Landenweb.nl

LESBOS
Samenleving

To read about LESBOS in English - click here

Lesbos Rossholidays

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.

Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde"periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).

advertentie

Administratieve indeling

De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Door de bestuurlijke herindeling van 2011 werd Lesbos een regionale eenheid van de bestuurlijke regio Noord-Egeïsche Eilanden, die verder bestaat uit de regionale eenheden Chios, Ikaria, Limnos en Samos.

De fusiegemeente Lesbos bestaat uit de 13 deelgemeenten Agia Pareskevi, Agiasos, Gera, Eresos-Antissa, Evergetoulas, Kalloni, Loutropoli Thermis, Mandamados, Mithymna, Mytilini, Petra, Plomari en Polichnitos. Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Nadat de Vrede van Moudros was ondertekend (17/30 oktober 1918) werd Griekenland door de geallieerden aangewezen om de controle over het gebied rond het Turkse Smyrna te houden en te zorgen voor vrede en stabiliteit. In dat kader stelde de internationaal bekende wiskundige Constantijn Caratheodory, destijds werkzaam aan de Universiteit van Berlijn, in 1919 voor om in Smyrna een nieuwe universiteit op te richten, de 'Ionische Universiteit'.

Athene was op dat moment het enige educatief centrum voor wetenschappelijk onderwijs in dat gebied rond de Middellandse Zee, en dus stelde hij drie mogelijke vestigingsplaatsen voor de nieuwe universiteit: Smyrna, Thessaloniki en Chios. De Griekse regering besloot tot oprichting van de Ionische universiteit, gevestigd in Smyrna, het huidige Izmir, Klein-Azië (Turkije), op 1 december 1920. Echter, de Ionische universiteit zou haar deuren nooit openen voor de studenten. De Turken kwamen, onder leiding van Mustafa Kemal (Atatürk), in opstand tegen de aanwezigheid van de Grieken in Turkije. Op 26 augustus vielen de Turken Smyrna aan en binnen een paar uur waren de Grieken in zee gedreven en volgde er een verschrikkelijke slachting onder de Grieken en kwam er een definitief einde aan de duizenden jaren van Griekse aanwezigheid in Klein-Azië.

De Universiteit van de Egeïsche Zee is de voortzetting van de initiële visie van Constantijn Caratheodory. Heropgericht in 1984 heeft de universiteit nu 17 faculteiten en is uitgegroeid tot een van de grootste universiteiten van het land. De centrale administratie van de universiteit is gevestigd in de hoofdstad van Lesbos, Mytilene, terwijl de verschillende instituten zijn gevestigd in Chios, Karlovassi (op het eiland Samos), Rhodos, Syros en Mytilene.

Mytilene herbergt de faculteiten Sociale Wetenschappen en Milieustudies. De faculteit kent de instituten sociale antropologie en geschiedenis, geografie, sociologie en cultuurtechnologie en communicatie. De faculteit milieustudies kent de instituten voedsel- en voedingsleer, milieu en maritieme wetenschappen (op Lemnos).

advertentie

Diversen onderwijs

De Meisjes School van Mytilene is gelokaliseerd in het historische centrum van Mytilene en werd gefinancierd door Z. Vournazos, de architect van het schoolgebouw is niet bekend. Het gebouw werd voltooid in 1899 en heeft sindsdien gediend als basisschool en middelbare school voor meisjes. De hoofdingang van het gebouw is versierd met stenen neo-klassieke elementen zoals kolommen, frontons en lateien.

De noordelijke Egeïsche regio omvat 155 kleuterscholen, 177 basisscholen, 49 middelbare scholen, 30 hogescholen en 18 technische scholen.

advertentie

Sappho, dichteres van Lesbos

Sappho (ca. 615-562 v.C.), waarschijnlijk geboren in Eresoú, wordt algemeen beschouwd als een van de beste lyrische dichters aller tijden. Zij was een dochter van adellijke ouders, die haar veel artistieke vrijheid gunden. Haar gedichten waren tijdens haar leven in het gehele Middellandse Zeegebied bekend, maar werden aan het einde van de oudheid door de Kerk verboden. Haar gedichten zijn alleen bewaard gebleven in korte citaten van anderen en op resten papyrus. Ze dichtte vaak over vrouwen en staat dan ook bekend als de eerste literaire lesbienne, hoewel het niet zeker is dat ze lesbisch was. In de oudheid werd ze ook wel de 'Tiende Muze' genoemd.

advertentie

LESBOS LINKS

Advertenties
• Lesbos Tui Reizen
• Naar Lesbos met Sunweb
• Autohuur Lesbos
• Lesbos Rossholidays
• Lesbos Hotels
• Auto huren in Lesbos
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LESBOS bij Bol.com

Nuttige links

Lesbos Foto's
Lesbos Startnederland (N)
Reisinformatie Lesbos (N)

Bronnen

Dubin, Marc S. / Griekse eilanden

Van Reemst

Greek islands

Lonely Planet

Griekse eilanden

Lannoo

McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean islands

Somerset Books

Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems