Steden LANZAROTE

Populaire bestemmingen SPANJE

LANZAROTE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadArrecife
   Oppervlakte846 km²
   Inwoners148.468 (2018)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..es | ESP | +34

Algemeen

De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. De archipel bestaat uit zeven bewoonde hoofdeilanden en zes kleinere eilanden. De hoofdeilanden zijn Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, en El Hierro. Vier kleine rotsachtige eilandjes zijn: La Graciosa, Montaña Clara, Alegranza en Los Lobos.
De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien een deel van Afrika, maar politiek gezien behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje. De eilandengroep bestaat uit twee provincies, onder de naam: Autonome Regio van de Canarische Eilanden.

Lanzarote Satellietfoto foto: NASA

Het vulkanische eiland Lanzarote, ook wel de ‘zwarte parel van de Canarische Eilanden’ genoemd, is het op drie na grootste eiland van de ‘Islas Canarias’. Lanzarote is 58 km lang en maximaal 20 kilometer breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 752 km2. Alleen Tenerife (2053 km2), Fuerteventura (1731 km2) en Gran Canaria (1532 km2) zijn groter.
Lanzarote ligt 115 kilometer ten westen van de Marokkaanse kust en is het meest oostelijke eiland van de archipel. Tot Lanzarote behoren ook de eilanden La Graciosa (opp. 28 km2), Roque del Oeste, Rogue del Este, Alegranza (opp. 10 km2) en Montaña Clara, samen Las Isletas of Chinjo-archipel genoemd. Samen met deze eilandjes is de oppervlakte van Lanzarote 794 km2. La Graciosa is het enige bewoonde eiland van deze eilandengroep en ligt maar 50 meter verwijderd van Lanzarote.
Lanzarote is samen met Fuerteventura het oudste eiland van de archipel en ontstond zo’n 20 miljoen jaar geleden, toen de continentale platen van Afrika en Amerika uiteendreven. De eilanden ontstonden door de enorme hoeveelheden basaltmagma die door de breuklijnen naar boven kwamen.

Landschap

Het landschap van Lanzarote is gevormd door vulkaanuitbarstingen. De laatste grote erupties vonden plaats tussen 1730 en 1756 in het gebied van de Montañas de Fuego of de ‘Vuurbergen’ en lieten daar het grootste lavaveld van de wereld achter (174 km2). Onder de dunne aardkorst is het zeer warm: tien centimeter onder de grond is het 140°C, zes meter onder de oppervlakte is het al ca. 400°C. Deze temperaturen worden gehaald bij Islote de Hilario, de heetste plek van het eiland.
Het heuvelachtige landschap van Lanzarote bestaat hierdoor uit lava en er zijn ruim honderd kraters en ca. driehonderd vulkaankegels te vinden. Lanzarote heeft geen hoge bergen, de hoogste top is de Peñas del Chache (671 m) die in het noordelijk gelegen rotsmassief Riscos de Famara ligt. Andere hoge toppen zijn de Monte Corona (609 m) in het noorden, de Hacha Grande (561 m) en de Atalaya Femés (607 m) in het zuiden en de Montañas del Fuego (510 m) in het westen.

Peñas de Chache, hoogste heuvel van Lanzarote

Frank Vincentz, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In het westen ligt een kaal maanlandschap, het Nationaal Park Timanfaya. De gestolde lavatongen zijn keihard en er is nauwelijks begroeiing mogelijk. Vóór 1730 lagen hier tien dorpen in het vruchtbaarste gebied van het eiland. Door de zes jaar durende uitbarstingen werden de dorpen begraven onder een lavalaag van 10 meter dikte. In het noorden is het lavadek wat verweerd en daardoor is landbouw mogelijk. De rest van het eiland is bedekt met tot fijnkorrelig poeder verweerd lava.

De stranden van Lanzarote liggen bijna allemaal aan de vlakkere zuidoostkust. De beste stranden zijn Playa Bastián, Playa Blanca, Playa de Famara (windsurfen!), Playas de Papagayo, Playa de la Cuchara en Playa de los Pocillos.
De Playa de las Conchas op het eilandje La Graciosa wordt als het mooiste van de Canarische Eilanden beschouwd. De Playa Lambra op hetzelfde eiland is bedekt met miljoenen schelpen. La Graciosa bestaat uit een duinlandschap en enkele vulkanen, waaronder de Argujas Grandes (266 m).
De hoogste vulkaan op Lanzarote is de Alegranze (289 m). Montaña Clara is feitelijk niet meer dan een hoge vulkaankegel (256 m).
Bijzonder zijn de grotten die zijn ontstaan bij de uitbarsting van de Monte Corona 5000 jaar geleden. De Cueva de los Verdes maakt deel uit van een 7,5 kilometer lang stelsel van grotten en tunnels, waarvan een gedeelte zelfs 50 meter onder de zeespiegel ligt.
Ook de Jameos del Agua, die verbonden is met de Cueva de los Verdes, is een door het vulkanisme gevormd grottenstelsel. In het grottenstelsel bevindt zich een klein meertje, gevuld met zeewater.
Bijna de helft van het landschap is beschermd natuurgebied en in 1993 werd Lanzarote als eerste eiland ter wereld in zijn geheel door de UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

LANZAROTE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Lanzarote
• Lanzarote Vliegtickets.nl
• Lanzarote Tui Reizen
• Autohuur Lanzarote
• Lanzarote Vliegtickets Tix.nl
• Naar Lanzarote met Sunweb
• Lanzarote Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Lanzarote

Nuttige links

Lanzarote (N)
Lanzarote 2 Link België (N)
Lanzarote Startnederland (N+E)
Reisinformatie Lanzarote
Wandelen Lanzarote (N)
Schrijf uw artikel over LANZAROTE

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer/Becht

Reisenegger, V. / Lanzarote
ANWB

Scialdone, V. / Lanzarote
Bonechi

Weniger, S. / Lanzarote
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems