Landenweb.nl

ANDROS
Geschiedenis

To read about ANDROS in English - click here

Bouw je eigen Griekenland Reis Andros

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Andros vóór Christus

De oudste naam van Andros was Gavros. Het eiland werd ook wel 'Hydroussa', 'Epagris' en 'Lasia' genoemd, poëtische benamingen die de overvloedige wateren en rijke vegetatie van het eiland beschreven. Archeologische opgravingen en de vondst van resten van ontwikkelde nederzettingen hebben aangetoond dat Andros op zijn minst al in de Myceense tijd bewoond werd. Als vroegste bewoners worden door wetenschappers genoemd Cariërs, Pelasgen, Feniciërs en Kretenzers, terwijl in 1000 v. Chr., Andros werd gekoloniseerd door de Ioniërs.

advertentie

Zagora AndrosPhoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Sinds de Geometrische periode (1050-720 v. Chr) komt Andros in de geschiedschrijving voor. Sporen van een geometrische nederzetting zijn gevonden in het dorpje Zagora, aan de zuid-westkant van het eiland. Een aanzienlijk deel van de oude stad is ook opgegraven, zowel particuliere woningen, een heilige plaats, een tempel als een vestingmuur met een poort, die gebouwd is met vergelijkbare technieken als die gebruikt werden voor de beroemde Leeuwenpoort in Mycene.

De tweede helft van de 8e eeuw v. Chr. was de periode van de grootste welvaart van Andros. In de 7e eeuw v. Chr. nam Andros deel aan de kolonisatie van Halkidiki en de kustgebieden van Thracië in Noord-Griekenland. Tot de 6e eeuw voor Christus was Andros werd een onafhankelijke stadstaat die behoorde tot de oude amphictionie van Delos. De god van wijn en feesten, Dionysus, werd vereerd als patroonheilige van het eiland. De bewoners spraken het Ionische dialect Tijdens de klassieke oudheid was Paleopolis de welvarende hoofdstad van Andros. Die welvaart is gebleken door de vondst van 60 zilveren en bronzen munten, alsmede door de overblijfselen van een markt en het westelijk deel van de muur rond de hoofdstad.

Tijdens de Perzische Oorlogen (490-479 v.Chr.) werd Andros overheerst door de Perzen tot de zeeslag bij Salamis (480 v. Chr.), waarna de Atheense overheersing een aanvang nam en Andros gedwongen werd om belasting te betalen en om mannen te leveren die moesten vechten in de Peloponnesische Oorlog, een strijd tussen de stadstaten Athene en Sparta (431-404 v. Chr.). Deze strijd werd verloren door Athene en Andros kwam onder de dominantie van Sparta, maar werd in 393 v. Chr. alweer 'bevrijd' door Athene. In 338 v.Chr. nam Andros deel aan de slag bij Chaeronea, en onderscheidde zich in de strijd. Na de slag bij Chaeronea kwam Andros onder de heerschappij van Philip de Macedoniër, en daarna onder het bewind van zijn zoon, Alexander de Grote. Andros bleef onder Macedonische overheersing tot 315 v.Chr.

advertentie

Andros Slag bij ChaeroneaPhoto: Cristiano64 CC 3.0 Unported no changes made

De opvolgers van Alexander de Grote vochten onderling vele oorlogen uit om de alleenheerschappij, en dat leidde ertoe dat Andros in die tijd geregeerd werd door Egyptische en Macedonische koningen. Deze onrustige periode zorgde voor veel veranderingen in het politieke systeem, de cultuur en de gewoontes op het eiland. Andros volgde toen hetzelfde lot als de andere Egeïsche eilanden en het vasteland van Griekenland, met achtereenvolgens Romeinse, Venetiaanse en Ottomaanse overheersing.

Andros werd vanaf 129 v.Chr. bestuurd door de Romeinen en hoorde bij het Aziatische deel van het Romeinse Rijk.

advertentie

Andros ná Christus

Piraterij en gewapende conflicten tussen opeenvolgende Romeinse gouverneurs leidde ertoe dat de bewoners van Andros in grote armoede leefden en slecht behandeld werden. Pas onder keizer Hadrianus (keizer van 117 n.Chr. tot 138) ging het weer wat beter met de mensen van Andros. In de eerste jaren van het Byzantijnse Rijk bleef Andros aanvankelijk bij Azië horen, waarna het in bezit kwam van de bevelhebber van de Egeïsche Zee. In die tijd werden er in het hele Egeïsche gebied Byzantijnse kerken en kloosters gebouwd.

De hoofdstad Constantinopel, en daarmee het hele Byzantijnse Rijk, viel in 1204 door toedoen van de kruisvaarders, en Andros kwam toen in handen van de Venetianen. De eerste Venetiaanse bestuurder van Andros was Marino Dandolo (vanaf 1206), die in 1233 vermoord werd.

advertentie

Enrico Dandolo AndrosPhoto: Myrabella CC BY-SA 3.0 no changes made

In 1209 erkende Dandolo al de souvereiniteit van de hertog van Naxos, Marco Sanudo (1154 - 1227), neef van de 39e doge van Venetië, Enrico Dandolo (1192-1205). Later nam de Sanudo-familie de macht en de heerschappij van het eiland over, in 1383-1384 was Francesco Crispo (gestorven in 1397) heerser over Andros. Hij stelde Petro Zeno (1384-1427), die getrouwd was met de dochter van Crispo, aan als Heer van Andros. Zeno was de perfecte leider, die veiligheid bracht en een economisch voorspoedige periode inleidde.

Midden 15e eeuw werd het eiland overgenomen door de Somaripa-familie (Fiorenze Sommaripa en haar broer) van het naburige eiland Paros, waar de vader van Fiorenza, Nicolò I Sommaripa (gestorven in 1505) het voor het zeggen had. Een periode van onderdrukking volgde, maar de bevolking verzette zich heftig tegen de overheersers en verjoeg ze. Er werd een tijdelijke eilandregering gevormd die in 1579 werd afgelost door Turken, die het eiland inmiddels veroverd hadden. Daarmee kwam er een einde aan de overheersing door de Venetianen, die de fundamenten legden voor het feodalisme op Andros, die de samenleving op het eiland voor een lange tijd beïnvloedde. Tevens bouwden ze veel herenhuizen en kastelen en werd de zijderupshandel de basis voor de welvaart op Andros.

Door de goede relatie met de Turken hadden de bewoners van Andros meer privileges dan de bewoners van andere eilanden. Zo hoefden ze zich niet te laten bekeren tot de islam, kerken en kloosters mochten gewoon gebruikt worden, sommige belastingen werden afgeschaft en titels werden niet afgenomen. Dit betekende natuurlijk niet dat er geen schendingen van rechten plaats vonden, maar de situatie op Andros was niet te vergelijken met die op andere eilanden in de buurt.

Net voor de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821) werd in het dorp Korthi, bij de kerk van Agia Triada, door de monnik Samuel Plasimis een school opgericht. In die periode waren er 37 bewoners van Andros lid van de 'Filiki Etairia', een geheim genootschap met leden van veel andere eilanden, dat zich afzette tegen de Ottomaanse overheersing. Op 10 mei 821 verklaarde de priester en filosoof Theophilos Kairis (1784-1853) namens Griekenland de oorlog aan de Turken door het hijsen van de revolutionaire vlag op Agios Giorgios-kerk in Chora, en was de Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1832) een feit.

advertentie

Theophilos Kairis (1784-1853)Foto: Publiek domein

De Grieken wonnen de oorlog van de Turken en in de periode na de revolutie kende Andros een grote economische bloei door de voorspoedige ontwikkeling van de scheepsbouw en de haven van Andros. Tussen 1923 en 1930 was Andros na Piraeus de haven waar de meeste schepen geregistreerd stonden en de meeste schepen aanlegden.

Helaas veroorzaakte de Tweede Wereldoorlog een groot verlies aan mensenlevens en schepen, en bovendien werd Chora tijdens de Italiaanse en Duitse bezetting gebombardeerd. Mooie huizen en andere gebouwen vielen ten prooi aan de vernietigende bommen.

advertentie

Andros werd bezet door de Italianen in de Tweede WereldoorlogPhoto: Cplakidas CC 3.0 Unported no changes made

Massale immigratie was kenmerkend voor Andros in de 19e en 20e eeuw. In de 19e eeuw verhuisden veel bewoners van Andros naar grote steden als Constantinopel, Smyrna en Alexandrië en steden in opkomst als Piraeus en Ermoupolis op het eiland Syros. In de 20e eeuw richtten de migranten zich vooral op landen als Canada en de Verenigde Staten, en na de Tweede Wereldoorlog werd Athene met name interessant voor jongeren op zoek naar een baan of om te beginnen met een studie die de kans op een baan zou kunnen verhogen.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

ANDROS LINKS

Advertenties
• Andros RossHolidays
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Cycladen
• Hotels Andros
• Bouw je eigen Griekenland Reis Andros
• Auto huren in Andros
• Vergelijk vluchten naar Griekenland | Vliegennaar.nl
• Boeken, ook tweedehands, over ANDROS bij Bol.com

Nuttige links

Startnederland Andros (N)

Bronnen

Dubin, Marc / Griekse eilanden

Van Reemst

Greek islands

Lonely Planet

De Griekse eilanden

Lannoo

Leistra, Machteld / De Griekse eilanden

Gottmer/Becht

McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean Islands

Somerset Books

Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems