Landenweb.nl

ANDROS
Godsdienst

To read about ANDROS in English - click here

Bouw je eigen Griekenland Reis Andros

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Godsdienst

Algemeen

advertentie

Verscholen kerk AndrosPhoto: Publiek domein

Andros is de thuisbasis van een groot aantal Byzantijnse kerken en kloosters. Hun prachtige architectuur, grote omvang en indrukwekkende mozaïeken getuigen van een grote ontwikkeling in de 11e en 12e eeuw. Het 14de eeuwse Zoodóchou Pigis (de levensbron) is het grootste klooster van Andros, gelegen in het dorp Batsi ten westen van de hoofdstad Chora. Goed beschermd door sterke muren, bijna als een fort, biedt het klooster een geweldig uitzicht, heeft een bibliotheek met bijzondere boeken en manuscripten en is open voor het publiek. Boven de haven van Andros torent de witte kerk van Panagia Theosképasti (beschermd door God) uit 1555, gewijd aan Maria. De kapel van Panagia Thalassini, die wordt beschouwd als hét symbool van Andros, is gebouwd op de top van een rots.

Het klooster van Papachrantos is een van de oudste kloosters van Andros met een prachtige architectuur. Opvallend goed bewaard gebleven zijn ook het 13de eeuwse klooster Agios Nikolaos en Panagia Tromarchiani. Het Agios Nikolaosklooster, waar nog een aantal monniken wonen, herbergt bijzondere boeken, religieuze kunstvoorpwerpen en prachtige geborduurde stoffen, en in de kerk zijn een schitterende troon en een gebeeldhouwde iconostase te vinden.

Korte beschrijving andere religieuze gebouwen op Andros

Apikia
-Kapel van Agios Nikolaos, deels kerk, deels grot, uitgehouwen uit een steile rotswand

Chora
-Panagia Palatianikerk uit de 13de eeuw en in de 17de eeuw gerestaureerd, gelegen binnen de ruïnes van het Venetiaanse fort
-Kathedraal Agios Georgios met veel geloftegiften

Falika
-Moní Panachrántou (Onbevlekte Ontvangenis), spectaculair op de Katafigio-berg gelegen klooster ten zuidwesten van Chora, waar de schedel van Agios Panteleïmon bewaard wordt, in 961 gesticht door Nikiforos Fokás, de latere Byzantijnse soldaat-keizer Nikephoros II Phokas (ca. 912-ca. 969)

advertentie

Andros Fontein van de kerk in MenitesPhoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Ménites
-Panagia i Koumoulos (Maagd van de Overvloedigen), mooi gerestaureerde kerk, die waarschijnlijk gebouwd is op de plaats waar in vroeger tijden een Dionysostempel stond

Mesariá
-Taxiárchiskerk: Byzantijnse kerk, gebouwd door de Byzantijnse keizer Manuel I Komnenos (1120-1180) in 1158

Steniés
-Agios Georgioskerk, met muurschilderingen uit de jaren dertig van de vorige eeuw door Konstantinos Mavropoulos

advertentie

Griekse mythologie

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidPhoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

advertentie

Palla Athena
Photo: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

advertentie

Andros ZeusPhoto: Publiek Domein

ANDROS LINKS

Advertenties
• Andros RossHolidays
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Cycladen
• Hotels Andros
• Bouw je eigen Griekenland Reis Andros
• Auto huren in Andros
• Boeken, ook tweedehands, over ANDROS bij Bol.com

Nuttige links

Startnederland Andros (N)

Bronnen

Dubin, Marc / Griekse eilanden

Van Reemst

Greek islands

Lonely Planet

De Griekse eilanden

Lannoo

Leistra, Machteld / De Griekse eilanden

Gottmer/Becht

McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean Islands

Somerset Books

Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems