Landenweb.nl

MALLORCA
Geschiedenis

To read about MALLORCA in English - click here

Vakantie Mallorca tips | Waarschijntdezonwel.nl

Steden MALLORCA

Ca'n pastilla Ca'n picafort Cala d’or
Cala millor El arenal Magaluf
Palma de mallorca Palma nova Playa de muro
Playa de palma Puerto de alcudia Sa coma
Santa ponsa

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geschiedenis

Oudste bewoners

advertentie

Talayot MallorcaFoto: Olaf Tausch CC 3.0 Unported no changes made

Al in het derde en vierde millennium v.Chr. werd Mallorca bewoond door een Iberisch herdersvolk dat in holen woonde. Bijzonder is dat deze mensen de Myotragus, een antilopensoort, als huisdier hadden. Vele andere archeologische vondsten dateren van een latere periode, 1500 tot 100 v.Chr, de zogenaamde Talayot-cultuur. Het woord talayot stamt af van het Arabische"talaya", dat wachttoren betekent. Talayot is ook de benaming voor de veelal ronde torens die werden gebruikt als verdedigingstoren of uitkijkpost. Deze op elkaar gestapelde stenen horen dan ook thuis in het megalithische tijdperk en hoorden vaak bij een nederzetting. Andere bouwwerken die typisch zijn voor deze culturen zijn de naveta's, een op de kop liggende boot van grote stenen die gebruikt werd als graftombe.

advertentie

Carthagers en Romeinen

advertentie

Romeinse brug in de buurt van Pollensa, MallorcaFoto: Barry Lewis CC 2.0 Generic no changes made

De eerste bewoners van de Balearen waren vanaf 645 v.Cr. de Carthagers. Ten tijde van de Punische oorlogen die tussen Rome en Carthago gevoerd werden van 264 tot 146 v.Chr. speelde Mallorca samen met de andere eilanden van de Balearen een belangrijke rol. Beide partijen rekruteerden soldaten van het eiland die bekend stonden als uitstekende slingeraars.

In 123 v.Chr. werden de Balearen veroverd door de Romeinen die alle eilanden in de vierde eeuw opnamen in de provincie Hispania Citerior. Voor het eerst hoorden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera bij elkaar. De Balearen waren voor de Romeinen een belangrijke leverancier van hout en de al eerder genoemde soldaten. De inwoners van de eilanden leerden op hun beurt druiven, olijven en koren te verbouwen. Ook bouwden de Romeinen nieuwe steden als Palma, Pollentia en Manacor en legden wegen en bruggen aan. De stad Pollentia (nu: Alcúdia) was destijds de machtigste stad op Mallorca.

In de 4e en 5e eeuw verspreidde het christendom zich over de eilanden en werden de eerste basilieken opgericht. Nadat het Romeinse Rijk ineengestort was werd het vasteland van Spanje veroverd door de Westgoten. De Balearen werden geplunderd en veroverd door de Vandalen die in de 6e eeuw weer werden verdreven door de Byzantijnen onder leiding van Belisarius.

advertentie

Moorse overheersing

advertentie

Verovering van Mallorca door Jaume IFoto: Luis Garcia CC 3.0 Unported no changes made

In de 7e en 8e eeuw werden de eilanden voortdurend bestookt door Barbaren en Noormannen en begin 8e eeuw werden de Balearen al aangevallen door de Moren. Deze aanval werd afgeslagen met behulp van Karel de Grote. Enige tijd later lukte het de Moren wel om de Balearen te veroveren en deze bezetting zou zo'n drie eeuwen duren. Palma werd als hoofdstad aangewezen en kreeg de naam Medina Mayurka.

Gedurende de Moorse overheersing bloeide economie en cultuur en hadden de eilandbewoners niet veel last van de Moren. Zij konden bijvoorbeeld hun godsdienst blijven uitoefenen en joden en Genuese kooplieden mochten zich vrij vestigen op de eilanden. Ook werden er irrigatiekanalen aangelegd die nu nog steeds gebruikt worden. Mallorca werd ook gebruikt als uitvalsbasis van kapers die handelsschepen aanvielen en dit leverde voor het eiland veel geld op. In 1229 werd Mallorca veroverd door de koning van Aragon en Catalonië, Jaume I, en de Moren werden verjaagd evenals tot de islam bekeerde christenen. In 1276 gaf hij het koninkrijk Mallorca, dat in die tijd ook Ibiza, Sardinië, Roussillon en Montpellier omvatte, aan zijn zonen Jaume II en Pedro II.

Pedro II kreeg Valencia, Aragon en Catalonië maar wilde meer en voerde voortdurend oorlog met Jaume II. Deze strijd duurde generaties en uiteindelijk werden de Balearen in 1343 veroverd door Pedro IV van Aragon. Op dat moment werden de Balearen bestuurd door Jaume III, de zoon van de Sancho I, die Jaume II was opgevolgd. Aan het zelfstandige koninkrijk kwam hiermee een einde en vanaf die tijd behoorden de Balearen tot het koninkrijk van Aragon. De Balearen werden in 1479 een provincie van het grote Spaanse rijk dat ontstond na de trouwerij van Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië. In de 16e eeuw ging de handel en de scheepvaart onderuit door de Turkse expansiedrift en de Noord-Afrikaanse zeerovers. Ook door de ontdekking van Amerika ging de economie sterk achteruit doordat een deel van de handel zich verplaatste van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan.

advertentie

Bourbon en Habsburg

advertentie

Fernando VI , koning an Spanje van het huis BourbonFoto: Publiek domein

Begin 18e eeuw (1700-1713) streden het Franse Huis van Bourbon en het Oostenrijkse Huis van Habsburg in de Spaanse Successieoorlog om de Spaanse troon. De Balearen kozen voor de Habsburgers, die de strijd echter verloren van de Bourbons. In 1833 werd de Balearische provincie opgericht en het bestuur de Balearen werd op Mallorca gevestigd. Op Menorca en Ibiza zat een delegatie van dit bestuur. Vanaf die tijd bleef het vrij rustig op de eilanden en naar de welvaart als gevolg van het sterk toenemende toerisme geleidelijk toe. In 1983 kregen de Balearen de autonome status toegekend met een eigen regering en parlement.

Zie verder ook de geschiedenis van Spanje op Landenweb.

MALLORCA LINKS

Advertenties
• Mallorca Tui Reizen
• Goedkope vliegtickets Mallorca? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Autohuur Mallorca
• Naar Mallorca met Sunweb
• Authentieke reizen naar Mallorca
• Mallorca Hotels
• ANWB vakantie boeken Mallorca
• Wandelvakantie Mallorca
• Autoverhuur Sunny Cars Mallorca
• Boeken, ook tweedehands, over MALLORCA bij Bol.com

Nuttige links

Mallorca Startbelgië (N+E)
Reisinformatie Mallorca (N)
Startpagina Mallorca (N)
Vakantiebestemming.info Mallorca (N)

Bronnen

Dominicus, J. / Mallorca

Gottmer

Lee, P. / The rough guide to Majorca

Rough Guides

Nahm, P. / Majorca, Minorca

Baedeker

Rokebrand, R. / Reishandboek Mallorca

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems