Landenweb.nl

AEGINA
Godsdienst

To read about AEGINA in English - click here

Hotels Aegina

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Godsdienst

Naamgeving Aegina

Aegina of Egina (Grieks: Aigina) is de naam van een figuur uit de Griekse mythologie. Aegina was een nimf, de dochter van de riviergod Asopus, en werd door Zeus bemind. Oppergod Zeus bracht haar naar het onbewoonde eiland Oenone in de Golf van Egina (tussen Attika en Argolis), waar zij beviel van een zoon Aeacus. Deze zou later, ter ere van zijn moeder, de naam van zijn geboorte-eiland veranderen in Aegina.

Religieuze gebouwen

Een van de best bewaarde meesterstukken van oude Dorische architectuur is de tempel van Aphaia of Afaia. 25 van de oorspronkelijke 32 zuilen zijn nog te zien, in originele staat ofwel gerestaureerd. De restanten van de tempel liggen op een heuvel in het oosten van Aegina vlakbij de badplaats Agia Marina, met prachtig vergezichten op Athene en Piraeus.

De huidige overblijfselen stammen uit het begin van de 5de eeuw voor Christus en is gebouwd net na de Slag bij Salamis. De opvallende positie die het beeld van Aphaia inneemt op twee gevelstructuren, doet vermoeden dat de bewoners van Aegina Aphia gelijkstelden aan de veel bekendere olympische godin Pallas Athena.

advertentie

Tempel van Aphaia op AeginaPhoto: Alun Salt CC 2.0 Generic no changes made

Het Agios Nektarios-klooster/kerk, een van de grootste kloosters op de Balkan, ligt op zes kilometer afstand van Aegina-stad op de heuvel Xantos. Het klooster is genoemd naar Sint Nektarios, die is overleden in 1920 en heilig werd verklaard door Rome in 1961. In het vrouwenklooster leven nu nog een klein aantal nonnen en er is een groot gastenverblijf. Het klooster is gebouwd van 1904 tot 1910 door de toenmalige bisschop Pentapoleos Nektarios. Opmerkelijk zijn een schildering van de heiligverklaring van Sint Nektarios, een mozaïekvloer met aanduiding van kloosters op omliggende eilanden en een uit hout gesneden iconostase.

Op 9 november is de viering van de naamdag van Nektarios, op die dag wordt het klooster bezocht door duizenden mensen. In 1994 werd het kerkgedeelte van de Agios Nektarios ingewijd als kathedraal en staat, in ieder geval bij de lokale bevolking, bekend als de grootste Grieks-orthodoxe kerk na de Aya Sofia in Istanbul.

advertentie

Agios Nektarios, AeginaPhoto: Eustaquio Santimano CC 2.0 Generic no changes made

Zeer interessant is ook het nonnenklooster (sinds 1935) van de maagd Panaghía Chryssoleontissa, gelegen op de weg naar Marathon. Het klooster, maar beperkt te bezichtigen, werd gebouwd in 1600 in de stijl van de versterkte kloosters van de berg Athos. Binnen in de kerk is een prachtige uit hout gesneden iconostase te zien uit de 17e eeuw.

Verspreid over het eiland zijn nog het bezoeken waard de kerken Eisódia tis Theotókou en Aghii Theódori of 'Omorphi Ekklisía' in Aegina-stad en Aghios Geórgios Katholikós, Aghios Dionysios en Aghios Nikólaos in het ooit met kerken bezaaide Palaiochóra, de al meer dan 200 jaar verlaten middeleeuwse stad van Aegina, die tot in de 19e eeuw de hoofdstad van het eiland was. Van de meer dan 100 kapellen en kerken zijn er nu nog zo'n twintig over Ten zuiden van Aegina-stad, in de buurt van het gehucht Pachiá Ráchi, ligt de 14e eeuwse kerk van Taxiárchis.

advertentie

Eisodia tis Theotókou, kerk op AeginaPhoto: George E. Koronaios CC 4.0 International no changes made

Griekse mythologie

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidPhoto: Tilemahos Efthimiadis CC2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

DionysosPhoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Pallas AthenaPhoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Zeus en ThetisPhoto: Publiek domein

AEGINA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Aegina
• ANWB 8-daagse groepswandelreis Saronische Golf
• Boeken, ook tweedehands, over AEGINA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems