Steden NOORD-MACEDONIE

NOORD-MACEDONIE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalMacedonisch
   HoofdstadSkopje
   Oppervlakte25.713 km²
   Inwoners2.086.570 (mei 2019)
   Munteenheiddenar (MKD)
   Tijdsverschil+0 (zomer +1)
   Web | Code | Tel..mk | MKD | +389

Algemeen

De Republiek Macedonië (officieel: Republika Makedonija) ligt op het Balkanschiereiland in Zuidoost-Europa en is geheel door andere landen omsloten. Het land grenst in het westen aan Albanië (151 km), in het oosten aan Bulgarije (148 km), in het zuiden aan Griekenland (228 km) en in het noorden aan Servië (221 km).

Macedonie SatellietfotoPhoto:Publiek domein

De oppervlakte van Noord-Macedonië is 25.333 km2 en daarmee is het land ongeveer 3/4 zo groot als Nederland. De totale wateroppervlakte bedraagt 477 km2.

Landschap

Het landschap van Macedonië is overwegend bergachtig met als hoogste punt de op de grens met Albanië liggende Golem Korab (2753 m). De hoogste berg die helemaal in Macedonië ligt is de Titov Vrv (2748 m), met vlak in de buurt de Mal Turcin (2707 m). Het grootste deel van het land bestaat uit een plateau met een hoogte tussen de 600 en 900 meter.

Titov Vrv (links) en Mal Turcin (rechts)Photo:Pavouk Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Macedonië wordt in het westen begrensd door bergketens langs Albanië en in het noorden door het Sjargebergte (onderdeel van de Dinarische Alpen) en de waterscheiding tussen de van noord naar zuid stromende Vardar en de Morava. De Vardar, de langste rivier van Macedonië, stroomt dwars door de hoofdstad Skopje en mondt uit in de Golf van Thessaloniki. Andere lange rivieren zijn de Bregalnica en de Crna. In het oosten wordt het land verdeeld door de waterscheiding tussen de Vardar en de Struma.

Van de tientallen meren zijn de meren van Ohrid, Prespa en Dojran de bekendste. Het 186 meter diepe meer van Ohrid is met een oppervlakte van 349 km2 een van de grootste meren op de Balkan en met een ouderdom van ca. twee miljoen jaar tevens één van de oudste meren ter wereld.

Macedonië bevindt zich in een gebied waar zeer regelmatig aardbevingen voorkomen. De oorzaak hiervan is het feit dat in deze regio drie tektonische platen, de Afrikaanse, Aziatische en Europese, samenkomen. Op 26 juli 1963 werd de stad Skopje zwaar getroffen en gedeeltelijk verwoest.

NOORD-MACEDONIE LINKS

Advertenties
• Macedonie Tui Reizen
• Djoser Rondreis Noord-Macedonie
• Macedonie Vliegtickets.nl
• Skopje Hotels
• Skopje Vliegtickets Tix.nl
• Transport Macedonië - TTS Quality Logistics B.V
• Autoverhuur Sunny Cars Noord-Macedonie

Nuttige links

Macednonie Eigenpage (N+E)
Macedonië Startkabel (N+E)
Reisinformatie Macedonië (N)
Startpagina Macedonie (N)
Telefoongids Macedonië
Schrijf uw artikel over NOORD-MACEDONIE

Bronnen

Detrez, R. / Macedonië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Evans, T. / Macedonia
Bradt Travel Guides

Zuid-Europa
The Reader's Digest

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems