Landenweb.nl

SKIATHOS
Godsdienst

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Godsdienst

Algemeen

Ca. 98% van de Griekse bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe Kerk, die ontstond na de grote scheuring in 1054 toen de patriarchen uit het Oosten het leergezag van de paus niet langer erkenden. De Grieks-orthodoxe staatskerk is sinds 1833 onafhankelijk van het primaat van de patriarch van Istanbul (vroeger Constantinopel).

Klooster van Panagia Evangelistria

Dit klooster ligt ongeveer vijf kilometer ten noorden van Skiathos-stad en is een van de belangrijkste religieuze centra van de Sporaden en zeker het belangrijkste van Skiathos. Met de bouw van het klooster werd begonnen in 1794 en in 1806 was het klooster gereed voor gebruik. Panagia Evangelistria werd gesticht door de monnik Nifon van het eiland Chios en een monnik van het Skiathos zelf, Gregorios Hatzistamatis.

Gedurende de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog met Turkije begin 19e eeuw, speelde het klooster een belangrijke rol als toevluchtsoord voor vrijheidsstrijders en vluchtelingen en financierde de opstandelingen. In september 1807 werd in het klooster de vrijheidseed uitgesproken door latere helden als onder andere Theodoros Kolokotronis en Andreas Miaoulis. Tevens werd hier de eerste Griekse vlag geweven en gezegend, de vlag met het witte kruis en de blauwe achtergrond.

Heilige Klooster van Panagia Kounistra (of Ikonistra)

Dit post-Byzantijnse klooster is gewijd aan 'De opdracht van de Moeder Gods in de Tempel' of 'Maria Presentatie' en ligt net boven Troulos in het zuidwesten van het eiland, 13 km van Skiathos-stad. Het klooster is gebouwd in 1655 en licht midden in een dennenbos, en het verhaal gaat dat een monnik een bewegende icoon ('kounistra' betekent 'zij die beweegt') van Maria vond in een boom en het meenam het klooster in. De icoon wordt nu bewaard in de kathedraal van Skiathos-stad."Maria Presentatie' wordt gevierd op 21 november en het is een belangrijk religieus festival voor Skiathos. De kloosterkerk is een basiliek met één zijbeuk, een koepel en een indrukwekkende houten iconostase. De kloosterkerk had prachtige fresco's op de muren, maar die zijn bijna helemaal verbleekt.

Klooster van Maria Tenhemelopneming

Dit klooster ligt ten oosten van Mount Karafiltzanak en is gebouwd in 1540, gerestaureerd in 1738 en in de 19e eeuw ingestort. Het kruisvormige centrale kerkgebouw is behouden gebleven en heeft nog muurschilderingen uit 1745 en prachtige iconen op de iconostase, een houten wand die het schip van de kerk scheidt van het heiligste deel van de kerk, de altaarruimte, vanwaar alle sacramenten bediend worden.

Kathedraal van de Vier Bisschoppen

Deze kathedraal is interessant vanwege haar architectuur, die verschilt van de klassieke post-Byzantijnse Griekse kerken en kloosters. In deze kathedraal wordt de bijzonder icoon van Panagia Kounistra bewaard.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord "muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als "een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus "vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

advertentie

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

advertentie

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

advertentie

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SKIATHOS LINKS

Advertenties
• Naar Skiathos met Sunweb
• Skiathos Vliegtickets.nl
• Skiathos Tui Reizen
• Hotels Skiathos
• Autoverhuur Sunny Cars Skiathos

Nuttige links

Reisinformatie Skiathos (N)
Startnederland Skiathos (N)
Telefoongids Griekenland

Bronnen

Dubin, Marc / Griekse eilanden

Van Reemst

Greek islands

Lonely Planet

Greek islands

Fodor's

De Griekse eilanden

Lannoo

Leistra, Machteld / De Griekse eilanden

Gottmer/Becht

McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean Islands

Somerset Books

Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems