Landenweb.nl

SKOPELOS
Economie

To read about SKOPELOS in English - click here

Naar Skopelos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Economie

De economie van Skopelos is op dit moment bijna volledig afhankelijk van het toerisme, die ook zorgt voor bouwactiviteiten en andere toerisme-gerelateerde economische activiteiten. Hoewel het toerisme zich vooral op de zomermaanden concentreert, komen West- en Noord-Europeanen het hele jaar door naar Skopelos.

Landbouw, ooit belangrijk voor de economie van Skopelos, wordt dat steeds minder. Pruim- en amandelboomgaarden zijn er nog steeds, maar minder uitgebreid dan in het verleden. De wijnproductie is ernstig ingestort na de phylloxera-ziekte die de druiven trof in de jaren veertig van de vorige eeuw. Hoewel er op zeer kleine schaal weer wijn wordt geproduceerd, is dat voornamlijk voor eigen gebruik en met druiven uit Thessalië. Veeteelt bestaat uit het houden van geiten en schapen, die weer een lokale fetasoort opleveren. Bijenhouden en honingproductie neemt de laatste jaren weer wat toe. Verder heeft Skopelos nog een kleine vissersvloot die alleen rond het eiland vist voor eigen gebruik.

Skopelos had ooit een florerende houten scheepsindustrie en leverde bijvoorbeeld veel schepen voor de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1831). Met de opkomst van de stoomschepen kwam er langzamaan een einde aan de scheepsindustrie; alleen wat reparatiewerfjes zijn nog actief op dat gebied.

Skopelos is niet in staat om haar bevolking en de toeristen met op het eiland geproduceerd voedsel en goederen te voorzien. Het meeste wordt geïmporteerd van het vasteland van Griekenland en de BTW voor dat soort producten is hoger dan op het eiland zelf geproduceerd voedsel of goederen. Gas en benzine zijn ca. 15% duurder dan op het vasteland.

Van alle Sporaden zijn Skopelos en Skiathos de populairste vakantiebestemmingen. De trek naar deze eilanden kwam echter pas laat op gang, want de eilanden lagen niet echt op de route van de vele eilandhoppers. Pas eind jaren zestig van de vorige eeuw kwamen eilanden als Skopelos in beeld bij Europese rugzaktoeristen. Op dit moment begint Skopelos Skiathos als populaire vakantiebestemming naar de kroon te steken, maar weet nog wel zijn oorspronkelijke karakter te behouden en van massatoerisme is nog zeker geen sprake.

In de 19e eeuw was Skopelos een rijk eiland door de scheepvaart, een wereldbedrijf als het Londense Lloyd's had op Skopelos een kantoor. Ook nu nog telt Skopelos een aantal kantoren van reders, maar het toerisme is op dit moment de belangrijkste inkomstenbron van de bevolking.

Een specialiteit van Skopelos, dat het vruchtbaarste eiland van de Sporaden is, zijn de witte pruimen, die nergens anders in Griekenland voorkomen. Skopelos kan het pruimeneiland van de Egeïsche Zee genoemd worden: er worden acht verschillende soorten geteeld, waaronder zwarte, rode en gele pruimen, die van half juni tot half september geoogst worden. Ook pruimedanten, gedroogde pruimen, zijn een specialiteit van Skopelos.

Verder wordt er olijfolie (o.a. de pelion- en kalamata-variëteit) en (rosé)wijn gemaakt, maar ook nougat, 'stifado' (kaas), pruimenyoghurt, de zéér zoete vruchtengelei 'glikó koutalioú', 'rozedes', gebak met amandels en noten en 'chamalia', amandelgebak met pruimen of sinaasappels. Naast pruimenbomen staat Skopelos ook vol met olijfbomen, dadelbomen, granaatappelbomen en perzikbomen.

Agnondas heeft een soort uitwijkhaven, die gebruikt kan worden als door slechte weersomstandigheden schepen niet kunnen aanmeren in de belangrijkste haven van Skopelos, die van Skopelos-stad. Het dorp Loutraki heeft de tweede haven van het eiland, waar ook veerboten afmeren.

Het dorpje Palio Klima, in de buurt van Glossa in het noorden Skopelos, werd in 1965 getroffen door een aardbeving, waarna veel leegstaande huizen werden opgekocht door buitenlanders.

Nogal wat bouwvallen op Skopelos zijn zogenaamde zweefhuizen. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerden veel Grieken naar het buitenland en nu is het niet meer bekend van wie de lege vervallen huizen zijn.

advertentie

SKOPELOS LINKS

Advertenties
• Skopelos RossHolidays
• Skopelos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Sporaden
• Naar Skopelos met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Skopelos
• Hotels Skopelos
• Boeken, ook tweedehands, over SKOPELOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Skopelos (N)
Startnederland Skopelos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems