Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

THASSOS   

Volgens de Griekse mythologie was Thassos het eiland van de Sirenen, halfgodinnen met het lichaam van een vogel en met het hoofd van een vrouw. De meest bekende sirenen waren Parthenope, Ligeia en Leucosia.

Thassos werd zeer waarschijnlijk al bewoond vanaf het begin van het Paleolithicum, maar overblijfselen de vroegste bewoners stammen uit het midden- en laat-Paleolithicum en werden gevonden bij het plaatsje Limenaria. Deze overblijfselen lijken erg op die gevonden zijn in de regio Drama in het noordoosten van Griekenland. In contrast daarmee staan de overblijfselen uit de vroege bronstijd, die corresponderen met gevonden voorwerpen op eilanden van de Cycladen en de Sporaden in de zuidelijke Egeïsche Zee.

De eerste bekende bewoners van Thassos waren Thracische stammen. Rond de 7e eeuw v.Chr. werd Thassos vanuit het eiland Paros gekoloniseerd door de Grieken, die ontdekt hadden dat het eiland rijk aan mineralen was, met name goud en marmer, en dat het eiland bedekt was met bossen. Thassos werd daardoor een echt handelseiland, en van uit Thassos stichtten de Grieken nederzettingen in Thracië. Thassos werd in de 5e eeuw v.Chr. nog invloedrijker, want het werd in 477 v.Chr. lid van de Delische Bond (gevestigd op het eiland Delos), een bondgenootschap dat Athene met verschillende staten van de Egeïsche Zee sloot als tegenhanger voor Peloponnesische Bond, die onder leiding stond van Sparta. In 465 v.Chr. kwamen de bewoners van Thassos in opstand tegen Athene, maar die opstand werd bloedig neergeslagen en de hoofdstad van Thassos werd verwoest. De strijd tussen Athene en Sparta, die culmineerde in de Peloponnesische Oorlog, eindigde voor Thassos in 404 v.Chr. met de bezetting van het eiland door de Spartanen. Athene verloor dus de strijd tegen Sparta, met als gevolg daarvan de opheffing van de Delische Bond. In 378 v.Chr. werd er nog een tweede Delische Bond opgericht, maar die was veel minder belangrijk als de eerste.

In 393 v.Chr. werd Thassos heroverd door Athene, die nu echter democratie brachten en Thassos onafhankelijkheid verleenden. Die status duurde echter maar kort, want al in 340 v.Chr. werd Thassos bezet door de troepen van Philip II van Macedonië. De Macedoniërs waren vooral geïnteresseerd in de mijnen van Thassos, dat zo een onderdeel werd van het Macedonische Rijk.

In 197 v.Chr. werd Thassos veroverd door de Romeinen, die de hoofdstad herbouwden en van het eiland weer een handelscentrum maakten. In de 1e eeuw n.Chr. werd Thassos bezocht door de apostel Paulus de Doper, die het christelijke geloof naar het eiland bracht en enkele kerken liet bouwen.

Rond 565 werd Thassos bezet de door de Arabieren, maar het eiland werd al snel bevrijd door de Heracliden, die op dat moment de Byzantijnse troon bezetten. Gedurende de 7e eeuw werd Thassos, net als zoveel andere Griekse eilanden, aangevallen door (Slavische) piraten. Rond 900 kwam Thassos onder controle van Saracenen, die echter rond 970 werden verdreven door legers van de Byzantijnse keizer Nicephorus II Phocas.

In 1161 werd Thassos aangevallen en geplunderd door een Franse graaf. Bij deze aanval vielen verschillende doden en anderen werden als slaaf gevangen genomen. Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk werd Thassos een onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In de 14e eeuw werd Thassos bezet door Jacomo Gattilusio uit Genua, op dat moment de machtigste Italiaanse zeemacht. Zij versterkten het Byzantijnse kasteel op Thassos en droegen bij aan de verdere fortificatie van het eiland.

Eind 15e eeuw werd Thassos veroverd door de Turken en in de 18e eeuw verlieten veel bewoners van Thassos het eiland door de zware belastingen die de Turken de Grieken oplegden. In 1813 werd Thassos door de Turkse sultan geschonken aan de vizier van Egypte, Mehmet Ali, stichter van de Egyptische Basilica-dynastie, maar geboren in het Griekse Kavala. Mehmet Ali was niet erg populair op Thassos, zelfs niet nadat hij de meeste belastingen had afgeschaft. In 1821 volgde er een opstand tegen de Egyptische overheersing, maar die haalde niet veel uit en Thassos bleef tot 1902 bestuurd door de Egyptenaren.

Na vele vergeefse pogingen werd Thassos in 1912 bevrijd door de Griekse marine en een officieel onderdeel van de Griekse staat. In 1922 vestigden zich vluchtelingen uit Klein-Azië in Limenas en Limenaria. Net als buureiland Samothraki werd Thassos in de 2e Wereldoorlog bezet door Bulgaarse troepen. In 1944 gaven de bezetters zich over aan de geallieerden. Rond 1960 werd er olie gevonden in de zee rond het eiland en na die ontdekking kwam Thassos eigenlijk alleen nog maar in het nieuws als opkomende toeristische bestemming.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

THASSOS LINKS

Advertenties
• Thassos RossHolidays
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• D-Reizen Zonvakantie Thassos
• Hotels Thassos
• Autoverhuur Sunny Cars Thassos

Nuttige links

Reisinformatie Thassos (N)
Romans over Griekenland (N)
Startnederland Thassos (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over THASSOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems