Landenweb.nl

ZAKYNTHOS
Planten en Dieren

To read about ZAKYNTHOS in English - click here

Authentieke Reizen naar Zakynthos

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Bougainvillea, ZakynthosPhoto: Jim Evans CC 4.0 no changes made

Zakynthos telt een overweldigende hoeveelheid bloemen, planten en bomen in allerlei kleurschakeringen en geuren. De meest voorkomende bloemen zijn bougainvillea's, cyclames, irissen, wilde orchideeën en rozen, maar ook de aangenaam ruikende zeelelie is op Zakynthos te vinden. Een plantensoort die veel voorkomt langs de kust van Zakynthos is de Posidonia oceanica, een zeegrassoort. De ca. 1 meter lange planten vormen dichte bossen op een diepte tussen de 2 en 25 meter en vormen een zeer belangrijk ecosysteem als kweekplaats voor een grote verscheidenheid aan organismen.

Ook kruiden komen veel voor op het eiland, waaronder dille, rozemarijn, peterselie en basilicum.

advertentie
Olijfbomen, ZakynthosPhoto: Christaras A CC 3.0 no changes made

Veel voorkomende bomen en struiken zijn onder andere vijgenbomen, citroenstruiken, sinaasappelbomen, walnootbomen, olijfbomen, granaatappelbomen en druivenranken.

advertentie

Dieren

advertentie
Caretta Caretta, ZakynthosPhoto: Brian Gratwicke CC 2.0 no changes made

De Caretta Caretta of onechte karetschildpad, die in de beschermde baai van Laganas in het voorjaar haar eieren legt, is een indrukwekkende zeeschildpad met een lengte van ca. 1 meter en een gewicht van ca. 125 kg. Ze kunnen wel 90 jaar oud worden. In september en oktober komen de eieren uit en beginnen de kleine schildpadjes aan hun gevaarlijke tocht naar zee. Andere schildpadden die op Zakynthos voorkomen zijn de Europese moerasschildpad en de Kaspische beekschildpad.

Aan de zuidwestkust leven monniksrobben, net als de onechte karetschildpad een bedreigde diersoort. Soms kan men dolfijnen waarnemen in de wateren rond Zakynthos.

advertentie
Huiszwaluw, ZakynthosPhoto: Michael Palmer CC 4.0 no changes made

Zakynthos en het enkele tientallen kilometers zuidelijker gelegen eiland Strofada vormen een stopplaats voor veel trekvogels, waarvan de tortelduif of zomertortel de meest voorkomende is. Vaste bewoners op Zakynthos zijn de huiszwaluw, de wielewaal, de dwergooruil en de buizerd.

In de zomermaanden wordt Zakynthos bevolkt door vele soorten vlinders, waaronder de oranje luzernevlinder, de donkere heivlinder, de tweekleurige parelmoervlinder en de koningspage.

advertentie
Esculaapslang, ZakynthosPhoto: FelixReimann CC 3.0 no changes made

Op Zakynthos vindt men ook nog dieren als de springkikker (ook wel boskikker genoemd), de boomkikker, de gewone of bruine pad, de groene pad, de ringslang, de dobbelsteenslang of dambordslang, de Balkantoornslang, de slanke toornslang, de giftige zandadder, de hagedisslang en de twee meter lange esculaapslang, een spectaculaire verschijning. De volgende hagedissoorten zijn gesignaleerd op Zakynthos: reuzensmaragdhagedis, taurische muurhagedis en kielhagedis. De zoogdierwereld is niet spectaculair met egels, hazen en verschillende soorten vleermuizen.

advertentie

ZAKYNTHOS LINKS

Advertenties
• Naar Zakynthos met Sunweb
• Zakynthos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Zakynthos
• Eilandhoppen Ionische Eilanden
• Hotels Zakynthos
• Zakynthos RossHolidays
• Auto huren in Zakynthos
• Boeken, ook tweedehands, over ZAKYNTHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Zakynthos (N)
Startnederland Zakynthos(N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems