Landenweb.nl

Blanes
 

Naar Spanje met Sunweb

To read about Blanes in English - click here

advertentie
Blanes Tui Reizen ANWB vakantie boeken Spanje

Algemeen

Blanes is een van de populairste badplaatsen van Spanje en niet zonder reden. Als een van de parels van de Costa Brava trekt het al jaren toeristen uit alle windstreken, met name uit Noord-Europese landen. Dat is niet zo gek. Er is het heerlijke weer, er zijn de prachtige stranden, je vindt er unieke attracties als de Botanische tuinen, er is een fantastisch uitgaansleven en booming Barcelona is niet ver weg. Daarom is Blanes een uitstekende keuze voor een vakantie naar Spanje.

BlanesBlanesFoto: Josep Renalias CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Naar Spanje met Sunweb Hotels Trivago

Ligging

Blanes is de meest zuidelijke plaats van de Costa Brava. Het ligt in de provincie Gerona, die hoort bij het autonome Catalonië. Het vliegtuig heeft er vanaf Schiphol twee uur voor nodig om je naar Barcelona Airport te brengen, vanwaar je nog zo’n 60 kilometer moet rijden om in Blanes te arriveren. Als je eenmaal in Blanes bent zal je eerst wel gaan genieten van alles wat de plaats zelf te bieden heeft, maar als je zin hebt in een uitstapje is dat ook uitstekend mogelijk. Blanes is omgeven door de ruige maar mooie Catalaanse natuur en bovendien ligt het centrum van Barcelona op zo’n 50 kilometer. Andere bekende badplaatsen als Lloret de Mar en Malgrat de Mar liggen bovendien ook niet ver weg.

advertentie
Hotels Blanes

Weer

Het Mediterraanse klimaat van Blanes is een garantie voor perfect strandweer, in ieder geval in de zomers. In juli is de gemiddelde temperatuur bijvoorbeeld 28 graden, terwijl de zon dan zo’n 9 uur per dag schijnt. In de winter wordt het een stuk kouder, maar winters zoals wij die in Nederland hebben zijn hier onbekend. Zelfs in januari komt het kwik nog regelmatig boven de 15 graden uit. De meeste toeristen zullen hier echter komen voor de gezelligheid en dynamiek die de badplaats in de zomer kenmerkt en dan kun je er vanuit gaan dat de temperaturen meer dan perfect zullen zijn.

Geschiedenis

Blanes mag dan de uitstraling hebben van een moderne badplaats, maar haar geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd. Bij opgravingen zijn resten teruggevonden die uit de 3e eeuw voor Christus stammen. Nadien is het een bastion geweest voor de Arabische cultuur. Die cultuur overheerste Spanje in de vroege Middeleeuwen. In de 13e eeuw kwamen de Christenen weer aan de macht. Doordat Blanes in de 17e eeuw tijdens een oorlog bijna in z’n geheel werd platgebrand is er van de architectonische pracht van de stad weinig bewaard gebleven. De stad werd hierna weliswaar weer opgebouwd, maar door bombardementen tijdens WO II zijn veel historische bouwwerken in de stad vernietigd. Na de snelle wederopbouw die hierop volgde is Blanes uitgegroeid tot de toeristische trekpleister die het nu is.

Bezienswaardigheden

Blanes met StrandBlanes met StrandFoto: Àlex CC 3.0 Unported no changes made

Blanes heeft een mooi langzaam aflopend zandstrand. Dit is één van de belangrijkste attracties. Blanes heeft ook het imago dat het een stad is die vooral een fantastisch nachtleven biedt. Dat is niet geheel onwaar. Van wat voor soort uitgaansgelegenheid je ook houdt, Blanes heeft het allemaal. Er zijn de populaire kroegen Cotcha en Crowlies waar je de hele avond door kunt hossen. Wil je uit je dak gaan op techno-muziek, dan zijn er de fancy discotheken, bijvoorbeeld de Arena en de Sala Vega. Je hoeft echter niet per se jong te zijn om een vakantie naar Blanes te boeken.

Mar i Murta BlanesMar i Murta BlanesFoto: Àlex CC 3.0 Unported no changes made

Zoals gezegd is er de Catalaanse natuur, en bovendien staat Blanes bekend vanwege de twee botanische tuinen die er te vinden zijn. Er is de Mar i Murta, een wonderbaarlijke, kleurrijke plantentuin van vijftien hectare waar ruim 4000 verschillende soorten planten te bewonderen zijn. Daarnaast is er de Pinya de Rosa tuin, die zelfs meer dan 7000 plantensoorten herbergt.

Kasteel van Saint Joan BlanesKasteel van Saint Joan BlanesFoto: Joanut CC 3.0 Unported no changes made

De overblijfselen van het vorstelijke kasteel Sant Joan torenen hoog boven Blanes uit. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 11e eeuw. Het vierde zijn hoogtij dagen tussen de 13e en 15e eeuw. Het is de moeite waard om omhoog te klimmen al was het maar vanwege het schitterende uitzicht naar alle mogelijke richtingen. De toren grnst aan Castell Sant Joan l kleine Ermita de Sant Joan kapel, die dateert uit de 15e eeuw.

Tips

Het is leuk om gebruik te maken van de veerboten die meerdere keren per dag vanuit Blanes vertrekken. Er kunnen meerdere plaatsen aan de Costa Brava bezocht worden. Je kunt daar de bezienswaardigheden en lokale markten bezoeken.

Stedentrip Barcelona Plaza RealBarcelona Plaza RealFoto: Mac9 CC 3.0 Unported no changes made

Natuurlijk moet je minstens een dag Barcelona bezoeken wanneer je in Blanes vakantie viert. Flaneren over de Ramblas, het schitterende Plaza Real Bezoeken en de uitzonderlijke gebouwen en kerken van Gaudi bewonderen. Uiteraard is er nog veel meer zie ook de Barcelona pagina van Landenweb.

Blanes LINKS

Advertenties
• Blanes Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Spanje
• Hotels Trivago
• Naar Spanje met Sunweb
• Djoser Wandel - wandelreis Spanje
• Hotels Blanes
• Boeken, ook tweedehands, over Blanes bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems