Landenweb.nl

Palma de Mallorca
 

Naar Magaluf met Sunweb

To read about Palma de Mallorca in English - click here

advertentie
Hotels Palma de Mallorca Autoverhuur Sunny Cars Palma de Mallorca

Algemeen

Mallorca is een groot eiland in de Spaanse Balearen regio. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer honderd bij zeventig kilometer. Met de prachtige natuur, het aantrekkelijke klimaat en fijne cultuur werkt Mallorca als een magneet voor toeristen over de hele wereld. Jaarlijks trekken maar liefst tien miljoen mensen naar het eiland met haar verschillende steden en dorpjes. De stad en de haven bruisen van het leven en bars en restaurants blijven tot laat in de nacht open. Van alle steden op de Balearen heeft Palma de meeste historische bezienswaardigheden en kent invloeden van christelijke koningen, Arabische heersers en joodse handelaren.

Palma de MallorcaPalma de MallorcaFoto: Arno.Ho CC 3.0 Unported no changes made

Palma is dé trots van de Mallorcanen, een stad met het grootste nog intacte centrum van Europa en alle architectonische stijlen voorhanden, zoals Gotische kathedralen, Catalaanse jugendstil en avant-gardistische moderne gebouwen.

Palma is ook de stad van elegante winkels en boetieks, uitstekende restaurants en selecte bars, maar ook van luide discotheken.

advertentie
Tui Reizen Mallorca Vluchten Palma de Mallorca vergelijken? Vliegennaar.nl

Ligging

In het zuidwesten van Mallorca ligt de mooie hoofdstad Palma de Mallorca of kortweg Palma (ca. 360.000 inwoners), een ware toeristische trekpleister en het bestuurscentrum van de Balearen. Palma (door de inwoners Ciutat, ‘de stad’ genoemd) is een echte wandelstad met mooie smalle straten en historische gebouwen. Vanuit Palma zijn er busverbindingen naar alle grotere dorpen en steden op het eiland. Naar Inca, Sa Pobla en Manacor rijdt een paar keer per dag een trein.

advertentie
Naar Palma de Mallorca met Sunweb Wandelvakantie Mallorca

Weer

Het gematigde klimaat zorgt ervoor dat Palma in elk jaargetijde een prettige bestemming is, hoewel er pas van stabiel mooi weer gesproken kan worden vanaf juni. De meeste toeristen bezoeken Palma in de periode april tot en met september als het lekker warm en zonnig is. Juli en augustus zijn de heetste maanden als de temperatuur gemakkelijk boven de 30°C uitkomt. Maar ook in de periode oktober tot en met maart is Palma populair, zeker voor toeristen die niet van al te warm weer houden. In januari en februari zorgen de bloeiende amandelbomen voor een prachtig gezicht en de tijd rond Pasen is populair vanwege de heerlijke temperaturen. Al met al is de vroege herfst eigenlijk de meest geschikte periode, de grootste drukte is dan voorbij, het is nog prachtig strandweer en de avonden zijn nog uitermate geschikt om buiten te eten. De natste maanden zijn oktober en februari en ’s winters kan de temperatuur dalen tot 2-3°C, maar dat is een grote uitzondering.

Zonsondergang Palma de MallorcaZonsondergang Palma de MallorcaFoto: Wind CC 2.0 Generic no changes made

Geschiedenis

De geschiedenis van Palma de Mallorca valt grotendeels samen met die van Mallorca.

Zie voor de geschiedenis van Mallorca de Mallorca pagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Palma heeft uiteraard de meeste bezienswaardigheden van Mallorca op haar grondgebied: kathedralen, kerken, kunstschatten, galerijen, musea, de oude stadskern (centre històric) met zijn stadspaleizen en de haven. Palma beleeft de laatste jaren weer een bloeitijd, niet in het minst door een groot restauratieprogramma georganiseerd door het stadsbestuur. Zo zijn er de afgelopen jaren vier nieuwe kunstmusea geopend en Palma afficheert zich dan ook graag als belangrijke kunststad.

Palma de Mallorca KathedraalPalma de Mallorca KathedraalFoto: Cezary p CC 4.0 International no changes made

Een van de hoogtepunten is de kathedraal La Seu, die tot de mooiste godshuizen en belangrijkste gotische bouwwerken van Spanje behoort en waar de bisschop zetelt. In het schitterende stadspaleis Can Marqués kan men het stadse leven van de adel in de 18e en 19e eeuw bekijken.

Es Baluard Palma de MallorcaEs Baluard Palma de MallorcaFoto: Olaf Tausch CC 3.0 Unported no changes made

Het befaamde Museu Es Baluard, een modern uitziend museum gevestigd in de oude stadsmuur en met ondergrondse kamers, laat de toerist genieten van ca. 300 werken van de Spaanse en Europese kunst uit de 20e eeuw. Het Museau de Mallorca herbergt ca. 3000 stukken vanaf de prehistorie tot en met de Jugendstil die met de geschiedenis van Mallorca te maken hebben. Er is een eigen afdeling islamitische kunst en cultuur.

Vanaf Sacramentsdag (de tiende dag na pinksteren) tot eind augustus zijn meer dan vijftig historische binnenhofjes voor bezoekers geopend en worden er ook rondleidingen gegeven. Het belangrijkste feest van Palma is het Festa de Sant Sebastià voor de beschermheilige van de stad. Het feestprogramma rond 20 januari duurt meer dan een week.

Fundació la Caixa Palma de MallorcaFundació la Caixa Palma de MallorcaFoto: Arno Ho CC 3.0 Unported no changes made

De Fundació la Caixa is het mooiste gebouw van Palma uit de 20e eeuw. Het werd gebouwd in 1902 en in het voormalige Gand Hotel huist nu een cultureel centrum.

De haven van Palma bruist van het leven met een komen en gaan van schitterende jachten. Vissers zijn op de kades aan het werk. Uit de haven vertrekken ook de veerboten naar andere eilanden van de Balearen en naar het Spaanse vasteland.

Tips

Palma heeft het winkelaanbod van een grote Europese stad, maar ook het prijsniveau! Een uitzondering hierop vormen de schoenen, die vaak op het eiland zelf gemaakt zijn. Belangrijke winkelstraten zijn de Avingua Jaume III (mode en schoenen), de Passeig del Born, Carrer Sant Miquel en de wat goedkopere Via Sindicato. De vele galerieën bieden kunst van Mallorcaanse, Spaanse en internationale schilders en beeldhouwers aan.

Hét centrum van het uitgaans-/nachtleven ligt rond de zeehandelsbeurs, de Llotja.

Een ander uitgaanscentrum ligt aan de Plaça Gomilla. Twee uitgaansgelegenheden zijn een must: Bar Abaco en discotheek Tito’s Palma.

In Palma is een ruim aanbod aan restaurants te vinden. Restaurants die lokale specialiteiten serveren, zijn te herkennen aan hun uithangbord ‘Cuina de Mallorquína’. Veel voedsel van Mallorca is Catalaans en bevat vaak varkensvlees.

Maar ook vis en schelp- en schaaldieren zijn populair. De eenvoudigste snack ia ‘pa amb oli’, een snee brood besmeerd met olijfolie. Vooral de wijn uit de streek Binissalem wordt als de beste van Mallorca beschouwd.

Palma de Mallorca heeft zelf geen strand maar op een steenworp afstand ligt het Playa de Palma strand. Dit strand is bijna drie kilometer lang en bestaat voor het grootste deel uit zand en licht grind. Voor kinderen is het strand een ideale plaats aangezien de zeebodem niet snel afloopt. Voor de kids zijn er verder kleine speeltuintjes aanwezig. Voor de sportievelingen zijn op het strand veel activiteiten.

Er bevindt zich bijvoorbeeld een duikschool. Verder is het mogelijk een tocht te maken met een kano, waterfiets of waterscooter.

Voor de rest zijn er aan het Playa de Palma strand volop strandbarretjes te vinden met de daarbij behorende cafetaria's. Parasols en zonnebedden kunnen het gehele voor- en hoogseizoen worden gehuurd. Ook bevindt zich op het strand een EHBO-post.

Palma de Mallorca LINKS

Advertenties
• Tui Reizen Mallorca
• Vluchten Palma de Mallorca vergelijken? Vliegennaar.nl
• Naar Palma de Mallorca met Sunweb
• Wandelvakantie Mallorca
• Hotels Palma de Mallorca
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Palma de Mallorca
• Boeken, ook tweedehands, over Palma de Mallorca bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems