Landenweb.nl

SKIATHOS
Geschiedenis

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Skiathos voor Christus

Skiathos heeft sinds de pre-Hellenistische periode dezelfde naam gehad, en men denkt dat die naam gegeven is door de Pelasgen of Peladgoi, het vóór-Griekse volk. De naam zou gekozen zijn vanwege de vele schaduw(=skia)plekken op het boomrijke eiland. Een andere verklaring voor de naam Skiathos is dat de bewoners van het eiland de god Dionysos aanbaden, wiens cultusnaam Skianthos was.

Na de eerste kolonisten werd Skiathos achtereenvolgens bewoond door Kretenzers en Myceners, die ook andere Sporadische eilanden bezetten. Het vruchtbare eiland en de strategische positie ten opzichte van het vasteland van Griekenland trok veel indringers aan. In de 7e-6e eeuw voor Christus werd Skiathos gekoloniseerd door inwoners van de stad Chalkis op het eiland Evia. Zij begonnen met de olijventeelt en het maken van wijn, wat nog steeds erg belangrijk is voor Skiathos. Zij waren het ook die de eerste gefortificeerde stad stichtten op Skiathos.

Gedurende de Perzische Oorlogen (490 tot 479 v. Chr.) was Skiathos een trouwe bondgenoot van Athene en de haven van Skiathos werd gebruikt als vlootbasis. Het was dan ook niet vreemd dat Skiathos in 478 v. Chr. werd verwelkomd als lid van de Delische Bond (ook wel Delisch-Attische Zeebond of Attisch-Delische Zeebond), een bondgenootschap bestaande uit Athene en verschillende staten van de Egeïsche Zee als tegenhanger van de Peloponnesische Bond. Na de Peloponnesische Oorlog (404 v. Chr. tussen Athene en de stadstaat Sparta) werd Skiathos officieel autonoom en onafhankelijk, maar Sparta probeerde het eiland te bezetten. Met behulp van Athene mislukte dat en er brak een korte periode van voorspoed aan van ongeveer veertig jaar.

Aan die periode van voorspoed kwam een einde toen Athene Skiathos veranderde in een militaire basis in de oorlog tegen Philip II van Macedonië. Skiathos werd uiteindelijk ook bezet door de Macedoniërs, er werd een dictator geïnstalleerd en de democratie kwam pas terug in 341 v. Chr. Na de dood van Alexander de Grote in 323 v. Chr. had Griekenland en dus ook Skiathos veel te lijden onder de vele, vaak dictatoriale opvolgers van Alexander de Grote. Pas in 197 v. Chr. werd Skiathos weer op een democratische wijze bestuurd.

In 146 v. Chr. veroverden de Romeinen Griekenland, maar Skiathos kreeg een aantal privileges omdat ze in vrede met de Romeinen samenleefden. In 88 v. Chr. verwoestte de koning van Pontus, Mithriades VI, Skiathios in zijn strijd tegen de Romeinen, maar in 42 v. Chr. werd Skiathos weer bestuurd door Athene.

advertentie

Skiathos na Christus

De volgende eeuwen werd Skiathos vele malen aangevallen door piraten en in 221 n. Chr. werd Skiathos weer een onderdeel van het Romeinse Rijk, ontwikkelde Skiathos-stad zich weer voorspoedig en breidde zich steeds meer uit. In 325 kwam Skiathos in contact met het christendom en de eerste kerk werd gebouwd in 530. Gedurende de Byzantijnse periode was Skiathos een onderdeel van de kerkelijke provincie Thessaloniki en de bisschop behoorde tot de Metropolis van Larissa. In de 7e eeuw richtten Saraceense piraten op een aantal eilanden van de Egeïsche Zee grote verwoestingen aan, waaronder Skiathos.

In 1204, het einde van het Byzantijnse Rijk, veroverden kruisvaarders de eilanden in de Egeïsche Zee, Skiathos werd aan de Venetië geschonken. Skiathos werd toen, net als het eiland Skopelos, bestuurd door de gebroeders Ghisi, die weer werden geholpen door Marco Sanudo van het eiland Naxos. De Ghisi gebroeders en Marco Sanudo raakten in een later stadium in een gewapend conflict met elkaar. De Venetiaanse broers bouwden op een schiereiland fort Bourtzi (Kastelli tou Adiou Georgiou - Kasteel van St. George), dat in 1660 verwoest werd. De Ghisi-familie bestuurde Skiathos tot 1276, toen namen andere Venetianen het over tot de val van Constantinopel in 1453. Dit werd nog verlengd tot 1538 op verzoek van de bewoners van het eiland , die bang waren voor een Turkse overheersing van het eiland.

In 1538 werd Skiathos toch veroverd door de Turkse piraat Barbarossa en Skiathos kwam onder Ottomaanse heerschappij te vallen. Begin 19e eeuw ontwikkelden zich florerende scheepsbouwactiviteiten op Skiathos, waardoor Skiathos zich in de Griekse onafhankelijkheidsoorlog met de Turken (1821-1831) niet onbetuigd lieten. Kleften (vrijheidsstrijders, letterlijk dieven of rovers) en Armatoloi (lokale milities) zochten hun toevlucht op Skiathos, waaronder de befaamde patriot en volksheld Theodoros Kolokotronis (1770-1843). Skiathos was in die tijd ook zeer actief in de geheime revolutionaire organisatie Filiki Eteria, die een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsoorlog speelden. In 1830 werd Skiathos vrij samen met de rest van Griekenland. Na de zelfstandigheid van Griekenland gingen de meeste bewoners van Skiathos in de buurt van de haven wonen en werd de scheepsbouw weer opgepakt.

In de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland bezet door de Duitsers en Skiathos-stad hevig gebombardeerd door Duitse bommenwerpers. Op 14 september 1943 zonk door toedoen van de Duitsers een onderzeeboot met daarop getekend een aantal helden van Skiathos, en op 23 augustus 1944 werd het eiland in brand gestoken en executeerden de Duitsers zeven jongemannen van Skiathos. Op deze data vinden er nog altijd herdenkingsbijeenkomsten plaats en het worden enkele van de meest belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het eiland beschouwd.

Kastro was onder bezetting van de Duitsers een toevluchtsoord voor Griekse vrijheidsstrijders, Britten, Australiërs en Nieuw-Zeelanders.

Na de oorlog ontwikkelde Skiathos zich economisch en sociaal voorspoedig, met dank aan het toerisme.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SKIATHOS LINKS

Advertenties
• Naar Skiathos met Sunweb
• Skiathos Vliegtickets.nl
• Skiathos Tui Reizen
• Hotels Skiathos
• Autoverhuur Sunny Cars Skiathos

Nuttige links

Reisinformatie Skiathos (N)
Startnederland Skiathos (N)
Telefoongids Griekenland

Bronnen

Dubin, Marc / Griekse eilanden

Van Reemst

Greek islands

Lonely Planet

Greek islands

Fodor's

De Griekse eilanden

Lannoo

Leistra, Machteld / De Griekse eilanden

Gottmer/Becht

McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean Islands

Somerset Books

Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems