Steden MALLORCA

Populaire bestemmingen SPANJE

MALLORCA   
To read about MALLORCA in English - click here

Door de sterke opkomst van het massatoerisme is het belang van de landbouw evenredig afgenomen. Minder dan 10% van de beroepsbevolking is nog werkzaam in de landbouwsector. De boerenbevolking is voor een groot deel werkzaam in het toerisme. Ook de inkomsten uit de landbouw zijn dramatisch teruggelopen, ook al doordat veel landbouwgrond is ingenomen door de toeristenindustrie.

Zwarte olijven MallorcaFoto:Rotget Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Tot 1840 was de landbouw zelfvoorzienend en richtte men zich o.a. op de teelt van druiven een olijven. Daarna werd de landbouw commerciëler aangepakt en verbeterde de kwaliteit door nieuwe technieken. In de droge en kalkrijke bodem kan niet veel groeien. Door elk jaar iets anders te verbouwen probeert men de grond zo vruchtbaar mogelijk te houden. In deze gebieden groeien voornamelijk olijf- en amandelbomen en worden diverse granen verbouwd. De opbrengsten zijn over het algemeen niet hoog, maar jaarlijks worden er ca. 70 miljoen kilogram amandelen geoogst.
Op geïrrigeerde akkers worden groenten, fruit (citrusvruchten) en tegenwoordig ook steeds meer bloemen geteeld. Ook vindt er wat wijnbouw plaats voor de lokale markt. De lekkerste wijnen worden geproduceerd rond Binisalem, Santa Margarita en Felanitx.

Vissersboten MallorcaFoto:Schnobby Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Ook visserij en veehouderij zijn van enig belang (varkens, schapen) en langs de oostkust wordt zeezout gewonnen. Door de natuurlijke begroeiing is er nauwelijks veeteelt mogelijk. Alleen rond Campos del Puerto wordt melk en kaas geproduceerd. De visserij heeft ernstig geleden onder de overbevissing waardoor er in de wateren rond Mallorca praktisch geen vis meer zit, in ieder geval te weinig om rendabel te exploiteren. De meeste vis wordt vanaf het Spaanse vasteland geïmporteerd.

De traditionele ambachten zoals de schoenenindustrie, de meubelindustrie en de textielindustrie vormen nog steeds de basis van de industriële activiteiten op Mallorca.

Zoutwinning MallorcaFoto:Kufoleto Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

Het zout op Mallorca wordt gewonnen met behulp van methodes die al gebruikt werden door de Foeniciërs. Het zout wordt o.a. geëxporteerd naar Scandinavië en Azië als tafelzout.

Wereldfaam genieten de kunstparels Majorica die in Manacor gefabriceerd worden. In Inca staan ca. 25 leerfabrieken. Andere producten zijn Mallorcaans glas, Mallorcaanse meubelen en aardewerk. Kleuren die vaak voor het glas gebruikt worden zijn groen, geel, topaas en kobaltblauw.
De overzeese handel vindt plaats vanuit de hoofdstad Palma de Mallorca. Van hieruit varen de schepen naar het Spaanse vasteland en naar een aantal Europese en Afrikaanse steden.
Palma de Mallorca kent verder nog enkele metaalverwerkende en chemische bedrijven en er zijn steengroeven (marmer) en er vindt winning van fosfaat plaats.

To read about MALLORCA in English - click here

MALLORCA LINKS

Advertenties
• D-Reizen Mallorca
• Malorca Vliegtickets.nl
• Mallorca Tui Reizen
• Mallorca Kras Reizen
• Naar Mallorca met Sunweb
• Wandelvakantie Mallorca
• Autohuur Mallorca
• Mallorca Vliegvakanties WTC
• Mallorca Hotels
• Ferry overtochten van en naar Mallorca
• Mallorca Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Mallorca

Nuttige links

Mallorca Startbelgië (N+E)
Reisinformatie Mallorca (N)
Startpagina Mallorca (N)
Vakantiebestemming.info Mallorca (N)
Artikelen en Reisverhalen over MALLORCA
  Het Tramuntana gebergte

Bronnen

Dominicus, J. / Mallorca
Gottmer

Lee, P. / The rough guide to Majorca
Rough Guides

Nahm, P. / Majorca, Minorca
Baedeker

Rokebrand, R. / Reishandboek Mallorca
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems