Landenweb.nl

KEFALONIA
Planten en Dieren

To read about KEFALONIA in English - click here

Naar Kefalonia met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Abies CephalonicaPhoto: Willow CC 3.0 no changes made

Kefalonia wordt het 'bloemeneiland' genoemd, en dat is niet voor niets. Op de hellingen van het Aenosgebergte komt, naast veel andere zeldzame planten en bloemen, een sparrensoort voor die alleen op Kefalonia te vinden is, de donkergroene Abies cephalonica (Griekse, Kefalonitische of zwarte spar). Naast deze endemische bomensoort komen er nog minimaal acht endemische planten op Kefalonia voor, waaronder de Kefalonische viool, het Enos zeepkruid en het Enos glidkruid.

advertentie
Klokjesbloem KefaloniaPhoto: Wilson44691 in het piblieke domein

Anemonen, cyclamen, madeliefjes, wilde orchideeën, irissen en de klokjesbloem zijn hier te vinden, maar ook veel soorten pijnbomen, sparren, eiken, cipressen en olijfbomen. Ook aan kruiden geen gebrek, zoals mint, rozemarijn, tijm, oregano, salie en valeriaan. De ruimte tussen de bomen wordt opgevuld met struiken als de oleander en de Arbutus of aardbeiboom.

advertentie

Dieren

advertentie
Zwarte Specht KefaloniaPhoto: Alastair Rae CC 2.0 no changes made

De meest bekend vogelsoort van Kefalonia is de zwarte specht, de grootste spechtensoort van Europa. Deze specht leeft vooral in de koele bossen op een flinke hoogte. Naast de grootste specht van Europa, komt hier ook de kleinste specht voor, de witrugspecht. Andere bekende vogels zijn de raaf en het goudhaantje, een van de kleinste vogels van Europa.

Pas zeer recent is er een checklist gemaakt van alle vogelsoorten die op Kefalonia voorkomen. Er werden 222 soorten geteld, ongeveer 50% van alle Griekse vogelsoorten. Van deze soorten broeden er 58 op het eiland zelf. 48 soorten komen voor in het Aenos-gebergte, waarvan de meeste trouwens in heel Griekenland voorkomen, zoals steenuil, merel, kleine zwartkop, zwarte mees en verschillende vinkensoorten. Andere soorten zijn bijzonder omdat ze op een bergachtig eiland voorkomen, bijvoorbeeld de Europese steenpatrijs en de boomleeuwerik.

advertentie
Steenarend KefaloniaPhoto: Juan Lacruc CC 3.0 no changes made

Er zijn zeker vijftien roofvogelsoorten die overwinteren in de bergen, waaronder de buizerd, de havik, de slechtvalk, de slangenarend en de steenarend. De vale gier doet het eiland incidenteel aan en in de herfst kleine groepen wespendieven. Met wat geluk zijn er bijzondere soorten waar te nemen, bijvoorbeeld de aasgier (ook wel Egyptische gier of witte krenggier), de dwergarend, de lannervalk en de Sakervalk.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat er in het Aenosgebergte acht reptielensoorten en maar één amfibiesoort voorkomt, de gewone of bruine pad. Reptielen zijn de Griekse landschildpad, drie hagedissoorten (Peloponnesos kielhagedis, Dalmatische kielhagedis en Taurische muurhagedis.) en vier slangensoorten, de luipaardslang, de katslang, de Balkan toornslang en de giftige zandadder.

advertentie
Dalmatische KielhagedisPhoto: X ziomal X CC 3.0 no changes made

In een groter gebied komen naast de hagedisslang ook twee hazelwormen voor, de tot twee meter lange scheltopusik of Europese glasslang en de Peloponnesos hazelworm. Ook de reuzensmaragdhagedis komt hier voor.

Ten noorden van het eiland worden af en toe nog monniksrobben gezien. Het Aenos-gebergte telt een kudde wilde paarden. De onechte karetschildpad broedt zijn eieren uit op de noordelijke stranden van Kefalonia.

De zoogdierwereld op Kefalonia is niet zo heel spectaculair met o.a. haas, Oost-Europese egel, Balkan-mol, westelijke huismuis, zwarte rat, bosmuis, relmuis of zevenslaper, vos, steenmarter, wezel, das en mol.

advertentie

KEFALONIA LINKS

Advertenties
• Kefalonia Voja Travel
• Kefalonia Tui Reizen
• Naar Kefalonia met Sunweb
• Autohuur Kefalonie
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Kefalonia
• Kefalonia RossHolidays
• Eilandhoppen Ionische Eilanden
• Hotels Kefalonia
• Auto huren in Kefaonia
• Boeken, ook tweedehands, over KEFALONIA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Kefalonia (N)
Startnederland Kefalonia (N)

Bronnen

Wikipedia

Leistra, M. / De Griekse eilanden

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems