Landenweb.nl

LANZAROTE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Arrecife
  Oppervlakte  846 km²
  Inwoners  148.468
  (2018)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

Steden LANZAROTE

Costa teguisePuerto del carmen

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. De archipel bestaat uit zeven bewoonde hoofdeilanden en zes kleinere eilanden. De hoofdeilanden zijn Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, en El Hierro. Vier kleine rotsachtige eilandjes zijn: La Graciosa, Montaña Clara, Alegranza en Los Lobos.

De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien een deel van Afrika, maar politiek gezien behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje. De eilandengroep bestaat uit twee provincies, onder de naam: Autonome Regio van de Canarische Eilanden.

advertentie

Lanzarote Satellietfoto NASAFoto: Publiek domein

Het vulkanische eiland Lanzarote, ook wel de ‘zwarte parel van de Canarische Eilanden’ genoemd, is het op drie na grootste eiland van de ‘Islas Canarias’. Lanzarote is 58 km lang en maximaal 20 kilometer breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 752 km2. Alleen Tenerife (2053 km2), Fuerteventura (1731 km2) en Gran Canaria (1532 km2) zijn groter.

Lanzarote ligt 115 kilometer ten westen van de Marokkaanse kust en is het meest oostelijke eiland van de archipel. Tot Lanzarote behoren ook de eilanden La Graciosa (opp. 28 km2), Roque del Oeste, Rogue del Este, Alegranza (opp. 10 km2) en Montaña Clara, samen Las Isletas of Chinjo-archipel genoemd. Samen met deze eilandjes is de oppervlakte van Lanzarote 794 km2. La Graciosa is het enige bewoonde eiland van deze eilandengroep en ligt maar 50 meter verwijderd van Lanzarote.

Lanzarote is samen met Fuerteventura het oudste eiland van de archipel en ontstond zo’n 20 miljoen jaar geleden, toen de continentale platen van Afrika en Amerika uiteendreven. De eilanden ontstonden door de enorme hoeveelheden basaltmagma die door de breuklijnen naar boven kwamen.

advertentie

Landschap

Het landschap van Lanzarote is gevormd door vulkaanuitbarstingen. De laatste grote erupties vonden plaats tussen 1730 en 1756 in het gebied van de Montañas de Fuego of de ‘Vuurbergen’ en lieten daar het grootste lavaveld van de wereld achter (174 km2). Onder de dunne aardkorst is het zeer warm: tien centimeter onder de grond is het 140°C, zes meter onder de oppervlakte is het al ca. 400°C. Deze temperaturen worden gehaald bij Islote de Hilario, de heetste plek van het eiland.

Het heuvelachtige landschap van Lanzarote bestaat hierdoor uit lava en er zijn ruim honderd kraters en ca. driehonderd vulkaankegels te vinden. Lanzarote heeft geen hoge bergen, de hoogste top is de Peñas del Chache (671 m) die in het noordelijk gelegen rotsmassief Riscos de Famara ligt. Andere hoge toppen zijn de Monte Corona (609 m) in het noorden, de Hacha Grande (561 m) en de Atalaya Femés (607 m) in het zuiden en de Montañas del Fuego (510 m) in het westen.

advertentie

Peñas de Chache, hoogste heuvel van LanzarotePhoto: Frank Vincentz CC 3.0 Unported no changes made

In het westen ligt een kaal maanlandschap, het Nationaal Park Timanfaya. De gestolde lavatongen zijn keihard en er is nauwelijks begroeiing mogelijk. Vóór 1730 lagen hier tien dorpen in het vruchtbaarste gebied van het eiland. Door de zes jaar durende uitbarstingen werden de dorpen begraven onder een lavalaag van 10 meter dikte. In het noorden is het lavadek wat verweerd en daardoor is landbouw mogelijk. De rest van het eiland is bedekt met tot fijnkorrelig poeder verweerd lava.

De stranden van Lanzarote liggen bijna allemaal aan de vlakkere zuidoostkust. De beste stranden zijn Playa Bastián, Playa Blanca, Playa de Famara (windsurfen!), Playas de Papagayo, Playa de la Cuchara en Playa de los Pocillos.

De Playa de las Conchas op het eilandje La Graciosa wordt als het mooiste van de Canarische Eilanden beschouwd. De Playa Lambra op hetzelfde eiland is bedekt met miljoenen schelpen. La Graciosa bestaat uit een duinlandschap en enkele vulkanen, waaronder de Argujas Grandes (266 m).

De hoogste vulkaan op Lanzarote is de Alegranze (289 m). Montaña Clara is feitelijk niet meer dan een hoge vulkaankegel (256 m).

Bijzonder zijn de grotten die zijn ontstaan bij de uitbarsting van de Monte Corona 5000 jaar geleden. De Cueva de los Verdes maakt deel uit van een 7,5 kilometer lang stelsel van grotten en tunnels, waarvan een gedeelte zelfs 50 meter onder de zeespiegel ligt.

Ook de Jameos del Agua, die verbonden is met de Cueva de los Verdes, is een door het vulkanisme gevormd grottenstelsel. In het grottenstelsel bevindt zich een klein meertje, gevuld met zeewater.

Bijna de helft van het landschap is beschermd natuurgebied en in 1993 werd Lanzarote als eerste eiland ter wereld in zijn geheel door de UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Klimaat en Weer

Door het gebrek aan hoge bergen heeft Lanzarote een droog, mild woestijnklimaat met maar weinig klimatologische verschillen tussen het noordoosten en het zuidwesten. De bijnaam ‘eiland van de eeuwige lente’ is dan ook niet slecht gekozen.

Het milde klimaat is te danken aan de noordoostpassaat. Deze vochtige passaatwind voert wolken mee op een hoogte tussen 600 en 1700 meter die blijven hangen tegen de hogere bergen van de andere Canarische Eilanden. Daardoor valt er op Lanzarote nauwelijks neerslag, maar ca. 200 mm per jaar. De meeste neerslag valt in de wintermaanden december tot februari.

Wolken en wind temperen echter wel de temperatuur, en bovendien werkt de Canarische Stroom ook matigend op de temperaturen. Het kan ’s zomers wel drukkend warm zijn en ’s winter kan het door de passaatwind flink afkoelen.

De gemiddelde temperatuur ligt tussen 21°C in januari en 29°C in augustus. De temperatuur van het zeewater ligt tussen de 18°C en 22°C.

Lanzarote heeft enkele tientallen keren per jaar last van een hete, droge Saharawind.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De begroeiing op Lanzarote bestaat hoofdzakelijk uit cactussen en de Canarische palm. Met name in het beschutte gebied rond Haría, in het noorden van het land, is veel groen te vinden, met onder andere duizenden dadelpalmen. Het noorden van Lanzarote is trouwens toch al het meest interessant voor de plantenliefhebber. Hier komen een aantal zeldzame soorten voor, zoals vlooienkruid. Dit kruid groeit voornamelijk op de steile kliffen van Riscos del Famara.

Enkele planten die alleen op de Canarische eilanden voorkomen zijn slangenkruid, retama (brem) en tabaiba (koning-jubawolfsmelk). De lavavlakten worden bedekt met honderden soorten korstmos. De cardón (kandelaberwolfsmelk) is de bekendste euforbia. Van de ‘drago’ of drakenbloedboom, behorend tot de lelieachtigen, komen op Lanzarote nog maar enkele exemplaren voor.

Het zuiden van het eiland is verreweg het droogste deel van Lanzarote, waarin zich alleen wat boksdoornstruiken en wolfsmelkplanten staande kunnen houden.

Op het kleine eilandje Los Lobos in de zeestraat La Bocaina groeien talrijke inheemse plantensoorten, zoals de passiebloem, die op de meeste andere eilanden van de Canarische archipel nauwelijks meer voorkomt.

advertentie

Dieren

Er komen maar een paar diersoorten voor op Lanzarote. Behalve verwilderde huisdieren en duiven zijn er alleen wat spaarzame roof- en zeevogels. Op het land leeft de geelvink, een voorvader van de onze kanarie. Enkele tientallen jaren geleden werd er nog een spitsmuissoort ontdekt en de witte zeekrabbetjes van Jameos del Agua, grotten in het noorden van Lanzarote, komen verder nergens meer voor.

De vele dromedarissen op het eiland zijn geen oorspronkelijke dieren, maar meegevoerd door de eerste Europeanen die het eiland bezochten. Tegenwoordig worden ze hoofdzakelijk voor het toerisme gebruikt.

Duizenden geiten lopen min of meer vrij over het eiland heen en zorgen voor een kaalslag die de schaarse vegetatie veel schade aandoet.

Geschiedenis

Oudheid en eerste Europeanen

Ca. 3000 jaar geleden spraken schrijvers als Homerus al over de ‘eilanden van de gelukzaligen’. Tussen 1100 en 800 v.Chr. worden de Canarische Eilanden ontdekt door de Feniciërs, komend van het huidige Cádiz, en de Carthagers. De oudste vondsten dateren van 500-200 v.Chr.

In 1312 n.Chr. betreedt Lancelotto Malocello het eiland en sticht de eerste nederzetting Teguise. Het eiland dankt zijn naam dus aan deze zeevaarder.

In 1402 veroverde de Normandiër Jean de Béthencourt Lanzarote voor de Castiliaanse kroon en krijgt daardoor de titel ‘koning van de Canarische Eilanden’.

De oorspronkelijke bevolking, de majo’s, komen in opstand, maar de Béthencourt slaat de opstand met behulp van zijn stadhouder Gadifer de la Salle neer. Koning Guadarfia liet zich dopen en de kapel van de vesting Rubicón werd de eerste bisschopszetel van de Canarische Eilanden. In 1414 schenkt De Béthencourt de Canarische Eilanden aan de Iberische graaf van Niebla.

In werkelijkheid heeft Maciot, een neef van De Béthencourt, de macht in handen op Lanzarote. Vanaf 1440 werden de Canarische Eilanden op hardhandige door de Peraza’s bestuurd en deze periode werd dan ook gekenmerkt door vele opstanden.

Lanzarote definitief Spaans grondgebied

In de periode 1433-1479 voeren de Spanjaarden en de Portugezen strijd om de Canarische Eilanden. In 1479 werd de archipel in het Verdrag van Alcáçovas toegekend aan Spanje. In de 16e en 17e eeuw bloeide op Lanzarote de slavenhandel, maar Berbers en Algerijnse piraten plunderen regelmatig de steden Arrecife en Teguise, de hoofdstad van het eiland. Honderden bewoners van het eiland worden ontvoerd.

Van 1730 tot 1736 vernietigen vulkaanuitbarstingen het zuiden van Lanzarote. Er ontstaat hongersnood waardoor een groot gedeelte van de bevolking naar Zuid-Amerika emigreerde. Het bewonersaantal van Lanzarote loopt dramatisch terug tot maar ca. 300 personen. Tijdens de regering van Carlos III bloeide de economie op.

Arrecife nieuwe hoofdstad; Canarische archipel vrijhandelszone

In 1852 wordt Arrecife uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad en de hele Canarische archipel werd uitgeroepen tot vrijhandelszone. Als Spanje zijn laatste koloniën verliest gaat het economisch weer veel slechter met de Canarische Eilanden want een hele afzetmarkt valt weg.

De oostelijke eilanden Lanzarote, Gran Canaria en Fuerteventura worden in 1927 samengevoegd en vormen vanaf die tijd de Spaanse provincie Gran Canaria.

Francisco Franco, op dat moment militair bevelhebber op de Canarische Eilanden, pleegt een staatsgreep tegen de regering in Madrid. De Spaanse Burgeroorlog brengt echter alleen maar economische malaise en politieke isolatie. De Canarische Eilanden vormden op dat moment het armste gebied van Spanje.

Vanaf 1960 neemt het toerisme toe en vervangt in snel tempo de landbouw als belangrijkste bron van bestaan.

Na de dood van generaal Franco in 1975 komt er meer politieke openheid en ook het toerisme beleeft een flinke opleving.

In 1982 kregen de Canarische Eilanden met nog een aantal andere Spaanse provincies een autonome status en in 1986 behield de eilandengroep, ondanks de toetreding tot de Europese Unie, haar aparte status als vrijhandelszone.

In 1993 werd Lanzarote door de UNESCO tot biosfeerreservaat uitgeroepen. In 2000 worden er voor het eerst meer dan 1,5 miljoen toeristen geteld op Lanzarote.

Zie verder ook de geschiedenis van Spanje op Landenweb.

Bevolking

Op alle Canarische eilanden samen wonen ca. 1,5 miljoen mensen. Lanzarote telt ongeveer 145.000 inwoners, van wie ongeveer 60.000 in de hoofdstad Arrecife woont. (2017)

Over de oorspronkelijke bewoners van Lanzarote is nog steeds weinig bekend. De oorspronkelijke bewoners, door de eilandbewoners Majo’s genoemd, kwamen vanaf de 3e eeuw v.Chr. uit Noord-Afrika en stamden af van de daar levende Berbervolken. Waarom en hoe ze daar kwamen is niet duidelijk. Toen de eerste Portugezen arriveerden leefden er ca. duizend Majo’s op Lanzarote.

De oorspronkelijke bewoners van de Lanzarote, de Guanchen, vermengden zich aan het einde van de 15e eeuw met de Spaanse veroveraars.

Taal

De Canarische bevolking spreekt Castilliaans Spaans ((Castellano), de officiële taal van Spanje. Het enige verschil is dat de uitspraak wat anders is en ze hebben een enigszins zangerig Caribisch accent.

Er zijn nog enkele Guanche-woorden in gebruik, onder andere ‘guagua’ voor bus en ‘papa’ voor aardappel.

Het Castellano (Castiliaans) is de officiële staatstaal sinds ca. 1250. In het buitenland wordt het Castellano eigenlijk altijd"Spaans" genoemd. Het Castellano is een Romaanse taal met veel afleidingen uit het Latijn, maar ook uit veel andere talen. Het Spaans bevat ca. 100 woorden die o.a. door de Visigoten naar het schiereiland zijn gebracht.

Tijdens de overheersing van de Moren zijn er ongeveer 4000 woorden in de Spaanse taal ingebracht. Verder zijn er veel woorden aan het Frans en het Italiaans en meer recent aan het Engels ontleend.

Voorbeelden van afleidingen zijn:

ArabischFransWest-GotischEngels
Alcázarmonjeguardialider
Aldeavinagreropamitin
Acequiamenútapatractor
Alcobacoquetaespuelafútbol

Het Castellano verschilt in sommige opzichten sterk van andere Romaanse talen, met name qua uitspraak. De letters van het Spaanse alfabet zijn: a, b, c, ch, d, e, f, g, h, i, j, k, l, ll, m, n, ñ, o, p, q, r, rr, s, t, u, v, x, y, z.

Godsdienst

Het christelijke geloof vestigde zich met de komst van de Spanjaarden op de Canarische Eilanden. Paters van verschillende monnikenorden stichtten kloosters en kapellen en zorgden voor de kerstening van de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden.

De Canariërs zijn voor bijna 100% katholiek en hebben ter ere van de Heilige Maagd Maria veel kerken gebouwd. Naast de gewone nationale kerkelijke feestdagen worden er ook veel Mariafeesten en herdenkingsdagen van een groot aantal heiligen uitbundig gevierd. Tijdens bedevaarten (‘romerias’) worden beelden van Maria, Jezus of andere heiligen meegedragen.

De beschermheilige van de Canarische Eilanden is Maria Lichtmis of ‘Virgen de la Candelaria’.

Enkele bijzondere kerken op Lanzarote

De driebeukige, witte basiliek Iglesia de San Ginés is de belangrijkste kerk van de hoofdstad Arrecife. Het houten plafond is in de mudéjar-stijl, de zuilen zijn van zwart lava.

De oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwde en na de verwoesting door piraten in 1680 herbouwde parochiekerk Iglesia de Nuestra Señora de Guadelupe is gewijd aan de Heilige Maagd van Guadelupe. Na een brand in 1909 volgde een restauratie in neogotische stijl. Deze kerk staat in de vroegere hoofdstad van het eiland Teguise.

Samenleving

Staatsinrichting

In het jaar 1821 werden de Canarische Eilanden een provincie van Spanje met als hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Sinds 1927 is de archipel verdeeld in twee provincies: Santa Cruz de Tenerife met de vier westelijke eilanden Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro, ook wel genoemd ‘Canarias Occidentales’.

De provincie Las Palmas de Gran Canaria bestaat uit de drie oostelijke eilanden Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote, ook wel genoemd ‘Canarias Orientales’.

Sinds 1983 zijn de twee provincies verenigd in de Autonome Regio van de Canarische Eilanden of ‘Comunidad Autónoma de Canarias’. De Canarische Eilanden kregen toen een beperkte autonome status en een regionale grondwet.

Het burgerlijk bestuur is in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria gevestigd. Daarnaast heeft Lanzarote, net als alle andere eilanden, een eilandraad, de zestig zetels tellende ‘Cabildo Insular’.

De Canarische Eilanden zijn in het Spaanse parlement vertegenwoordigd met 14 van de 350 zetels en in de Senaat met 11 van de 255 zetels. Elk eiland is verdeeld in gemeenten (‘municipios’) met aan het hoofd een burgemeester (‘alcalde’).

In totaal zijn er 77 gemeenten; Tenerife heeft met 31 gemeenten de meeste, El Hierro met 2 de minste. Voor de actuele politieke situatie in Spanje zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Voor alle kinderen bestaat er een leerplicht tussen de 6 en 16 jaar, maar veel kinderen gaan al vanaf hun tweede naar school. Ze krijgen les van half negen tot twee uur ’s middags.

Voor de kleine kinderen is het de school dan afgelopen, de oudere kinderen hebben nog een paar uur les na de siësta.

De meeste kinderen volgen gratis onderwijs, maar er zijn ook ouders die hun kinderen naar een katholieke particuliere school brengen.

Typisch voor de Canarische Eilanden

LUCHA CANARIA

Lucha Canaria is een Canarische ‘Guanche’-worstelsport die alleen op deze eilanden beoefend wordt. In een met zaagsel afgebakende cirkel (15 meter doorsnee) nemen twaalf worstelaars (‘luchadores’) van twee teams het paarsgewijs tegen elkaar op. De bedoeling is om met behulp van 43 voorgeschreven grepen de tegenstander binnen drie minuten op de grond te krijgen. De verliezer is degene die twee keer met een ander lichaamsdeel dan de voeten de grond heeft aangeraakt. Wie twee van de drie wedstrijden wint, heeft gewonnen.

advertentie

GOFIO

Gofio is het oudste overgeleverde basisvoedingsmiddel van de Canarische oerbevolking. Dit zeer houdbare gerecht bestond uit meel van gerstekorrels, tegenwoordig echter uitsluitend van maïs. Gofio wordt nog steeds verkocht in de supermarkten, maar staat in traditionele restaurants niet zo vaak meer op het menu.

Economie

Algemeen

De dienstensector, en dan uiteraard voornamelijk het toerisme, geeft werk aan ca. 75% van de beroepsbevolking. In de bouw en de ambachtelijke beroepen werkt ca. 20% en maar ca. 5% van de bevolking werkt nog in de landbouw en de veeteelt.

Lanzarote heeft net als alle andere eilanden van de archipel de status van vrijhandelszone.

Landbouw

Door de droge grond is het niet gemakkelijk om iets te verbouwen op het eiland. Een geweldige ontdekking was de techniek van de ‘enarenado’: brokjes vulkanisch gesteente (picón of lapilli) nemen ’s nachts het vocht uit de passaatwinden op en geven het overdag af aan de wortels van de planten.

Voor eigen gebruik wordt er onder andere maïs, aardappelen, tomaten, uien, linzen, druiven, vijgen, meloenen, knoflook en tabak verbouwd. Via de handelshaven van Arrecife worden er ook wat tuinbouwproducten geëxporteerd. Belangrijkste exportproduct zijn uien, hoewel classificatie en inpakken voor de export op het vasteland van Spanje gebeurt. Rode en witte aardappels, lokaal ‘batatas’ of ‘boniatos’ genoemd, worden ook geëxporteerd, evenals spinazie.

Wijnbouw

Ca. 40% van de witte wijn wordt tegenwoordig nog van malvasía-druiven gemaakt. De traditionele druivensoort wordt langzaamaan vervangen door andere druivensoorten.

Al vanaf 1600 wordt er wijn gemaakt op Lanzarote, met name in het wijnbouwgebied La Geria. De wijnstokken liggen hier in zo’n twee meter diepe kuilen, omringd door halfronde stapelmuurtjes van lavastenen. Het geheel vormt zo een uniek cultuurlandschap.

Visserij

Naast toerisme en landbouw is de visserij een van de pijlers van de industrie. Lanzarote heeft zelfs de grootste commerciële vloot van de Canarische archipel.

Alles wat er in de zee wordt gevangen is voor eigen gebruik en voor de vele restaurants. Een gedeelte van de gevangen vis wordt verwerkt in de visconservenfabrieken bij de hoofdstad Arrecife.

Er wordt onder andere sardine, makreel, tonijn, langoest, inktvis, heek en tong gevangen.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Sinds de jaren zestig is Lanzarote massaal ontdekt door de toeristen. In 1966 waren er op heel Lanzarote in totaal 140 bedden voor toeristen, inmiddels zijn dat er meer dan 100.000.

Zeker driekwart van de eilandbewoners leeft van de 1,5 miljoen toeristen die jaarlijks hun vakantie vieren op Lanzarote. Een groot gedeelte van de toeristen komt uit Duitsland en Engeland. Lanzarote wordt ook veel door Nederlandse toeristen bezocht.

Aan de zuidoostkust liggen verschillende vakantiecentra als Mácher, Tias en San Bartolomé. Tegenwoordig moet 90% van het drinkwater uit zee worden gewonnen. Ontziltingsfabrieken zorgen voor drinkwater, dat naar de verste uithoeken van het eiland wordt getransporteerd. Tientallen windturbines produceren een derde van de stroom die voor de ontziltingsfabrieken nodig is.

Om toeristengetto’s als op Gran Canaria en Tenerife te voorkomen, mocht er lange tijd geen gebouwen worden neergezet die hoger waren dan vier verdiepingen.

Alleen de hoofdstad Arrecife heeft nu wat hoogbouw. Om het karakteristieke landschap van het eiland zo min mogelijk aan te tasten, wordt het massatoerisme bovendien beperkt tot een aantal aangewezen gebieden.

Op de zwarte lavastranden van de westkust liggen kleine, groenige steentjes van olivijn, een halfedelsteen.

Puerto del Carmen is de bekendste badplaats van Lanzarote en daarmee haar toeristische hart. Aan weerszijden van een oud vissersdorpje strekt de plaats zich breed uit langs de kust. Het is niet voor niets dat Puerto del Carmen zo druk bezocht wordt, want het biedt een keur aan restaurants, vermaak, uitgaansmogelijkheden en vooral plezier op het water. Direct voor de kust ligt namelijk een prachtig rif, vermaard onder duikers. Dit alles zorgt ervoor dat ook de toeristische voorzieningen fantastisch zijn en er een breed aanbod aan hotels is. De natuur in de omgeving is fraai. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Nationaal Park Timanfaya. Dit park is vermaard om het unieke maandlandschap dat hier te bewonderen is, surrealistisch is het bijna. Hier kunt u de vulkanische oorsprong van Lanzarote goed zien. Een ander hoogtepunt zijn de Cueva de los Verdes. Hier vindt u unieke vulkanische grotten, die er niet alleen bijzonder uit zien, maar ook bijzonder klinken. De akoestiek is absoluut uniek.

Costa Teguise heeft twee gezichten. Sommigen zien het als de rustiger, meer relaxte tegenhanger van het zeer drukke en dynamische Puerto del Carmen, anderen zien het als een wat tegenvallende, slaperige variant ervan. Feit blijft dat het dorp beschikt over een prachtig strand en modern is vormgegeven. Bovendien is het een waar paradijs voor golf- en windsurfers, want er staat een stevig windje op de kust. De Mirador del Rio is een schitterend vormgegeven uitzichtpunt. U staat hier op een hoogte van 475 meter, uitkijkend over het eiland, de branding, de zee en het eiland La Graciosa. De Jardin de Cactus, oftewel de Cactustuin, is een unieke Botanische tuin die zich onderscheidt van anderen door twee kenmerken: ten eerste is de tuin aangelegd in de vorm van een amfitheater en ten tweede is in de tuin de hand van architect César Manrique te zien. Dit betekent dat hij eigenzinnig is vormgegeven, met verrassende keuzes wat betreft fauna en beeldende kunst.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

LANZAROTE LINKS

Advertenties
• Lanzarote Tui Reizen
• Lanzarote Vliegtickets.nl
• Autohuur Lanzarote
• Naar Lanzarote met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Lanzarote
• Lanzarote Hotels
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over LANZAROTE bij Bol.com

Nuttige links

Lanzarote (N)
Lanzarote 2 Link België (N)
Lanzarote Startnederland (N+E)
Reisinformatie Lanzarote
Wandelen Lanzarote (N)