Landenweb.nl

Barcelona
 

Naar Barcelona met Sunweb

To read about Barcelona in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Tui Barcelona Aanbiedingen

Algemeen

De verfijnde en stijlvolle stad Barcelona is een van de meest populaire steden van Spanje, de tweede in grootte na Madrid. Barcelona heeft voor elk wat wils en hoewel de stad erg groot is, is het verrassend eenvoudig om je weg te vinden. Een stedentrip Barcelona is heel populair. Barcelona is de hoofdstad van Catalonië. De stad is de zetel van de Generaliteit van Catalonië en het parlement van Catalonië en de hoge raad.

Panorama BarcelonaPanorama BarcelonaFoto: Frank Muller CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Hotels Barcelona Auto huren in Barcelona

Ligging

Barcelona ligt aan de Middellandse Zeekust tussen de mondingen van de rivieren Llobregat en Besòs. Barcelona is 160 km zuidelijk van de Pyreneeën. Barcelona strekt zich uit over een landoppervlakte van 100,4 vierkante kilometer. De stad heeft 4,5 km aan stranden. Barcelona telt 1.593.075 inwoners.

advertentie
Naar Barcelona met Sunweb

Weer

Het klimaat in Barcelona is typisch mediterraan, met koele winters en hete zomers.

Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar en de temperaturen kunnen oplopen tot 37 °C. Door de ligging dicht bij de zee, kan Barcelona ook vrij vochtig aanvoelen zelfs met het warme weer, hoewel de zeewind meestal verfrissing brengt.

Van november tot april is het raadzaam om een warme trui, jas of mantel mee te nemen. Midden in de winter, rond januari en februari is het in Barcelona tamelijk koud. Hoewel januari soms goed uitpakt. Vanaf maart begint het weer flink op te warmen. Mei is een bijzonder aangename tijd om een stedentrip Barcelona te maken.

Geschiedenis

Romeinse inscriptie BarcelonaRomeinse inscriptie BarcelonaFoto: Jaycross CC 2.0 Generic no changes made

De oorsprong van de stad Barcelona is onduidelijk. In de kustvlakte in de buurt van Barcelona zijn overblijfselen uit het late Neolithicum gevonden. Barcelona werd een Romeinse kolonie Barcino geheten, onder het bewind van keizer Augustus. De stad werd veroverd door de Visigoten in de 5e eeuw en de Moren namen de macht in de 8e eeuw.

Barcelona kende een tijdperk van voorspoed in alle aspecten van het stadsleven tijdens de Middeleeuwen. Aan deze bloeiperiode kwam een einde in de 15e eeuw, na het huwelijk van Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië in 1469. Als gevolg van de vereniging van de twee belangrijkste koninkrijken van het Iberisch schiereiland verhuisde het centrum van de politieke macht naar Madrid. Barcelona werd volledig verwoest in de tijd van de Catalaanse Republiek 1640-1652 en ook tijdens de Spaanse Successieoorlog in 1714.

Kaart Barcelona uit 1700Kaart Barcelona uit 1700Foto: Publiek domein

De stad ontwikkelde zich tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw en introduceerde vele nieuwe industrieën. Het is een van de eerste regio's in continentaal Europa waar de industrialisatie grote veranderingen tot stand bracht.

In 1923 was er in Spanje en Catalonië een periode van dictatuur. Primo de Riberia was aan de macht gekomen. Er ontstonden werknemersorganisaties die de culturele en politieke rechten van Catalonië op de kaart probeerden te zetten.

Toen Primo de Ribera in 1931 ten val kwam herwon Barcelona haar autonomie en ontstond de eerste Catalaanse Republiek. Deze werd geleid door Lluis Companys, die tot president werd verkozen.

In 1936 was er een uitbraak van rebellie in Spanje als gevolg van politieke onrust en de economische recessie. Door de machteloosheid van de regering ontstonden extreme ideologieën onder andere de fascistische, geleid door Francisco Franco. Dit leidde uiteindelijk tot de bloedige Spaanse Burgeroorlog. De Republikeinen (Catalanen) werden verslagen en er kwam een verbod op het manifesteren van een Catalaanse identiteit. De dood van Franco in 1975 leidde tot een periode van democratisering in heel Spanje. Barcelona kreeg een enorme opleving door de organisatie van de Olympische Zomerspelen 1992. Sinds die tijd is het een zeer druk bezochte stad met veel toeristen uit binnen- en buitenland, die een stedentrip naar Barcelona maken.

Bezienswaardigheden

Stedentrip Barcelona: Plaza RealBarcelona Plaza RealFoto: Mac9 CC 3.0 Unported no changes made

Barcelona heeft een enorm aantal bezienswaardigheden die een stedentrip de moeite waard maken. Toeristische attracties in Barcelona zijn onder andere het Parc Güell, met aantal prachtige creaties van de wereldberoemde Antoni Gaudi. De Ramblas is de bekendste straat van Spanje, omzoomd met bomen en in trek bij zowel toeristen als bij de lokale bevolking. Het Parc de la Ciutadella is de perfecte plek om te ontspannen in de zon. De Plaza Real is een bijzonder fraai en statig binnenplein.

Stedentrip Barcelona: Sagrada FamiliaBarcelona Sagrada FamiliaFoto: Bernard Gagnon CC 3.0 Unported no changes made

La Sagrada Familia is de torenhoge kathedraal van Gaudí, die is uitgegroeid tot een symbool van Barcelona. De Casa Mila is een bijzonder gebouw ontworpen door Gaudi. Je kunt het dak van dit gebouw bezoeken met de bijzondere schoorstenen.

De Eixample is een 19e eeuwse stadsuitbreiding met stijlvolle lanen en herenhuizen.

Picasso Museum BarcelonaPicasso Museum BarcelonaFoto: Jaume Meneses CC 2.0 Generic no changes made

Er zijn ook veel belangrijke musea en galeries in Barcelona, de meest populaire is het Picasso Museum met een grote verzameling van schilderijen en keramiek gemaakt door de beroemde kunstenaar. Het museum beslaat vier van de middeleeuwse stenen herenhuizen aan de Carrer de Montcada. De gebouwen alleen al zijn de moeite van het bewonderen waard, met een indrukwekkende binnenplaats en een interne trap. Er is ook een schat aan informatie over het leven van Picasso.

Fundcio Joan Miro Barcelona Foto:PuigalderFundcio Joan Miro Barcelona Foto:PuigalderFoto: Puigalder in het publieke domein

Het museum van de Geschiedenis van de stad, dat de hele geschiedenis van de stad beschrijft. Het Museu Nacional d'Art de Catalunya met een collectie Romaanse kunst, waaronder muurschilderingen van de Romaanse kerken. Het Museu d'Art Contemporani de Barcelona omvat buitenlandse werken. Het museum Fundació Joan Miro dat de werken van Miro toont De Fundació Antoni Tàpies heeft een verzameling van Tàpies werken en het werk van architect Antoni Gaudí.

Palau de la Musica Catalana BarcelonaPalau de la Musica Catalana BarcelonaFoto: Jiuguang Wang CC 3.0 Spain no changes made

Het Palau de la Música Catalana werd gebouwd tussen 1905 en 1908 door de architect Lluís Domènech i Montaner. Het Palau de la Música Catalana is een architectonisch juweel van de Catalaanse Arts Nouveau, de enige concertzaal in deze stijl die door de UNESCO wordt vermeld als werelderfgoed. Het gebouw is ontworpen rond een centrale metalen structuur bedekt met glas, die natuurlijk licht door laat en die alle decoratieve kunsten bij elkaar brengt: beeldhouwen, mozaïek, glas in lood en ijzerwerk.

Tips

Aquarium BarcelonaAquarium BarcelonaFoto: Paul Hermans CC 3.0 Unported no changes made

Toeristen die een stedentrip Barcelona maken kunnen ook genieten van het strand.

Onder andere de Platja de Sant Sebastià aan de rand van Barcelona. Gezinnen vinden de zeedieren in het Aquarium bijzonder aantrekkelijk. De dierentuin van Barcelona is geschikt voor bezoekers van alle leeftijden en je kunt er gemakkelijk een dag doorbrengen en daarna de dag misschien eindigen bij de Port Olimpic (Olympische Haven) voor een avondmaaltijd.

Barcelona LINKS

Advertenties
• Barcelona Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar Barcelona met Sunweb
• ANWB vakantie boeken Spanje
• Hotels Barcelona
• Auto huren in Barcelona
• Boeken, ook tweedehands, over Barcelona bij Bol.com

Nuttige links

Shoppen in Barcelona
Barcelona Foto's
Barcelona Reisstart (N)
Barcelona-Nu Online gids over Barcelona

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems