Steden FUERTEVENTURA

Populaire bestemmingen SPANJE

FUERTEVENTURA   

Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadPuerto del Rosario
   Oppervlakte1.660 km²
   Inwoners113.275 (2018)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..es | ESP | +34

Geografie en Landschap

Geografie

De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. De archipel bestaat uit zeven bewoonde hoofdeilanden en zes kleinere eilanden.

De hoofdeilanden zijn Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, en El Hierro. Vier kleine rotsachtige eilandjes zijn: La Graciosa, Montaña Clara, Alegranza en Los Lobos.

De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien een deel van Afrika, maar politiek gezien behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje. De eilandengroep bestaat uit twee provincies, onder de naam: Autonome Regio van de Canarische Eilanden.

Fuerteventura Satellietfoto

Photo:public domain

Fuerteventura is na Tenerife het grootste Canarische eiland. De totale oppervlakte 1731 km2 en het eiland is 110 kilometer lang en maximaal 30 kilometer breed.
Fuerteventura ligt op 115 kilometer van Kaap Jubuy in het tegenwoordige West-Sahara en bestaat uit het hoofdeiland Maxorata of Majorata, dat door de landengte Istmo de la Pred is verbonden met het zuidelijke schiereiland Jandía.
Fuerteventura is het oudste eiland van de Canarische Archipel, want steeg al tussen de 12 en 20 miljoen jaar geleden omhoog door onder andere vulkanische activiteit uit de Atlantische Oceaan. Maar de hoofdoorzaak van zijn ontstaan is een stijging van de zeebodem geweest. De laatste vulkaanuitbarstingen dateren van zo’n tienduizend jaar geleden.
Ten noordoosten van Fuerteventura ligt gescheiden door de maximaal vijftien meter diepe zee-engte El Río, het mini-eilandje Isla de Los Lobos. Op het maar 6 km2 grote eiland ligt een 127 meter hoge, uitgedoofde vulkaan.

Landschap

Fuerteventura is vrij vlak en heeft een roodbruin woestijnlandschap van zand en stenen. Allen in het centrum liggen wat groene oases en het noorden heeft wat vruchtbare dalen. Het midden van het eiland bestaat uit een breed, langgerekt dal; iets meer naar het westen ligt een 722 meter hoog berglandschap met diep ingesneden dalen en wat palmoasen. Van noord naar zuid wordt het eiland verder doorsneden door een serie uitgedoofde, geërodeerde vulkanen.
Als het regent op het eiland, graaft de naar de dalen stromende watermassa diepe geulen in de heuvels de zogenaamde ‘barrancos’. Deze barrancos kunnen uiteindelijk dalen, of zelfs kloven en ravijnen worden. Op Fuerteventura zijn in het westen en het oosten enkele barrancos te vinden.
Centraal op het eiland en in het noorden liggen kale heuvels en lage bergen tot ongeveer 625 meter hoogte. In het zuiden liggen vrij steile, onbegroeide heuvels en het Jandia-massief, met als hoogste top de Pico de la Zarza, die ca. 807 meter hoog is.

Jandia-massief

Photo:Dreizung Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In het noorden, bij La Oliva, ligt de Tindaya een ca. 400 meter hoge vulkaankegel, waarvan de steile hellingen bestaan uit trachiet, een marmerachtig vulkanische gesteente, dat door ijzeroxide rood gekleurd is. Andere hoge toppen zijn de Atalaya (726 m), de Montaña Tegú (645 m), de Cuchillos (625 m), de Temejereque (511 m), de Montaña Roja (312 m), en de Calderón Hondo (227 m).

De mooiste stranden, met een totale lengte van 55 km, liggen in het noorden en in het zuiden aan de oost- en westkust van het schiereiland Jandía. In het uiterste zuiden van het schiereiland ligt rondom de vuurtoren op Playa del Matorral een groen moerasgebied dat vanwege de bijzondere flora tot beschermd natuurgebied is verklaard. De goudgele en witte stranden zijn ontstaan door kalkafzettingen van zeedieren over een periode van tienduizenden jaren; de donkerkleurige zand- en kiezelstranden bestaan uit vermalen lavagesteente.
In het uiterste noordoosten ligt een prachtig duinengebied, El Jable (20 km2), dat samen met het eiland Los Lobos sinds 1982 een beschermd natuurgebied is: Parque Natural Dunas de Correlajo-Isla de Lobos. Bijzonder is hier het fenomeen van de ‘wandelende duinen’, dit zijn duinen die door de wind elk jaar een paar centimeter opschuiven.
De westkust is bezaaid met ruige klippen en hier en daar kleine baaien.

FUERTEVENTURA LINKS

Advertenties
• Fuerteventura Tui Reizen
• Fuerteventura Vliegtickets.nl
• Autohuur Fuerteventura
• Naar Fuerteventura met Sunweb
• Fuerteventura Hotels
• Fuerteventura Vliegtickets Tix.nl
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals

Nuttige links

Fuerteventura Reisstart (N)
Fuerteventura Start België (N)
Startpagina Fuerteventura (N)
Schrijf uw artikel over FUERTEVENTURA

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer/Becht

Gawin, I. / Fuerteventura
Zuidnederlandse Uitgeverij

Grimm, P. / Lanzarote & Fuerteventura
Deltas,

Lipps, S. / Fuerteventura
ANWB

Schütte, H. / Fuerteventura
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems