Landenweb.nl

KEFALONIA
Samenleving

To read about KEFALONIA in English - click here

Naar Kefalonia met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Administratieve indeling

advertentie

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde"Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze"Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een"Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel"Dimos" (gemeente, stad) ofwel"Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

Vanaf 2011 wordt de bestuurlijke regio Ionische Eilanden (op bovenstaande kaart nummer 7) ingedeeld in de vijf regionale eenheden (periferiaki enotita) Ithaki (vroeger bij Kefalonia), Kefalonia, Kerkyra, Lefkas en Zakynthos.

Kefalonia is tevens sinds 2011 een fusiegemeente met als deelgemeentes Argostoli, Eleios-Pronnoi, Erisos, Leivathos, Omala, Paliki, Pylaros en Sami.

Geografisch gezien behoort Kefalonis tot de gelijknamige eilandengroep Ionische eilanden, samen met de grote eilanden Ithaka, Korfoe, Kythira, Lefkas, Paxi en Zakynthos; tot de kleine Ionische eilanden behoren Antipaxi, Erikoussa, Kalamos, Kastos, Mathraki, Meganisi en Othoni. Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Kefalonia telt een klein aantal hoger onderwijsinstellingen: twee Technische Onderwijsinstituten in Argostoli en Lixouri, een Zeevaartschool in Argostoli en het Rokos Vergotis Conservatorium in Argostoli.

advertentie

KEFALONIA LINKS

Advertenties
• Kefalonia Voja Travel
• Kefalonia Tui Reizen
• Naar Kefalonia met Sunweb
• Autohuur Kefalonie
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Kefalonia
• Kefalonia RossHolidays
• Eilandhoppen Ionische Eilanden
• Hotels Kefalonia
• Auto huren in Kefaonia
• Boeken, ook tweedehands, over KEFALONIA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Kefalonia (N)
Startnederland Kefalonia (N)

Bronnen

Wikipedia

Leistra, M. / De Griekse eilanden

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems