Steden SPANJE

Populaire bestemmingen SPANJE

SPANJE   
To read about SPAIN in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadMadrid
   Oppervlakte505.992 km²
   Inwoners46.440.499 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..es | ESP | +34

Nerja, Costa del Sol, SpanjeFoto:Tuxyso Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unportedno changes made

De toeristenindustrie wordt steeds belangrijker voor de economie door de grote werkgelegenheid en als grote deviezenbron. Er zijn ca. 1,5 miljoen mensen werkzaam in de Spaanse toeristensector. In 2000 werd Spanje bezocht door een record aantal van 48 miljoen buitenlandse toeristen. Spanje weet in Europa elk jaar weer de meeste overnachtingen te boeken. Tegenwoordig gebeurt dat niet alleen in de zomer, maar Spanje wordt ook steeds vaker als overwinteringsbestemming gekozen, vooral de Canarische Eilanden zijn populair in de winterperiode.

Verschillende regio's zijn praktisch geheel afhankelijk van het toerisme, vooral vakantiegebieden als Catalonië, Andalusië, de Balearen en de Canarische Eilanden. Ca. 80% van het buitenlands toerisme speelt zich af aan de oostkust, de befaamde Costas.

De meeste toeristen komen uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, Engeland en Italië.

Barcelona draak bij de ingang van park GuellFoto:Alex Proimos Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Barcelona is de stad met het meeste toeristische bezoek van Spanje. Er zijn veel bezienswaardigheden die met de architect Gaudi te maken hebben, zoals de Sagrada Familia en het park Güell. Ook zijn er in Barcelona interessante musea zoals het Picasso museum en het Miro museum. Landenweb heeft een aparte pagina gewijd aan Barcelona opgenomen.

Tapasbar Madrid, SpanjeFoto:Brian Snelson Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Madrid is de hoofdstad van Spanje en een fascinerende stad om te bezoeken. Een bezoek aan Museo del Prado is een aanrader tijdens een stedentrip Madrid. Dit is één van de bekendste musea van Europa met een collectie van 8.600 schilderijen en dan zijn alle tekeningen, munten en medailles uit de collectie nog niet eens meegeteld. De werken van de grootste Spaanse schilders, zoals Diego Velázquez, hangen er. Bovendien kun je er ook werk vinden van schilders uit andere landen waaronder Jeroen Bosch, Rubens en Rembrandt. In Madrid kun je werkelijk op elke hoek van de straat heerlijk eten en dan gaat het vooral om tapas. Tapa betekent dekseltje en deze naam is afgeleid van het dekseltje op de glazen waarop de tapas ooit geserveerd werden. Het dekseltje op de glazen diende als beschermer tegen vliegen en andere insecten. Tapas eet je gewoon aan de bar met een lekker glaasje Spaanse wijn of een biertje erbij. Lees meer op de Madrid pagina van landenweb.

Bilbao is een mooie stad met diverse aantrekkelijke bezienswaardigheden die de bezoekers lokken. Bilbao heeft diverse musea zoals het Guggenheim Museum. Het is vooral de titaniumschil die het Guggenheim-museum Bilbao van Frank Gehry speciaal maakt. Het oplichtende materiaal is als een magneet voor het oog en geeft het gebouw een unieke plek in de architectuurgeschiedenis. De sierlijke, sensuele rondingen, wekken de suggestie van schepen die vroeger overal langs de dokken van Bilbao lagen. In overeenstemming met het maritieme thema zijn de dakramen van de grootste galerie (bekend als de Fish galerij) ontworpen om te lijken op de vinnen van een vis. Veel onderdelen van het gebouw zijn louter decoratief. De vaste collectie is niet heel bijzonder, maar het museum heeft altijd gastconservatoren die vaak boeiende tijdelijke tentoonstelling maken. Vaak ziet men er ook meesterwerken uit de andere Guggenheim collecties.

To read about SPAIN in English - click here

SPANJE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Spanje
• Spanje Vliegtickets Tix.nl
• Spanje Tui Reizen
• Autoverhuur Spanje
• Djoser Wandel - wandelreis Spanje
• Ibiza Vakantie
• Wandel- Fiets- en Rondreizen Spanje
• Wereldstekker Spanje
• Naar Spanje met Sunweb
• WaarSchijntdeZonWel.nl
• Madrid Hotels
• Autohuur Spanje
• Autoverhuur Sunny Cars Spanje
• Vliegtickets Spanje
• Spanje Campings
• Transport Spanje- TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Campersite Spanje (N)
Dieren in Spanje (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Spanje (N)
Rondreis door Spanje (N)
Rondreis Spanje (N)
Spanje Favorietje (N)
Spanje Foto's
Spanje informatie - Reizendoejezo (N)
Spanje Reisstart (N)
Spanje Start België (N)
Spanje Startmenus (N)
Startpagina Spanje (N)
Artikelen en Reisverhalen over SPANJE
  Andalusië Sevilla  Costa Azahar en Ebro delta
  Kerst in Spanje  Torroella de Montgri en Massis d..
  Peniscola  Alcoy in de provincie Alicante
  Wandelen in Natuurpark El Torcal..  Andalusië Ronda
  Bezoek aan de historische plaats..

Bronnen

Grabowski, J.F. / Spain
Lucent Books

Spain
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems