Landenweb.nl

AEGINA
Samenleving

To read about AEGINA in English - click here

Hotels Aegina

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Samenleving

Bestuur Griekenland

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.

Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde"periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).

De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

advertentie

Administratieve regio's Griekenland, waaronder AtticaPhoto: Publiek domein

advertentie

Administratieve indeling Aegina

Aegina is een onderdeel van Attica, één van de dertien bestuurlijke regio's van Griekenland. Sinds 2011 bestaat de regio Attica uit acht regionale eenheden (perifereiaki enotita): Aegina behoort tot de regionale eenheid Eilanden en verder zijn er nog de regionale eenheden Oost-Attica, West-Attica, West-Athene, Centraal-Athene, Zuid-Athene, Noord-Athene en Piraeus. De gemeente Aegina bestaat uit het eiland Aegina en een aantal kleinere eilanden. Aegina-stad is de hoofdstad van het eiland; andere plaatsen op Aegina zijn Kypseli, Masagros, Perdika en Vathy. Aegina behoort geografisch gezien tot de Argo-Saronische eilanden, samen met onder andere Hydra, Kythira, Poros, Salamis en Spetses.

Vóór 2011 bestond de huidige bestuurlijke regio Attica uit de prefecturen (nomi) Athene, Oost-Attica, Piraeus en West-Attica. De regionale eenheid Eilanden heeft, net als de andere regionale eenheden, geen eigen bestuur meer. Naast Aegina behoren ook de eilanden Angistri, Antikythera, Dokos, Hydra, Kythira, Poros, Salamis, Spetses en Spetsopoula tot de regio Attica. De regio Attica, met een totale oppervlakte van 3808 km² en als hoofdstad Athene, telde in 2011 ca. 3,8 miljoen inwoners, waarvan er ca. 13.000 op Aegina wonen. De actuele politieke situatie van Griekenland is beschreven in het hoofdstuk geschiedenis .

advertentie

Aegina behoort tot de regio AtticaPhoto: Pitichinaccio in het publieke domein

advertentie

AEGINA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Aegina
• ANWB 8-daagse groepswandelreis Saronische Golf
• Boeken, ook tweedehands, over AEGINA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems