Menorca, maar pas in 1969 werd het vliegveld Sant Clement geopend en kon de opbloei van het toerisme beginnen. In 1975 stierf Franco en herstelde de monarchie zich. In 1978 voorzag een nieuwe grondwet in een beperkte autonomie van de Spaanse gewesten, en dus ook voor de Balearen.

In 1983 worden de Balearen tot autonoom gebied uitgeroepen, met het Catalaans en het Spaans als officiële talen.

In 1993 werd Menorca uitgeroepen tot UNESCO Landschapsreservaat met als streven om het milieu te beschermen en de traditionele nijverheid en het toerisme te ondersteunen.

Zie verder ook de geschiedenis van Spanje op Landenweb.

Bevolking

Menorca telt een kleine 100.000 inwoners (2017). Er wonen ca. 130 mensen per km2, en Menorca is daarmee ongeveer half zo dicht bevolkt als Ibiza en Mallorca.

Meer dan de helft van alle eilandbewoners wonen in de steden Mahón en Ciutadella.

Jaarlijks stromen toeristen toe op MenorcaPhoto: Roberto Faccenda CC 2.0 Generic no changes made

Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen toeristen het eiland, vooral in de maanden mei tot en met oktober. Er wonen een kleine 7000 ex-pats, voornamelijk Britten, permanent op Menorca.

Taal

Menorca heeft twee officiële talen: het Spaans of ‘Castellano’ en het Catalaans. Verder spreekt ca. 80% van de bevolking nog een variant van het Catalaans, het Menorquin. Deze taal bevat nog vele Arabische en ook wat Franse elementen.

Spaanse dialectenFoto: Stephen Shaw at the English Wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

Veel plaatsen, instellingen en geografische namen staan zowel in het Spaans als in het Catalaans/Menorquin aangegeven:

Catalaans/MenorquinSpaans
MaóMahón
CiutadellaCiudadela
Sant ClimentSan Clemente
Carrer (straat)calle
Plaça (plein)plaza
Avinguda (laan)avenida
Tornescru (schroevendraaier)destornillador
Beggar (bedelaar)mendigo
Bifi (vlees)carne
De res (welkom)de nada
Bon dia (goedemorgen)buenos dias
Em dic (ik heet…)me llamo
Clau (sleutel)llave
A reveure (tot gauw)hasta pronto

Godsdienst

Bijna alle inwoners van Menorca zijn aanhangers van het rooms-katholieke geloof.

Festes de Sant Joan in CiutadellaPhoto: Roser Goula (CC BY 2.0) no changes made

Vanaf 23 juni vinden er bijna elke week zogenaamde patroonsfeesten plaats, te beginnen met het Festes de Sant Joan in Ciutadella. Dit beroemde feest wordt opgeluisterd met fantastische ruiterspelen, uitgevoerd door meer dan honderd ruiters op zwarte hengsten van het Menorca-ras. De festiviteiten eindigen op 7 en 8 september met het patroonsfeest Nuestra Señora de Grácia in Mahón.

De feesten zijn een combinatie van religieuze uiting en traditionele gebruiken. Bijna altijd wordt er ook een processie gehouden, in de havens van Mahón, Ciutadella en Fornells zelfs bootprocessies ter ere van de schutspatrones van de vissers en zeelui, Virgen del Carmen.

Kathedraal van Ciudadela, Menorca

Photo:Unknown CC 3.0 Unported no changes made

De belangrijkste kerk op Menorca is de Kathedraal van Ciutadella. De kerk is gebouwd op de fundamenten van een voormalige Arabische moskee. De kathedraal is opgetrokken in de 14e eeuw, maar werd verschillende keren verwoest en daarna weer gerestaureerd. Het classicistische hoofdportaal dateert uit 1814. In 1795 kreeg de kerk de status van kathedraal, toen Ciutadella na 1300 jaar weer een bisschop kreeg. Naast de kathedraal staat het bisschoppelijke paleis of Palacio Episcopal (Ca’l Bisbe) uit de achttiende eeuw.

De Santa María-kerk in Mahón dateert uit de achttiende eeuw en is bekend vanwege het prachtige orgel, gemaakt door de Zwitserse orgelbouwer Johann Kyburz. Het orgel beschikt over vier klavieren en meer dan 3000 pijpen.

Samenleving

Staatsinrichting

Sinds 1983 vormen de Balearen een autonome gemeenschap van Spanje, samen met zestien andere. De regering van de Balearen zetelt in Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca. Menorca bezit zelf nog een eilandraad of ‘Consell Insular’, net als de andere grote eilanden van de Balearen.

Gemeentes van MenorcaPhoto: Publiek domein

De centrale eilandraad komt op voor de algemene belangen van Menorca, de lokale belangen worden behartigd door de gemeenteraden en de burgemeesters. Menorca kent acht gemeentes: Mahón, Ciutadella, Alaior, Es Castell, Ferreries, Sant Lluís, Es Mercadal en Es Migjorn Gran. Voor de actuele politieke situatie in Spanje zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Sommige heuvels zijn geterrasseerd en alleen in het zuiden worden de akkers bevloeid. Landbouwgewassen zijn: graan, vlas, groenten, zoete aardappelen, meloenen, vijgen, granaatappels, amandelen en (wijn)druiven.

Typisch voor de Balearen en dus ook voor Menorca zijn de stapelmuurtjes van natuursteen die korenakkers en weiden omheinen en het land in ontelbare percelen verdelen. Wat de landbouw betreft is de zuivelindustrie toonaangevend; er grazen nog ca. 30.000 (zwartbonte) koeien op het eiland.

Schoenen MenorcaPhoto: Oliver Griebl CC 3.0 Unported no changes made

Vermeldenswaard is de schoenenindustrie die kan terugblikken op een meer dan honderdjarige traditie. Eind 19e eeuw leefde bijna 40% van de bevolking van de fabricage van schoeisel. De bekendste schoenfabrieken staan bij Alaior en Ferreries. Sinds tientallen jaren worden er allerlei modeaccessoires van leer op Menorca gemaakt; tassen, vesten, riemen en jacks. Typisch Menorcaans zijn de ‘abarcas’, traditionele leren sandalen met zolen die van autoband gemaakt zijn. Andere typische producten van Menorca zijn modeaccessoires, chique stoffen en keramiek. In Mahón wordt jaarlijks een van de grootste modeaccessoiresbeurzen van Europa gehouden.

Voor een dorpje als Fornells zijn de vis- en langoestvangst de voornaamste bron van bestaan, naast het toerisme uiteraard.

Queso MahonPhoto: English Wikipedia user Asphaltbuffet CC 3.0 Unported no changes made

Beroemde Menorcaanse producten zijn de ‘queso Mahón’ of Mahón-kaas (Alaior is het kaas-centrum) en de ‘salsa mahonesa’, de naar de hoofdstad Mahón vernoemde mayonaise.

In 1756 versloegen de Franse troepen de Engelsen. De Franse legeraanvoerder Richelieu hield ter ere daarvan een feest en vroeg de kok een exquise saus te maken. Bereid van eidooier, olijfolie, citroensap en kruiden werd de salsa mahonesa onder de naam mayonaise een culinaire wereldhit.

Basisingredienten voor een mayonaise (Salsa Mahonese)Photo: Publiek domein

Sinds 1969 bestaat er een luchthaven op Menorca, die in de jaren negentig omvangrijk gemoderniseerd is. Veerverbindingen zijn er het hele jaar door tussen Mahón en Barcelona, Palma de Mallorca, Valencia en Alcúdia op Mallorca.

De belangrijkste verkeersader is de verbinding tussen Ciutadella in het westen en Mahón in het oosten (49 km). In minder dan een uur steekt men op deze wijze het hele eiland over. Belangrijke, gemoderniseerde wegen liggen er ook nog tussen Es Mercadal en Fornells en tussen Fornells en Mahón. Voor de rest bestaat het wegennet uit kleine weggetjes die als graten naar de dorpjes aan de kust lopen. Veel van de baaitjes aan de noord- en zuidkust zijn alleen maar te voet of per fiets te bereiken.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Na Mallorca en Ibiza is het toerisme in de jaren zeventig van groot belang geworden voor de Menorcaanse economie. Meer dan een driekwart miljoen buitenlandse toeristen bezoekt jaarlijks tussen mei en oktober het eiland. Daar komen de Spaanse toeristen dan nog eens bij. Tussen november en maart komt slechts één op de tweehonderd toeristen op bezoek. Van de bevolking is 55% werkzaam in de toeristische industrie.

Baaitje in MenorcaPhoto: Travelinho CC 3.0 Unported no changes made

De grote, meestal in de buurt van de stranden gelegen hotel- en appartementencomplexen zijn voor een groot deel in handen van Spaanse, Duitse of Britse reisorganisaties. Het aantal hoteltorens is beperkt omdat er sinds 25 jaar strenge regels voor de bouw van nieuwe hotelaccommodaties van kracht zijn. Men wil kost wat het kost Mallorcaanse toestanden voorkomen. Veruit de meeste toeristen komen uit Engeland, daarna komen de Duitsers en de Spanjaarden van het vasteland.

Mahon, MenorcaPhoto: Henning.Schröder CC 3.0 Unported no changes made

Mahon is de hoofdstad van het eiland en een van de meest pittoreske steden van het Middellandse Zeegebied. Bezienswaardigheden van de stad zijn, de oude stad, de gotische kerk Santa Maria, de brug van San Roque en het museum van Hernandez Mora. De haven in Mahon is een indrukwekkende natuurlijke haven die zich 5 km landinwaarts uitstrekt. De haven is omzoomd met restaurants, bars en boetieks. Geen bezoek aan Menorca is compleet zonder een luie middag of zwoele avond aan de waterkant, waar je jachten kunt bewonderen onder het genot van goed eten en een lokaal drankje of twee.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MENORCA LINKS

Advertenties
• Menorca Vliegtickets.nl
• Menorca Tui Reizen
• Naar Menorca met Sunweb
• Autohuur Menorca
• Autoverhuur Sunny Cars Menorca
• Menorca Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over MENORCA bij Bol.com

Nuttige links

Menorca Startnederland (N+E)
Reisinformatie Menorca (N)