Landenweb.nl

Istanbul
 

Hotels Istanbul

To read about Istanbul in English - click here

advertentie
Hotels Istanbul Stedentrip Istanbul Tui Reizen

Algemeen

Istanbul in de nachtIstanbul in de nachtFoto: Jurai Patekar CC 2.0 Generic no changes made

Istanbul is de meest dichtbevolkte stad van Turkije. Het is ook het culturele en economische centrum van het land. Het oudste deel is gebouwd op zeven heuvels en heeft de stad de bijnaam"De stad op zeven heuvels" gegeven. De stad strekt zich zowel op de Europese als aan de Aziatische kant van de Bosporus uit, waardoor het de enige metropool in de wereld is die is gelegen op twee continenten. De stad heeft 11.372.613 inwoners volgens de telling van 2007.

advertentie
Turkije verre reizen van ANWB Autoverhuur Sunny Cars Istanbul

Ligging

Bosporus bij IstanbulBosporus bij IstanbulFoto: Bertil Videt CC 2.5 Generic no changes made

Istanbul ligt aan de Bosporus en is omsloten door de Gouden Hoorn, de natuurlijke haven in het noordwesten van het land. Istanbul ligt op 41 graden noorderbreedte en 29 graden oosterlengte. De Bosporus, die de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee, verdeelt de stad in een Europese zijde en een Aziatische, Anatolische kant. Istanbul ligt op de grens tussen de Afrikaanse en Euraziatische platen. Deze breukzone, die loopt van Noord-Anatolië naar de Zee van Marmara, is verantwoordelijk voor verschillende grote aardbevingen. Het grondgebied Istanbul beslaat een oppervlakte van 1,538.77 km².

advertentie
Goedkope vliegtickets Istanbul | Vliegennaar.nl Naar Turkije met Sunweb

Weer

Istanbul heeft een mediterraan klimaat. Temperaturen worden beïnvloed door twee maritieme winden. De noordoostelijke Poyraz wind brengt koele lucht uit de Zwarte Zee en de sterkere zuidwestelijke Lodos wind brengt warme lucht uit het Middellandse Zeegebied. De zomers zijn relatief warm en droog, juli en augustus hebben een temperatuur van gemiddeld 23°C en slechts vier dagen regen. Tijdens de winter is het koud, nat en het sneeuwt vaak, waarbij de temperatuur in januari en februari gemiddeld 5°C is. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Istanbul is 41°C en de laagste temperatuur ooit gemeten is -9° C. In het late voorjaar en in de vroege herfst is het zeer aangenaam weer en dus de beste tijd om de stad te bezoeken.

Geschiedenis

Istanbul tin de tijd van ConstantinopelIstanbul tin de tijd van ConstantinopelFoto: Publiek Domein

Byzantium was van oorsprong een Griekse stad. De Romeinse keizer Constantijn de Grote hernoemde de stad Constantinopel. Constantinopel werd voor bijna duizend jaar de hoofdplaats van het Romeinse (later Oost-Romeinse of Byzantijnse) Rijk. Sultan Mehmed II veroverde Constantinopel en Istanbul werd de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk in 1453. Tegen het midden van 1500 werd Istanbul, met een bevolking van bijna een half miljoen, een belangrijk cultureel, politiek en commercieel centrum. Toen de Republiek Turkije werd gesticht in 1923, werd de hoofdstad verplaatst van Istanbul naar Ankara. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Istanbul heeft een lange geschiedenis in het centrum van wereldrijken en biedt een schat aan historische en religieuze bezienswaardigheden. Het grootste deel van deze oude monumenten gaan terug tot de Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse periodes. Hoogtepunten zijn onder meer de Hagia Sophia, het Topkapi Paleis, de Sultanahmet Moskee (Blauwe Moskee) en de Basilica Cisterne allen gelegen rond het Sultanahmet plein.

Istanbul Haghia SofiaIstanbul Haghia SofiaFoto: Osvaldo Gago CC 3.0 Unported no changes made

Een must-see voor alle toeristen in Istanbul is de Haghia Sophia, deze oude basiliek werd gebouwd voor de Romeinse keizer Justinianus I en later verbeterd door keizer Constantijn. De koepel van 30 meter was meer dan een millennium de grootste afgesloten ruimte in de wereld. Deze majestueuze structuur doorstond veel conflicten (waaronder een 13e-eeuwse kruistocht) en werd later omgebouwd tot een moskee door de Ottomanen. Vandaag de dag is het een museum met oude relikwieën.

Topkapi Paleis in IstanbulTopkapi Paleis in IstanbulFoto: Bjørn Christian Tørrissen CC 3.0 Unported no changes made

Het Topkapi Paleis deed dienst als regeringszetel en zomerverblijf voor de leden van de Ottomaanse elite. Het paleis is rijkelijk versierd en beleefde haar hoogtepunt in 1500. In het midden van het complex zien bezoekers van deze prominente plaatselijke bezienswaardigheid uitbundige binnenplaatsen. De vierde en binnenste binnenplaats biedt een ongeëvenaard uitzicht op de Bosporus.

Blauwe Moskee IstanbulBlauwe Moskee IstanbulFoto: Dersaadet CC 3.0 Unported no changes made

De Blauwe Moskee is een islamitisch gebedshuis, plaatselijk bekend als Sultanahmet Cami. De moskee werd gebouwd rond 1600 als rivaal van de Haghia Sophia. De Blauwe Moskee is voorzien van zes minaretten en een weelderig interieur versierd met saffierkleurige Iznik tegels en uitgebreid smeedwerk.

Basilica Cisterne IstanbulBasilica Cisterne IstanbulFoto: Dpnuevo CC 3.0 Unported no changes made

Keizer Justinianus gaf opdracht tot de bouw van de Basilica Cisterne, een ondergronds waterreservoir uit de 6e eeuw. Beelden van Medussa flankeren het reservoir en sfeervolle muziek en gedempte verlichting zorgen samen voor een angstaanjagend effect. Sommige bezoekers brengen visvoer mee voor de hedendaagse inwoners.

Sommige andere bezienswaardigheden zijn verspreid over het schiereiland van de oude stad, zoals de Kerk van de Verlosser in Chora (Kariye Muzesi), met fresco's en mozaïeken.

Istanbul Galata TorenIstanbul Galata TorenFoto: Derzsi Elekes Andor CC 4.0 International no changes made

Ten noorden van het schiereiland van de oude stad, tegenover de Gouden Hoorn, ligt Galata, bekroond met de Galata toren. Daar is ook een andere plek van religieuze betekenis de Dansende Derwisjen Hall van de soefi Mevlevi orde. Verder naar het noorden is de Istiklal straat de meest prominente voetgangersstraat van Istanbul die loopt van de Galata toren naar het Taksim plein, het centrale plein van de stad.

Het Taksim plein is hart van het nieuwe Istanbul, de belangrijkste zakenwijk van de stad. Aan de oevers van de Bosporus zijn gezellige buurten met mooie herenhuizen (Yali) en een aantal aan het water gelegen paleizen.

Prinseneilanden bij IstanbulPrinseneilanden bij IstanbulFoto: Darwinek CC 3.0 Unported no changes made

Aan de andere kant van de Bosporus naar het oosten is de Aziatische kant met de historische districten van Kadiköy en Üsküdar. Ten zuidoosten van de stad liggen de Prinseneilanden, een archipel van negen autovrije eilanden met prachtige houten herenhuizen en pijnbomen.

Dolmabahce Sarayi Paleis IstanbulDolmabahce Sarayi Paleis IstanbulFoto: Robert Raderschatt in het publieke domein

Het Dolmabahce Sarayi paleis werd gebouwd in de 19e eeuw door Adbul Mecit en is vandaag de dag een imposante topattractie. Het was zo luxueus dat het het bankroet van het Ottomaanse Rijk inluidde. Mecit spaarde kosten noch moeite en huurde zelfs een Armeense architect om het paleis een meer internationale uitstraling te geven. Het resultaat is een suggestieve mix van Turkse, Europese en zelfs Hindoe bouwstijlen, met een weelderig interieur.

Tips

Istanbul Grand BazaarIstanbul Grand BazaarFoto: Dmgultekin CC 3.0 Unported no changes made

De Grand Bazaar is eigenlijk het centrum van een groot commercieel gebied dat bestaat uit een volledig overdekte markt in de buurt van Eminönü. De naam"Grand Bazaar" verwijst naar meer dan 4.000 winkels, 24 Hans (herbergen of markten in particulier eigendom), 65 straten, 22 poorten, en veel restaurants, moskeeën, fonteinen en theehuizen op een gebied van 31 hectare. Er is werkelijk van alles te koop en gladde verkopers proberen je naar hun kraam te lokken.

Een boottochtje op de Bosporus brengt je ook even uit de drukte. De boten vertrekken vanaf de haven tussen de Galatabrug en het station Sirkeci. De meeste vaartochten duren ongeveer twee uur. Je vaart dicht langs de Europese en de Aziatische kant. Zo kun je ook de prachtige paleizen en Yali’s aan het water goed bekijken. Het is mogelijk om het toeristisch te doen, maar ook met ferry's zie je veel en de prijs is een stuk aantrekkelijker.

Istanbul LINKS

Advertenties
• Goedkope vliegtickets Istanbul | Vliegennaar.nl
• Turkije verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Naar Turkije met Sunweb
• Stedentrip Istanbul Tui Reizen
• Hotels Istanbul
• Autoverhuur Sunny Cars Istanbul
• Boeken, ook tweedehands, over Istanbul bij Bol.com

Nuttige links

Istanbul Cityspotters (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems