Landenweb.nl

IBIZA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Ibiza-stad
  Oppervlakte  572 km²
  Inwoners  147,914
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about IBIZA in English - click here

Naar Ibiza met Sunweb

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

Ibiza (Catalaans: Eivissa) is een eiland dat behoort tot de Balearen. De Balearen is een eilandengroep en bestaat uit vier hoofdeilanden, Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, twee kleinere eilanden, Dragonera en Cabrera, en verder nog honderden kleine eilanden.

advertentie

Ibiza SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De Balearen liggen ten oosten van het Spaanse vasteland in de Middellandse Zee; de Spaanse stad Barcelona ligt hemelsbreed op ca. 300 kilometer. Alicante op ca. 185 kilometer. De hoofdstad van Algerije, Algiers, ligt maar op ca. 280 kilometer. Het water tussen Ibiza en het vasteland van Spanje wordt door de bewoners van de eilanden het ‘Kanaal van Ibiza’ genoemd.

Ibiza en Formentera zijn de twee zuidelijkste eilanden, liggen vlak bij elkaar en worden gescheiden door de zeven kilometer brede zee-engte ‘Es Freus’. In deze zee-engte liggen de onbewoonde eilandjes Isla Espalmador, Isla Espardell, Islas de los Ahorcados en Islas Negras. In de baai van Cala d’Hort ligt het 381 meter hoge eilandje Es Vedrà, volgens sommigen een oriënteringspunt voor UFO’s.

De eilanden Ibiza en Formentera worden ook wel de ‘pijnboomeilanden’ of Pityusen genoemd, naar het Griekse ‘Nesari Pitoussai’. Door de vele witte huizen wordt Ibiza ook wel ‘Isla Blanca’ genoemd.

De totale oppervlakte van Ibiza bedraagt 541 km2, Mallorca (3640 km2) en Menorca (702 km2) zijn groter. Ibiza is daarmee ongeveer drie keer zo groot als het Waddeneiland Texel. Het eiland is van noord naar zuid 41 kilometer lang en van oost naar west 20 kilometer breed. De kustlijn is in totaal ca. 210 kilometer lang en verspreid liggen meer dan vijftig stranden. De kust van Ibiza kent ook een aantal hoge kliffen.

advertentie

Landschap

advertentie

Cova de Can Marçà, IbizaPhoto: Phil Guest CC BY-SA 2.0 no changes made

Uit de geologische oudheid is op Ibiza nog maar weinig terug te vinden. Tijdens het Mesozoïcum (220-65 miljoen jaar v.Chr.) steeg de zeespiegel en kwam Ibiza onder water te liggen. Kalkafzettingen uit de Krijtperiode zijn nog steeds aan de oppervlakte te vinden.

In het Tertiair kwam Ibiza nog een keer onder water te liggen en uit deze periode is er nog zand, leem en kalksteen te vinden.

Ca. 8 miljoen jaar geleden ontstonden gebergtes als de Alpen en de Pyreneeën en werd ook Ibiza (Els Amunts gebergte) boven de zeespiegel opgeheven. Ibiza was toen nog via een landbrug met het Spaanse vasteland verbonden, maar na de laatste ijstijd steeg het water weer en ontstonden de Balearen.

Door de voornamelijk kalkstenen bodem van Ibiza zijn er veel zogenaamde karstverschijnselen te vinden. Met name te noemen zijn karstpijpen of ‘aven’ (trechtervormige gaten), karstgrotten, dolines (kete- of trechtervormige verdiepingen in karstplateaus) en uvula’s (serie aaneengesloten dolines). Al deze verschijnselen ontstaan door de combinatie van water en scheuren en breuken in het gesteente. Regen- en rivierwater sijpelt naar beneden, waardoor de kalk oplost. Bijzonder zijn de ondergrondse watervoorraden of ‘aquifers’, die ontstaan door het water dat door de poreuze kalksteen dringt en naar deze plekken met een ondoordringbare ondergrond stroomt.

De opvallendste verschijningen zijn natuurlijk de druipsteengrotten. De bekendste druipsteengrotten op Ibiza zijn de Santa Cova, de Es Cuieram en vooral de prachtige Cova den Can Marça. De Cova den Can Marça is een fossiele druipsteengrot, dat wil zeggen dat er geen water meer door de grot stroomt en er dus ook geen kalkafzetting meer plaatsvindt. Alle watervallen en meertjes zijn dan ook kunstmatig aangelegd.

advertentie

Platja d'en Bossa, strand op IbizaPhoto: Alex Harries CC 2.0 Genericno changes made

De afgelopen tweeduizend jaar zijn de naald- en loofbossen, de akkers en de boomgaarden allemaal door mensenhanden aangelegd.

Zeer bepalend voor het landschap van Ibiza is de bergrug Els Amunts. De hoogste berg van Ibiza is 475 meter hoge Atalaya of Sa Talaiassa de Sant Josep. Andere hoge toppen zijn de Llentrisca (414 m) en de Furnás (409 m).

Enkele belangrijke baaien zijn de baai van Eivissa en de baai van Portmany. Hier liggen ook de belangrijkste havens van Ibiza. Het achterland wordt op sommige plaatsen beschermd door een duinenrij. De kust is verder bezaaid met inhammen of ‘calas’, waar meestal zandstranden te vinden zijn. Het langste zandstrand van Ibiza is het Platja d’en Bossa.

Ibiza kent één riviertje, de Riu de Santa Eulària, dat het grootste deel van het jaar droog staat en 11 kilometer lang is.

advertentie

IBIZA LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Ibiza vluchten.nl
• Ibiza Tui Reizen
• Naar Ibiza met Sunweb
• Ibiza Hotels
• Hotels Trivago
• Autohuur Ibiza
• Auto huren in Ibiza
• Boeken, ook tweedehands, over IBIZA bij Bol.com

Nuttige links

Ibiza Magazine (N)
Ibiza Startbelgië (N+E)
Reisinformatie Ibiza (N)

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera

APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera

Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera

Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera

Kosmos-Z&K

Schmid, N. / Ibiza, Formentera

Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems