Landenweb.nl

SKOPELOS
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Skopelos-stad
  Oppervlakte  96 km²
  Inwoners  4,454
  (2015)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about SKOPELOS in English - click here

Naar Skopelos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Vakantie en Bezienswaardigheden

Skopelos-stad, in de volksmond Chóra genoemd, is de hoofdstad van het eiland. Het ligt aan een prachtige baai en wordt omringd door pijnbomen. Dit stadje behoudt zijn traditionele charme en blijft ver weg van het massatoerisme. Het is een prachtige klein stadje dat je doet denken aan een sprookje, met zijn mooie witgekalkte huizen met rode pannendaken, bloementuinen en balkonnetjes. Het pas geopende en te bezichtigen (Antigoni) Vakratsas-huis is een typisch voorbeeld van zo'n volgens de Venetiaanse architectuur gebouwd huis. Andere bouwtypes zijn de Pilio en Macedonische, de neo-klassieke en een eigen landelijke stijl. Er zijn vele kleine witte kerken, smalle straatjes, steegjes en traptreden.

Boven de stad staan de resten van een Venetiaanse Kastro, in de 13e eeuw gebouwd door de familie Ghisi. De weg naar de top is moeilijk te vinden wanneer je in het midden van de stad staat, maar het uitzicht is de moeite van de wandeling naar de top waard.

De moeite waard is ook een bezoek aan het Museum voor Volkskunst (sinds 1992) met iconen, schilderijen, keramiek, zwart-wit-foto's, klederdrachten, borduurwerk, werktuigen, maquettes van schepen en traditionele meubels van het eiland. Bijzonder is de typische Skopelos' trouwkamer met bruidskleding en een bruidsbed. Ook het dorp Glossa heeft een Museum voor Volkskunst, met tradiotionele klederdrachten en typisch huisraad. Andere musea zijn het Historisch Museum in het het Pavlos Nivranas Huis. Pavlos Nirvanas (pseudoniem van Petros K. Apostolidis, 1866-1937) was een schrijver, niet geboren op Skopelos, maar beschouwde het eiland, de geboorteplaats van zijn vader, wel als zodanig. Te zien is de geschiedenis van Skopelos en van Skopelos-stad, zowel op historisch, cultureel, sociaal als economisch gebied.

Skopelos telt veel prachtige zand- en kiezelstranden, met name in het zuidwesten van het eiland tussen Staphilos en Loutraki, waar het blauw-groene water kristalhelder is en de pijnbomen vaak tot op het strand groeien. Op sommige stranden kunnen ook naturisten terecht.

Een van de mooiste stranden is het kiezelstrand van Panormos. Dit strand is ingesloten in een prachtige baai, afgesloten door twee kleine eilandjes bij de ingang. Panormos is populair en kan erg druk zijn in de zomer, maar biedt ligbedden, parasols en diverse watersportmogelijkheden. Dicht bij het strand is het stadje Panormos met taveernes, hotels en cafés.

Mooie stranden zijn ook die van Velanio (officieel nudistenstrand), Stafilos (zand en kiezel), Agnondas (kiezel en wit zand), Limnonari (wit zand), Kastani (zand), Glysteri (kiezel), Perivoliou (kiezel), Mari, Vathias, Kastoriá (zand en kiezel) Antrines, Adrina en Adrinakia (kiezel), Armenopetra (kiezel), Hondrogiorgi (kiezel), Kanalaki of Pethameni (zand), Hovolo (kiezel en zand), Agios Konstantinos (zand), Agios Ioannis (kiezel), Amarandos, Megalo Pefko, Sares (kiezel) Neo Klima Elios (kiezel), Glossa, Kalyves, Karkatzouna, Ftelia en Neraki, Ekatopenintari, Linarakia, Loutraki (kiezel), Spilia, Chlia Stefani (kiezel), Mavraki (kiezel), Glyfoneri (zand en kiezel) en Miliá (langste kiezelstrand van Skopelos). Verder telt Skopelos nog oneindig veel moeilijk te bereiken, vaak alleen over water, baaitjes.

Je kunt op Skopelos, het groenste eiland van Griekenland, ook prima wandelen. Er zijn veel kloosters op het eiland die goed te voet bereikbaar zijn. Mooie kloosters zijn het klooster van Panagia Evangelistria, dat ligt op 3 km ten oosten van Skopelos stad, op een berghelling. Dit klooster is opgericht in 1712 en geeft een prachtig uitzicht over het eiland. Het Klooster van Timios Prodromos is gebouwd in de 17e eeuw en is open voor het publiek. Het herbergt een klein museum met heilige iconen, kerkelijke relikwieën en oude papieren.

De kerk van Agios Ioannis Kastri is wereldberoemd geworden als het witte kerkje uit de film Mamma Mia van Abba. Bij dit kerkje zingt de actrice Meyl Streep het liedje van ABBA 'The winner takes it all'. Er worden natuurlijk boottours georganiseerd die alle bekende filmische lokaties aandoen.

In het binnenland van Skopelos staan nog veel al dan niet bewoonde 'kalívia', boerenwoningen met op het erf pruimenovens.

Skopelos staat verder bekend om zijn vele wandelpaden, veelal oude muilezelpaden ('kalderimia') en stille landweggetjes. Vlak bij de berg Delphi bevinden zich een viertal oude graven, door historici gedateerd uit de Romeinse tijd. De graven zijn uit de rotsen gehakt en hebben een kei als deksteen.

In het noorden van Skopelos staat de Gourouni-vuurtoren. Het is een van de oudste Griekse vuurtorens, gebouwd in 1889.

advertentie

SKOPELOS LINKS

Advertenties
• Skopelos RossHolidays
• Skopelos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Sporaden
• Naar Skopelos met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Skopelos
• Hotels Skopelos
• Boeken, ook tweedehands, over SKOPELOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Skopelos (N)
Startnederland Skopelos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems