Landenweb.nl

LESBOS
Godsdienst

To read about LESBOS in English - click here

Lesbos Rossholidays

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Godsdienst

Algemeen

advertentie

St. Nicholas Church op de Pigadia begraafplaats. Karpathos, Griekenland

Foto: Onbekend CC 3.0 Unported no changes made

Ca. 98% van de Griekse bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe Kerk, die ontstond na de grote scheuring in 1054 toen de patriarchen uit het Oosten het leergezag van de paus niet langer erkenden. De Grieks-orthodoxe staatskerk is sinds 1833 onafhankelijk van het primaat van de patriarch van Istanbul(vroeger Constantinopel). De Grieks-orthodoxe kerk kent een aantal verschillen ten opzichte van de westerse christelijke kerken. Zo dienen voor de grondslag van de leer alleen de bijbel, de kerkvaders en de uitspraken van de oecumenische concilies. Verder richten de Griekse geestelijken zich vooral op de liturgie en op gebed en meditatie. Op sociaal gebied is de Oosterse kerk lang niet zo actief als in het westen. Wel zijn de overheid en de kerk veel nauwer verbonden. De overheid subsidieert de Kerk en de Kerk op haar beurt volgt de politiek op de voet.

De grootste religieuze minderheid zijn de moslims, de Turkse Grieken. De meeste moslims wonen in Thracië, waar dan ook veel moskeeën te vinden zijn.

Het aantal joden is na de Tweede Wereldoorlog drastisch verminderd. Zo woonden er in het noordelijke Thessaloniki in 1941 meer dan 60.000 joden; tegenwoordig nog maar ca. 1100. De ca. 40.000 katholieken wonen voornamelijk op de Griekse eilanden.

Theoctiste van Lesbos

Theoctiste van Lesbos is een heilige van de Oosters Orthodoxe Kerk en de gemeenschap van oost-katholieke en Latijnse katholieke kerken. Geboren op Lesbos werd ze al vroeg wees en in een klooster op het eiland werd ze als non werd opgevoed tot haar 18e jaar. Op die leeftijd werd ze gevangen genomen door Saraceense slavenhandelaren.

Tijdens een tussenstop op het eiland Paros lukte het Theoctiste om te ontsnappen en na een dwaaltocht door de bossen van het vrijwel verlaten Paros, vond ze onderdak in de vervallen tempel van Ekatontapyliani. Daar zou ze 35 jaar lang als een kluizenaar wonen en veel wonderbaarlijke gebeurtenissen worden geassocieerd met haar leven en haar relikwieën.

Theoctiste van Lesbos stierf eind 9de eeuw en ze wordt herdacht op de 9e en 22e november in Oostelijk-christelijke kerken, en op 10 november in de rooms-katholieke kerk.

Kerkelijke gebouwen

Agios Ioannis Therapondas

Deze kerk is gewijd aan de heilige Johannes van Therapon, en staat in de buurt van de pier van de stad Mytilene. Het is architectonisch een fraaie kerk, een indrukwekkende driebeukige basiliek met neoklassieke elementen en elementen uit de Renaissance. Met de bouw van de kerk werd begin 19e eeuw begonnen en pas in 1935 was de bouw voltooid. De architect van de kerk was Argyris Adalis, een leerling van de beroemde Griekse architect Ernst Ziller. De kerk herbergt een prachtige collectie iconen.

Taxiarchis Mandamados

Deze kerk ligt vlakbij het dorp Mandamados, ten noordwesten van Mytilene. De kerk werd gebouwd in 1700, gerestaureerd in 1879, en is gewijd aan de beschermheilige van Lesbos, de aartsengel Michael. De kerk herbergt een oude gouden stola en bijzondere bijbels en andere religieuze boeken.

Panagia Trouloti

De 14e-eeuwse Byzantijnse kerk van Panagia Trouloti staat in het dorp Thermi, op 10 kilometer ten westen van Mytilene. De kerk herbergt een 18e eeuwse houtsnijwerken tempel, een van de mooiste voorbeelden van post-Byzantijns houtsnijwerk van het eiland.

Klooster van Limonos

Het klooster van Limonos is het grootste en belangrijkste klooster op Lesbos. Het ligt 4 km ten noordwesten van Kalloni en is geopend voor bezoekers. Gewijd aan de aartsengel Michael, werd dit klooster gebouwd in de Byzantijnse tijd en gebruikt tot de Ottomanen het eiland in 1462 veroverden. Pas in 1526 werd het klooster als religieus gebouw in ere hersteld door Sint Ignatius Agallianos en werd er een kerkgebouw aan het klooster vastgemaakt. De Heilige Ignatius richtte er ook een befaamde school op, de Limoniada School, tot 1923 het intellectuele centrum van het eiland. Het klooster biedt nu plaats aan een belangrijke bibliotheek met ca. 5.000 boeken die dateren uit de 15e eeuw tot heden, zeldzame manuscripten, bijzondere kerkelijke voorwerpen, heilige iconen, juwelen en vele andere kunstvoorwerpen. Het klooster viert elk jaar op 8 oktober een voor Lesbos belangrijk religieus festival.

Klooster van Ipsilou

Dit Byzantijnse klooster ligt 9 kilometer ten zuiden-westen van het dorp Andissa, ten noordwesten van Mytilene. Het klooster werd gesticht vóór 800 na Christus ter ere van de heilige Johannes de Evanglist, de schrijver van het boek 'Openbaring'. Het herbergt diverse bijzondere kerkelijke voorwerpen, zoals stola's geborduurd met goud, altaar-kleding, waardevolle kruisen en een groot aantal belangrijke documenten.

De vroeg-christelijke basiliek van de Heilige Andreas

De ruïnes van deze driebeukige basiliek liggen in het dorp Eressos, in het zuidwesten van Lesbos. De overblijfselen van de vloeren van het voorportaal van de kerk en het middelste gangpad zijn bedekt met mooie mozaïeken.

Kerk van Athanasios

De prachtige, aan de heilige Athanasios gewijde kerk, ligt midden in het centrum van Mytilene en heeft een opmerkelijke structuur en dateert uit eind 16e en begin 17e eeuw. Het is een kruisvormige basiliek met een koepel. De binnenkant van de kerk is net zo adembenemend als de buitenkant, met muren behangen met prachtige fresco's, wat wijst op een sterke Renaissance invloed. Het meest indrukwekkende aspect van deze kerk is de los staande grote klokkentoren (33 meter hoog). Prachtige voorbeelden van postbyzantijns houtsnijwerk zijn het altaar, de iconendrager en de bisschoppelijke troon uit 1738. De 16e eeuwse icoon van Jezus Christus stamt uit Klein-Azië.

Panagia Glykofilousa (Onze Lieve Vrouw van de Zoete Kus)

Deze kerk, gebouwd in 1609 als onderdeel van een klooster, staat in het centrum van het dorp Petra, 55 kilometer ten noordwesten van Mytilene. De kerk is gebouwd op een 40 meter hoge rots en 114 uitgehouwen treden leiden naar de ingang van de kerk. De kerk beschikt over een zeer waardevolle uit hout gesneden iconostase. Deze wand van beelden die de altaarruimte scheidt van het schip van de kerk is ook nog eens versierd met iconen. Verder is er nog aanwezig een uit hout gesneden bisschoppelijke troon. Het is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van het eiland en de versterkte positie geeft aan dat de kerk gebouwd werd in een periode van piratenaanvallen.

Klooster van Agios Raphael

Het klooster van Agios Raphael, een van de meest bekende kloosters van Griekenland, ligt vlakbij het dorp Thermi, ongeveer 15 km van Mytilene. Het is een belangrijk bedevaartsoord, waar wonderen en bovennatuurlijke verschijnselen aan toegeschreven worden. Orthodoxe christenen uit Griekenland, Rusland en verschillende Balkanlanden bezoeken elk jaar het klooster. Het huidige klooster van Agios Raphael werd in 1963 gebouwd op de ruïnes van de vroegere kloosters, en bijzonder is dat de schedel van Agios Raphael er wordt bewaard.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

advertentie

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

advertentie

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

advertentie

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

LESBOS LINKS

Advertenties
• Lesbos Tui Reizen
• Naar Lesbos met Sunweb
• Autohuur Lesbos
• Lesbos Rossholidays
• Lesbos Hotels
• Auto huren in Lesbos
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LESBOS bij Bol.com

Nuttige links

Lesbos Foto's
Lesbos Startnederland (N)
Reisinformatie Lesbos (N)

Bronnen

Dubin, Marc S. / Griekse eilanden

Van Reemst

Greek islands

Lonely Planet

Griekse eilanden

Lannoo

McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean islands

Somerset Books

Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems