Populaire bestemmingen SPANJE

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalCatalaans, Spaans
   HoofdstadBarcelona
   Oppervlakte32.113 km²
   Inwoners7.522.596 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..es | ESP | +34

Algemeen

Catalonië (Catalaans: Catalunya) is een van de 17 autonome regio's met ca 6,5 miljoen inwoners in het noordoosten van Spanje. Het wordt in het zuiden begrensd door Valencia, in het westen door Aragon en het oosten door de Middellandse Zee. In het noorden grenst Catalonië aan Frankrijk en Andorra. De totale oppervlakte van Catalonië bedraagt 32.114 km².

Catalonie Satellietfoto foto: NASA

Catalonië is de meest welvarende regio van het land. De hoofdstad van Catalonië is Barcelona. Catalonië bestaat uit vier provincies. De naam van de hoofdplaats is gelijk aan de naam van de respectievelijke provincie. Barcelona, Gerona (Catalaans: Girona), Lerida (Catalaans: Lleida) en Tarragona.

Landschap

Catalonie Landschap: Diliff

Catalonië is een heel afwisselende regio. Behalve bergen (Pyreneeën) zijn er uitgestrekte velden en rivierdelta's te vinden en natuurlijk de uitgestrekte kuststrook aan de Middellandse Zee.

Klimaat

Catalonie Barcelona Zonsondergang

Er zijn grote klimatologische verschillen in Catalonië. De kust heeft overwegend een mediterraan klimaat, met warme en droge zomers en koele winters.
In de winter valt de meeste neerslag. Meer naar het binnenland is er een overgang naar een steppeklimaat met hete zomers en koude winters. In de hoge Pyreneeën valt sneeuw in de winter. In de zomer waait soms de Tramontana die koude lucht uit de Pyreneeën naar de kust blaast.

Planten

Tijm in de bloei foto: Greenmars

De oorspronkelijke vegetatie van het lage gedeelte van Catalonië bestond uit steeneikenbossen. Door houtkap en ander ingrijpen van de mens is dit natuurlijke bos grotendeels verdwenen. Hier voor in de plaats is er de maquis, een bijna ondoordringbare vegetatie met struiken en lage bomen en wilde kruiden zoals lavendel, tijm en rozemarijn. In de Pyreneeën groeien eiken, sparren en dennen.

Dieren

Catalonie Wezel foto: Keven Law

In Catalonië komen otters, konijnen, hazen, eekhoorns, muizen, vleermuizen en een aantal kleine roofdieren zoals vossen, marters en wezels voor. Bruine beren en wolven zijn bijna uitgestorven. Veel vogelsoorten waaronder de flamingo leven in de Ebrodelta. In de bergen zijn roofvogels zoals de vale gier. Verder ook lammergieren en adelaars.

CATALONIE LINKS

Advertenties
• Catalonie Tui Reizen
• Vliegtickets naar Barcelona
• Catalonië Hotels
• Barcelona Vliegtickets Tix.nl
• Barcelona Campings

Nuttige links

Catalonie Startnederland (N+E)
Girona Startkabel (N)
Telefoongids Spanje
Schrijf uw artikel over CATALONIE

Bronnen

Wikipedia

www.landenweb.nl/spanje

Hendriksen, B / Barcelona en Catalonië

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems